Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Super :)

A powiedz mi jak składasz materiał w Ha z kolorwej kamerki? Wyrzucasz niebieskie i zielone pixele zmniejszając automatycznie rozdzielczosc czy składasz jakoś z drizzle?

Pozdrawiam! Lucjan
Sony A7II, Olympus E-PL5, E-PM2 full spectrum, Astro CZJ Sonnar 300 f/[email protected], EQ3-2 + AstroEQ

Napisano

Składam za pomocą wielowarstwowego pliku w PS - Ha robi za luminancje, za kolor czerwony, do tego standardowa warstwa kolorowa. Za każdym razem próbuje rożnych metod - są tutoriale w sieci, pod hasłem HaRGB, jedna metodę opisał jcbo w swoich poradnikach.

edit: plik Ha mam w oryginalnej rozdzielczości, po konwersji na kolor robię rozdział na kanały R, G, B i dalej obrabiam kanał R.

• Like 1

--
astrofoto: NEQ6 mod, TS APO 115f7 + QHY9, TS 60f3.8 + Atik 16IC - powered by AstroHub 3.0
www.foto-zdjecia.pl, www.blogszaregoczlowieka.pl

Napisano

W drugiej widać więcej w cieniach, dla mnie to fajniej wygląda. Szczególnie, że to 18h (nieważne, że z OSC :5640dc79beb52_40Alien2: )

PS - oczywiście mam na myśli Pełny rozmiar

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Ja zawsze konwertuje do RGB bo daje to w połączeniu z sRGB ICE gwarancje że fotka będzie wyglądać podobnie w różnych przeglądarkach/monitorach/programach ;)

A co do fotki to w tak ciasnym kadrze chyba jednak lepsza pierwsza ;)