Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

po zmianie laptopa wziąłem się do pracy za przywracanie stanu astronomicznego podstawowego i wszystko dobrze działa poza łączeniem HEQ5 z komputerem i SKY6. 

Posiadam oryginalne przejście z SW HEQ5 do USB komputera, zainstalowałem sterownik PL2303, pobrałem platformę ASCOM 6.2 (wcześniej miałem 6.1), najnowsze telescope API, a mimo to system nie umie rozpoznać wejścia TTL232R-5V i nie posiadam pliku który kiedyś utrudniał połączenie gdzie zmieniało się stopień uwierzytelniania: " ASCOM Scope Driver Template ". Czy jest to wina nowego ASCOM'a albo błąd sterownika? Sterownik zainstalowałem w tej samej wersji co na poprzednim laptopie, jedynie zmienił się system z Vista 64-bit na 7-64bit.

Film poglądowy z monitora: 

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Alan - sprawdź czy masz pobranego i zainstalowanego minimum FrameWorka .Net 4.0. Jest on wymagany aby cała platforma SCOM ruszyła i wszystko się ze sobą powiązało.

Wieczorkiem mogę wrzucić sterowniki ale mam (choć już nie używam) z tej strony.

Częstą przyczyną (miałem to samo kiedyś) jest padnięcie tej cholernej przejściówki jeśli jest jakaś n.n. Aby pozbyć się kłopotu na przyszłość proponuje Ci przejść na FDI. Skończą się problemy i z instalacją pod W7 32 i 64 bit, oraz z ustawianiem poru COM - gdzie nie wetkniesz - w obojętnie które gniazdo USB to numer jest zapamiętywany od pierwszego uruchomienia i skonfigurowania.

A zrób jeszcze zrzut ekrany z menadżera urządzeń - jak Win to nierozpoznane urządzenie wyświetla...

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

B. ważna jest wersja sterownika PL2303. Jest ich mnóstwo a chodzi bardzo niewiele. Za ...nastym razem się udawało. Dlatego zmieniłem PL2303 na FTDI.

Powodzenia.

TS80APO Q, RC 6", QHY8L i inne astro zabawki...

Napisano

No tak - nie zwróciłem na to uwagi sugerując się wpisem Alana ,,zainstalowałem sterownik PL2303" Jeśli jest to FDI to ta strona ma zawsze najbardziej aktualne. Tylko zastanawia mnie jedno, pod XP trzeba było kombinować sterowniki, W7 - w kwietniu instalowałem - jest ,,kupowany" przez system natychmiast...

Zaczynam podejrzewać mój przypadek - gdzieś jest temat. Alan czy nie masz urządzenia, które ma FDI kupionego, składanego ze źródła typu Allegro. Od nowości ono chodziło, ale po reinstalacji systemu Microsoft dogadał się z FDI i system ,,uśmierca" klony, żadne kombinacje ze sterownikami wtedy nie pomogą. Trzeba wymienić czipka na oryginalny.....

Alan - tu masz objawy, przypomniałem tez sobie, ze nie tylko w urządzeniu może być trefny moduł FDI ale również w przejściówce robionej małymi raczkami przez małych ludzi ;)

Zobacz ten temat

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dziś w nocy będę walczył i dam znać o wynikach :) Dzięki za odzew 

Napisano

Swój kabelek najczęściej tak instaluje jak w instrukcji czyli ręcznie.

Atik 383L+, 314E, Eos 600D, CT8, Canon EF-S 55-250, Canon EF-S 18-55 + 2 lewe ręce ? 

Banero_A_clone.png 2023-02-26_181337c.png.df966a0f5aaffa755988448a083ffa7e.png RazorbackRustTributeLg_clone.png