Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rok 2015 dobiega już końca. W tym miejscu chciałbym krótko podsumować mijający właśnie rok.
Pod względem moich obserwacji rok ten był naprawdę udany. W 2015 roku, w moim dzienniku obserwacyjnym zapisałem 34 sesje obserwacyjne, a w sumie mam ich już 203. W poszczególnych miesiącach wyglądało to tak:

styczeń - 4 sesje
luty - 6
marzec - 3
kwiecień - 2
maj - 2
czerwiec - 4
lipiec - 2
sierpień - 4
wrzesień - 2
październik - 2
listopad - 1
grudzień - 2

Na początku roku, niebo ozdabiała kometa C/2014 Q2 Lovejoy. Poza nią widziałem jeszcze dwie inne komety: C/2014 S2 Panstarrs oraz C/2013 US10 Catalina - obie w grudniu. W marcu mogłem obserwować po raz drugi zaćmienie Słońca - pierwszy raz je dokumentując w swoim dzienniku. Natomiast wrześniu dzięki sprzyjającej pogodzie mogłem zobaczyć całkowite zaćmienie Księżyca. W tym roku również pierwszy raz w swoim życiu widziałem zorze polarną.
W ciągu tego roku zaobserwowałem o wiele więcej obiektów głębokiego nieba niż w latach poprzednich. Aby całkowicie zamknąć katalog Messiera brakuje mi jeszcze 19 obiektów, a więc aktualny stan wynosi 91/110. Planuję więc w przyszłym roku zaobserwować wszystkie brakujące eMki.
Ze wszystkich tegorocznych obserwacji, najmilej wspominam pewną lipcową noc, gdy pod gwiazdami siedziałem praktycznie do świtu, i przez większość czasu leżałem na ziemi wpatrując się w rozgwieżdżone niebo.
Co do sprzętu, jak do tej pory nic się nie zmieniło. Przez kilka nocek mogłem również obserwować przez teleskop SW 200/1000 (dotąd pamiętam widok M13 rozbitą na setki małych gwiazd).
Rok 2015 naprawdę bogaty w interesujące zjawiska astronomiczne i oby nadchodzący 2016 również taki był.

A jak Wam minął ten rok? :5640dc6ec0764_04Wink:

Pozdrawiam Kuba :5640dc6dbc8ce_01Smile:

• Like 3

Teleskop Sky-Watcher 114/900 EQ1; Super Plössle 10 mm, 12,5mm, 20 mm, 25mm; Barlow 2x; Lornetka 12x50

Napisano

Dla mnie również był bardzo owocny rok.
Były piękne momenty - przewidziane, jak zaćmienia Słońca i Księżyca, jak i te niespodziewane jak zorza polarna z 17 marca.

Jeśli chodzi o plan obserwacyjny, bardzo się cieszę z udanych podejść do kilku rejonów nieba, które zalegały mi od paru lat. W tym roku udało się wyłapać kilkadziesiąt ciemnych mgławic z rejonu Wężownika, Strzelca i Skorpiona na wiosnę oraz - latem i jesienią - powalczyć skutecznie z ciemnościami Tarczy, Orła, Strzały, Liska i Łabędzia (na odcinku szyjnym :5640dc6ec0764_04Wink:). Dzięki temu "wypełniłem" wielką białą plamę (wręcz - wyrwę wielkości kilkudziesięciu stopni kątowych) jeśli chodzi o ciemnotkową znajomość nieba. Na ten moment licznik wskazuje już okolice 150 skatalogowanych obiektów tego rodzaju i kilka(naście) takich, których oznaczeń nie znalazłem. Jest dobrze :5640dc6dbc8ce_01Smile:

Co w 2016? Mam nadzieję poznać niebo lepiej, może podejść jeszcze raz do Maratonu Messiera (i przekroczyć setkę obiektów), może też uda się zrealizować wymarzony wypad gdzieś w okolice Zwrotnika Raka, by nacieszyć się pełnym splendorem okolic centrum Galaktyki...

• Like 2