Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

od paru miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Teleskopu Sky-Watcher N-254/1200 SYNTA 10 DOBSON Pyrex (chyba dokładna nazwa ;)). Do tej pory korzystałem tylko z okularów, które są w zestawie, jednakże teraz mój budżet pozwala na powiększenie posiadanego sprzętu. Stąd moje pytanie (nie mam za dużego doświadczenia)- jakie polecilibyście okulary i filtry do tego teleskopu? Zarówno do DS-ów jak i do planet i księżyca. Dzięki za odpowiedzi

Napisano

Z filtrów to 2" OIII, UHC (nie UHC-S) i polaryzacyjny.

Okulary Pentax 7mm, 14mm i coś dłuższego. Przy ciemnym niebie Nagler 31mm lub ES a przy rozjaśnionym 24-26mm. Z krótszych świetne są Delosy.

And12, GSO 30mm, Hyperion 13mm, 8mm, Baader OIII 2", SW UHC 2"

Napisano

Przy tej światłosile teleskopu poniżej poziomu ES-ów nie schodź... Tańsze zamienniki to półśrodki, dające ćwierć efektu - jak mawia klasyk z niebieskiego forum. :)

Napisano

Kolega lukost dobrze prawi. Na początek ES 6,7mm, ES 14mm (względnie  SW SWA 13mm 70* jako tańsza, ale dość przyzwoita alternatywa) i budżetowo do przeglądu nieba na początek GSO SuperView (SV) 30mm 2" jako sensowne minimum, z opcją wymiany z czasem na coś lepszego.  Do tego koniecznie filtr polaryzacyjny, który w tym teleskopie jest niezbędny do oglądania Księżyca (polecam polaryzacyjny "Orion"). Nie polecam natomiast tanich filtrów mgławicowych, łącznie z UHC-S Baadera (miałem do Newtona i tylko mnie irytował). Mimimum to dość unwersalny, ale przyzwoity Orion Ultrablock.  

Napisano

Mam 12" i używam Hyperionów 10 i 24 mm oraz ES 6,7. W przyszłości mam zamiar nabyć jakiś okular 14 mm oraz Hyperiony wymienić na coś lepszego. Z filtrów używam UHC i teraz nabyłem O III. Z Synty 8" pozostał mi zestaw filtrów kolorowych Baadera do wizuala 1,25" oaz filtr 0,96 do księżyca. Ten księżycowy łączę z zielonym filtrem przy oglądaniu księżyca. Z okularów najczęściej używam 10 i 24 mm, a ES-a gdy potrzebuję dużych zbliżeń. Mam również Barlowa Baadera 2,25x, ale używam go sporadycznie.

Na temat filtrów zajrzyj na http://www.astronoce.pl/artykuly.php?id=25 oraz http://www.astronoce.pl/recenzje.php?id=57