Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyłączam się do gratulacji Wasze Bestselery są lekiem na chmurwy. 
Serdecznie Gratuluję i proszę o następne w kolejnych edycjach jedynego i niepowtarzalnego Konkursu Obserwacji Wizualnych  :5640dc6fa0398_07Cool::5640dc6fa0398_07Cool::5640dc6fa0398_07Cool:

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Pora na nagrody. :5640dc6e20115_02Laugh:

Bon na sprzęt marki Omegon o wartości 3000 zł (ufundowany przez Astroshop.pl), wędruje oczywiście do Panasa. Nagroda pójdzie pewnie na zmarnowanie, bo znając Marka, wybierze sobie lornetkę... :5640dc715651e_13Crazy: W tej edycji nie przewidziano drugiej i trzeciej nagrody, ale ten stan rzeczy ulegnie zmianie w bieżącym roku (w związku z wielce prawdopodobnym zwiększeniem puli).

Swego czasu wspomniałem też, że po zakończeniu tegorocznej edycji zamierzam ufundować autorowi wybranej przeze mnie ( w konsultacji z Marasem) relacji nagrodę w postaci dowolnej książki o tematyce związanej z astronomią o wartości do 200 zł. Konsultacje telefoniczne odbyły się dziś rano i padło (dwugłośnie, lecz zgodnie)  na Ewę i Spłaszczonego Oriona.
Co więcej, Maras zadeklarował współfinansowanie nagrody, proponując atlas "Interstellarum". Ewo, jeśli go dotychczas nie masz, to już masz, a jeśli masz, to wybierz sobie inną książkę o wartości do 300 zł i daj znać, jak poszło! (eee, to chyba nie ten tekst - po prostu daj znać, co wybrałaś ;) )  

• Like 4
Napisano

" Gloria victoribus, reverentia victis" :thumbsup:
Szczere gratulacje i uznanie dla zwycięzców oraz wszystkich uczestników edycji rocznej. Dla mnie najważniejsze jest to, że w każdej finałowej relacji "czuć" pasję, z którą autorzy pragną podzielić się z pozostałymi. Z drugiej strony laureaci główni to jest już prawdziwa "Liga Mistrzów" bez zbędnych superlatyw. Panowie Zwycięzcy - czapki z głów. I na koniec moja subiektywna refleksja. Po zapoznaniu się z wszystkimi relacjami ( niejednokrotnie ) oraz ostatecznymi wynikami konkursu, mógłbym napisać -  za pewnym osobnikiem, znanym między innymi ze sceny kabaretowej : "(... Ja wiedziałem, że tak będzie...)":wink2:

• Like 1
Napisano

Od siebie mogę napisać tylko, że bardzo się cieszę, że powstała taka inicjatywa jak konkurs na najlepszą relację. Mogłoby się wydawać, że relacje powinniśmy pisać dla siebie i dla Czytelników, jednak taki dodatkowy bodziec rywalizacji zawsze dodaje całości trochę smaczku i dodatkowo motywuje :5640dc6dbc8ce_01Smile:

Gratuluję Markowi ? tak dobre połączenie wiedzy merytorycznej z talentem pisarskim i humorem musiało zaprocentować zwycięstwem.

Gratulacje dla Łukasza ? Twoje prace inspirowały mnie najbardziej do zmierzenia się z pewnymi obiektami których do tej pory nie próbowałem i uważałem za niemożliwe lub bardzo trudne.

Ukłony dla pozostałych uczestników ? Wasze prace również czytałem z zainteresowaniem, nawet te najkrótsze i najprostsze.

Dziękuję Wszystkim którzy poświęcili chwilę na czytanie moich relacji. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nie tylko warto obserwować, ale że warto dzielić się tym z innymi.

No a drugie miejsce w konkursie na najlepszą relację roku traktuję jako ogromne wyróżnienie :5640dc6dbc8ce_01Smile: Będzie to coś czym będę się chwalił  :5640dc715651e_13Crazy:

• Like 3
Napisano

Również gratuluję wszystkim uczestnikom, a w szczególności - obu Łukaszom (jeden lepszy od drugiego) :5640dc6dbc8ce_01Smile:, Oli (Ciekawskiej), która biła się do samego końca o miejsce na pudle - i Hampelowi za bardzo dobry wynik.
Gratuluję też wszystkim uczestnikom finału i edycji miesięcznych - bardzo się cieszę, że relacje, które jeszcze do niedawna były w odwrocie, teraz rozkwitają jak nigdy. Niemała w tym zasługa Łukasza-Lukosta, który formułą konkursu zdopingował nas wszystkich do lepszego (pod każdym względem) pisania.
Osobne gratulacje należą się Ewie - nie wiem, czy pamiętacie, ale jeszcze niedawno nieśmiało brała udział w konkursie dla początkujących, a dziś - nie tylko sięga po Abelle, ale pięknie o tym pisze. Szacunek!

No i oczywiście najpiękniej dziękuję wszystkim za głosy oddane na moją relację oraz po prostu wszystkim jurorom. Ogarnąć czternaście relacji i wybrać spośród nich wymaga jednak pewnego zaangażowania.
Miejmy nadzieję, że wynik 55 głosujących w ankiecie wizuanej to dobry prognostyk na przyszłość - i że ta liczba będzie pomału rosła!

• Like 2
Gość Paweł Trybus
Napisano

Szanowni Państwo Laureaci,

Proszę o przyjęcie najszczerszych wyrazów uznania i gratulacji. Czytając Państwa relacje, a zwłaszcza tę zwycięską, którą i ja obdarowałem swoim głosem, przeniosłem się w czasie i przestrzeni, pod ciemne, bieszczadzkie niebo, z widokami niedostępnymi zwykłym śmiertelnikom.

Idąc za tym tokiem myślenia uznaję niniejszym, iż zwycięskiej relacji nie pisał zwykły śmiertelnik. Dlatego w najbliższych dniach u znajomego rzeźbiarza zamawiam popiersie istoty posługującej się zwodniczo prostym nickiem "Panasmaras". Popiersie umieszczę na honorowym miejscu przydomowego ogródka, tuż obok plastikowego krasnala z fajką. :5640dc727769c_17Devil:

Z głębokim uniżeniem,

Paweł

PS. A tak na poważnie - gratuluję wszystkim uczestnikom wyścigu, z sobą włącznie :-))

Napisano

12 godzin temu, Panasmaras napisał:

A nie prościej ulepić bałwanka? :5640dc6e20115_02Laugh:

Czarnego? Przeca Paweł nie mieszka na Śląsku. 

15 godzin temu, Paweł Trybus napisał:

(...) w najbliższych dniach u znajomego rzeźbiarza zamawiam popiersie istoty posługującej się zwodniczo prostym nickiem "Panasmaras". Popiersie umieszczę na honorowym miejscu przydomowego ogródka, tuż obok plastikowego krasnala z fajką. :5640dc727769c_17Devil:

Maras też ma swoją fajkę, zdaje się, że  gdzieś na pograniczu Wężownika i Skorpiona....

• Like 1
Napisano

Nagrody książkowe dla jurorów zostaną rozlosowane na początku lutego na zimowym astrozlocie w Odernem, a w skład Komisji kontroli gier i zakładów (wspaniała fucha, zawsze chciałem mieć taką robotę:5640dc6e20115_02Laugh:) zostaną powołani Jurek (krater) i Marek (gryf188).

Napisano
16 godzin temu, Paweł Trybus napisał:

...Idąc za tym tokiem myślenia uznaję niniejszym, iż zwycięskiej relacji nie pisał zwykły śmiertelnik. .... Popiersie umieszczę na honorowym miejscu przydomowego ogródka, tuż obok plastikowego krasnala z fajką. :5640dc727769c_17Devil:...

PS. A tak na poważnie - gratuluję wszystkim uczestnikom wyścigu, z sobą włącznie :-))

Z całą pewnością niezwykły i miejsce obok krasnala z fajką słusznie Mu się należy. Szkoda, że sam nie mam ogródka (ani krasnala).

Dołączam się do gratulacji!

• Like 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Miło mi być powołanym do komisji losującej nagrody :5640dc6fa0398_07Cool:. Gratuluję zwycięzcom konkursu, jednocześnie zazdroszcząc im fantastycznych umiejętności  do przelewania  na papier nocnych przeżyć pod gwiazdami .Niestety  szkoda , że jednak tylko 55 osób głosowało . 

• Like 1
Napisano

Gratulacje dla wszystkich uczestników konkursu, szczególnie dla "pudlarzy" na czele z Panasem, ja od początku wiedziałam, że wygra :D

Dziękuję Wam za wspaniałą rywalizację, dziękuję jurorom za to, że znaleźli czas, by odświeżyć sobie wszystkie teksty, mam też nadzieję, że liczba głosujących będzie stale rosnąć. No i oczywiście szczególnie dziękuję forumowiczom, którzy zdecydowali się oddać głos na moją relację, bo na prawdę nie spodziewałam się wyprzedzenia tylu pięknych prac i zajęcia tak wysokiego miejsca :)

Wysłane z Tapatalka

• Like 2

APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | Oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Canon 1100d | Slik Pro 700 DX
astrosztuka

Napisano

Ja także składam gratulację dla zwycięzcy, dwom Łukaszom i całej reszcie :) Relację świetne i zróżnicowane, dla mnie samo znalezienie się wśród nich było wielką satysfakcją.
Cieszy mnie fakt, że konkurs motywuje do pisania bo relacje z obserwacji to coś co lubię najbardziej na forach :)

• Like 2
Napisano

Gratulacje dla zwycięzców! Genialne relacje, cudowna rozrywka i poszerzanie astronomicznych horyzontów podczas czytania - szacunek, bomba, rewelacja!

Jest mi również niezmiernie miło, że moja relacja została doceniona - czuję wręcz, że nie do końca na nią zasłużyłam... ale bardzo dziękuję :) Nie, nie mam jeszcze Interstellarium (za bardzo się chyba tu na forum uzewnętrzniam). 

A moje opóźnienie w reakcji na wyniki konkursu spowodowane było internetowym banem związanym z pobytem w przepięknych Górach Izerskich i porannymi obserwacjami planet tamże (dodam, że lornetkowymi...). 

We are the universe observing itself. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Rozlosowalim nagrody dla jurorów. :)

Harrington trafia do kolegi Brainiak, a album "heńkowy" (edycja 2015) do MrOD. 

Adresy do wysyłki na PW proszę. :)

• Like 1