Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na swoim zawodowym podwórku też mam sporo takich przykładów i nikt nie tłumaczy nazw, bo jak wessel już napisał, brzmią śmiesznie i nikt, nawet z branży, nie domyśli się o co chodzi. Zasada jest taka, że jak wchodzisz do branży to przyswajasz słownictwo branżowe. Myślę, że ta zasada powinna obowiązywać również w branży astrofoto.

• Like 1

Astrogołębnik, NEQ6, ATM Newton carbon 200/800 (by jolo), SBIG2000XM, korektor x0,73

Napisano

Tak narazie to tylko Jolo zrozumial, o co mi chodzi. Ja natomiast w pracy mowie po Polsku do Polaka , bo jak ci powiem, ze  w twoim audi ,golfie albo mietku kupplungsausfall, to wiesz o czym ja mowie? Jesli sa odpowiedniki slow, to naprawde warto ich uzywac. Te cztery slowa to nie problem, problem to jak instrukcja do pilota HEQ5 jest w pieciu jezykach a brak polskiego, jak ktos cytuje jakas wypowiec a nie tlumaczy chodzby ogolnikowo, no i to co juz Jolo napisal, majac polskie odpowiedniki, jedzie tym makaronem.

• Like 1
Napisano

Myślę, że większość z nas rozumie Twój punkt widzenia po prostu mamy inne zdanie na ten temat, ale to w końcu nic złego;) Jeśli ktoś wymyśli coś sensownego i to wejdzie do powszechnego stosowania to super, żadna dyskusja tego nie zmieni. Moim skromnym zdaniem Darki, Flaty, Biasy będą jeszcze długo funkcjonować w naszym astro języku - nie piszę tego złośliwie, po prostu tak sądzę.

pozdrawiam

TSAPO 140/910 +QHY268M + QHYCFW3 & William Optics Guidestar 61 APO + ASI178MM

iOptron CEM70EC-NUC,  Astronomic 36mm: CLSCCD ,RGB, Ha, OIII, SII, pro planet IR742

https://moje-nocne-niebo.pl   

YouTube - Moje Nocne Niebo

• 5 miesięcy później...
Napisano

Astrofotografia nie jest dziedziną hobby w której wszystko jest podane na tacy. Trzeba  wiele rzeczy wyszukać samemu lub samemu do nich dojść i tutaj podstawową umiejętnością jest umiejętność posługiwania się wyszukiwarką internetową.

Ale gdybyś miał z tym problem to podpowiem: wyszukaj cykl artykułów Jacka Bobowika - od laika do astrofotografika - tam masz prawie na tacy podane.

• Like 1
Napisano

Chodziło mi o wstawienie się za autorem tematu. Zdaje się że chciał wyjaśnić co i jak a tu wszyscy o czym innym. Osobiście poświęcam 95% na czytanie a resztę na własne próby

• 4 tygodnie później...
Napisano

Romio, widzę że jesteś jeszcze "świerzakiem" więc podpowie Ci stary dinozaur który podobnie jak Ty ( z tym że już ładnych kilka lat temu) czytał 95% treści, eksperymentował na pozostałej 5% części i nadal jest ślepy i głuchy na podpowiedzi kolegów że podają mi wszystko na tacy, a ja i tak za jakiś czas zapytam o to samo. I tutaj przyznam kolegom rację, - przejścia zdrowotne doprowadziły do zniszczenia części organizmu odpowiedzialnej za pamięć i przyswajanie wiedzy, ale czy to ma oznaczać że mój czas już się skończył? Nie, na to niech nikt nie liczy. Pozostała pamięć pierwotna, która wryta głęboko w mózgowie trzyma mnie jeszcze w częściowej świadomości,- na szczęście tych lepszych fragmentów mojego życia. Późno rozpocząłem interesować się astronomią, fotografię dzienną szlifuję całe praktycznie życie od młodzieńca do wieku starczego i mimo że nadal pracuję zawodowo, to fotografia i astrofoto jest moim uzupełnieniem zajęć poza zawodowych. Daje mi to dużą frajdę i wiele radości, zwłaszcza jeśli komuś pomogę w postrzeganiu tego co leży wokół nas. Ty jesteś jeszcze młodym człowiekiem i wiele jest przed Tobą spraw do "ogarnięcia", ale wiem że jak przetrwasz  kilka miesięcy, to wdepniesz w temat po uszy i niebawem będziesz doradzał Twoim młodszym kolegom. Miej do nich cierpliwość i szacunek czego Ci gorąco życzę. Waldek.

Napisano
Dnia 19.11.2016 at 06:43, wessel napisał:

Astrofotografia nie jest dziedziną hobby w której wszystko jest podane na tacy. Trzeba  wiele rzeczy wyszukać samemu lub samemu do nich dojść i tutaj podstawową umiejętnością jest umiejętność posługiwania się wyszukiwarką internetową.

Ale gdybyś miał z tym problem to podpowiem: wyszukaj cykl artykułów Jacka Bobowika - od laika do astrofotografika - tam masz prawie na tacy podane.

Wooooow! Ale Pan jest mądry, Panie Macieju! 57 słów żeby komuś powiedzieć "Poszukaj sobie w internecie"... Chapeau bas!

Napisano

Dzisiaj niedziela,wolny od pracy dzień, a że mglisty zrobiłem sobie super luz i ;- nura do czytania szkoły astrofotografii.....

Koledzy,- zapewniam że nie były to żadne zaczepki. My z Maćkiem już sobie za dużo głupot napisaliśmy i jeśli o mnie chodzi nie miałem nic do Macieja. Czysty przypadek sprawił że napisałem zaraz po Nim, a myśląc jak pomóc młodszemu koledze który dopiero zaczyna chciałem Go tylko nakierować na właściwe spoglądanie na swoje problemy z opanowaniem astro zabawy. Żeby nie zniechęcały Go takie teksty jak akurat Maciej napisał. Taca to jak widzę ulubiony sprzęt naszych doświadczonych kolegów i wielokrotnie przewija się przez forum, ale bardzo łatwo może zniechęcić nowego członka naszej społeczności. W swojej wypowiedzi przyznałem zresztą rację kolegom opisując własny kontakt z tacą, a że lubię pisać i przychodzi mi to łatwo, nieomal automatycznie, -często przytrafia mi się użyć jakiegoś niewygodnego słowa czy przytoczyć czyjąś myśl i wtedy zaczyna się horror. Żeby było do końca jasne,-Maćku, to nie była odpowiedź na Twój wpis i jeśli tak uznałeś, to oficjalnie Cię przepraszam. Nie psujmy niedzieli. Pozdrawiam Waldek.

• Like 1
  • 7 lat później...
Napisano

Przepraszam. ze wracam do tematu ale wszędzie sa sugestie, ze  biasy , darki robi sie z tymi samymi ustawieniami jak lighty. A czemu lub czy  lighty robi sie na jednych ustawieniach? Nie mozna z rozna czuloscia, czasem ? 

Napisano

Klatki kalibracyjne czyli darki, flaty i biasy trzeba robić w takich samych ustawieniach jak lighty które zamierzasz nimi kalibrować. I bez demontowania kamery lub aparatu z teleskopu ( w przypadku flatów) oraz w takiej samej temperaturze jak lighty ( darki). Oczywiście inne parametry - np. ISO lub w przypadku kamer gain i offset muszą też być takie same dla klatek kalibracyjnych i lightów.

Lighty robi się na różnych ustawieniach zależnych od obiektu, filtru, stanu nieba itp - a potem trzeba do nich zrobić klatki kalibracyjne z takimi samymi parametrami

Napisano (edytowane)
W dniu 23.11.2024 o 07:16, wessel napisał:

Klatki kalibracyjne czyli darki, flaty i biasy trzeba robić w takich samych ustawieniach jak lighty które zamierzasz nimi kalibrować. I bez demontowania kamery lub aparatu z teleskopu ( w przypadku flatów) oraz w takiej samej temperaturze jak lighty ( darki). Oczywiście inne parametry - np. ISO lub w przypadku kamer gain i offset muszą też być takie same dla klatek kalibracyjnych i lightów.

Lighty robi się na różnych ustawieniach zależnych od obiektu, filtru, stanu nieba itp - a potem trzeba do nich zrobić klatki kalibracyjne z takimi samymi parametrami

Ok ale dajmy na to, ze mamy juz wybrany jeden konkretny obiekt, piekna  noc, czyste niebo. Czy nie lepiej go lapac różnymi ustawieniami przeslony, iso czasu?  Bo z tej odpowiedzi wynika ze albo robie np 30 zdjec na jednym ustawieniu i do tego biasy, darki  i to stackuje a nie ze moge np 10 zdjec na jednym ustwieniu 10 na innym i 10 na trzecim czy nawet 30 roznych ustawien kazda klatka inna ... Chyba ze do kazdej z tej 10tki musze osobne biasy, darki.

Chodzi mi o to czy dla np 30 zdjec  finalne zdjecie cos zyska przez 30 roznych ustawien klatek czy nie. Bo tak teoretycznie na chlopski rozum rozwazajac powinno to zaprocentować bo stack wybiera najlepsze rzeczy z kazdego czyz nie? Taki niby HDR ustawieniami a bez sensu byloby robienie do kazdej klatki innej innego 1 biasa i 1 darka 

Edytowane przez martinezx
Napisano

Niezupełnie. Po pierwsze pozostaje aktualne to, że klatki kalibracyjne trzeba robić na tych samych ustawieniach. Algorytmy kalibracji  po prostu jej nie zrobią, bo czytają nagłówki FITS klatek kalibracyjnych i dobierają odpowiedni dark i bias do lighta a flat do filtra lighta.

Po drugie algorytmy stackujące z zasady swojego działania uśredniają wartości poszczególnych pikseli i stosowanie np. różnych czasów lub czułości nie poprawi obrazu a może spowodować utratę sporej ilości informacji zawartych w poszczególnych klatkach.

Tak się nie robi, niczego to nie poprawia.

• Thanks 1