Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

DZIEŃ DOBRY !

Mieszkam kilkanaście kilometrów od 75-cio tysięcznego miasta.Niebo jest ciemne z niewielką łuną na zachodzie.W okolicy brak rozświetlonych domów czy latarni ulicznych(900m). Obserwacje prowadzę obok domu.Dysponuję podstawowym sprzętem Celestron 130/650 na eq2 Motor Drive. Obserwuję DS-y ( bardzo słabe -wymagają dużej wyobraźni) i okresowo planety.Księżyc oczywiście też jest częstym gościem w okularze.Zacząłem fotografować, dziś NIKON d3300, docelowo astrokamera. Fotografuję w projekcji okularowej. "Chwiejny - elastyczny" wyciąg i brak T-ringu powodują duże utrudnienia, ale efekty rozbudzają wyobraźnię i motywują do dalszych zakupów. W 2015r. zakupiłem montaż paralaktyczny Sky-Watcher HEQ-5 Pro SynScan, teraz przyszła kolej na teleskop. Chciałbym wydać ok. 3000 zł. Mam wątpliwości :

1. Ritchey-Chretien 8" 200/1600 f/8 OTA M-LRS

http://teleskopy.pl/Tuba-GSO-RC-Ritchey-Chretien-8--200/1600-f/8-OTA-M-LRS-teleskopy-2753.html
a może wystarczy :

2. TUBA OPTYCZNA GSO 8" 203/1000 M-CRF OTA

http://www.astrokrak.pl/682-tuba-optyczna-gso-mt-1000-.html

czy lepiej z dopłatą:

3. TUBA OPTYCZNA SKY-WATCHER NEWTON CFP 200/800 OTA

http://www.astrokrak.pl/newtony-iii/1267-tuba-optyczna-sky-watcher-newton-cfp-200-800-ota.html

Im więcej czytam tym więcej wątpliwości. Rozważania zacząłem od standardowego 8-o" NEWTONA, ale brakiem komy, aberracji chromatycznej i płaskim polem zachęca RC. Wiele rozterek i ani kroku do przodu i jeszcze ostatnio "wywaliłem"  wszystko z głowy i zacząłem myśleć o refraktorze. Sami widzicie ,że sam nie poradzę i proszę o pomoc

Z pozdrowieniami

Czarek

Napisano

Witaj na FA!

Z tego co rozumiem, to planujesz fotografię obiektów DS, a więc długoczasową. Miałem dość długo montaż HEQ5 i na nim newtona 150/750. Potem fotografowałem ATMowym newtonem 200/800 w tubie węglowej, ale już na EQ6. Wg mnie tuba 200/1000 to jest za dużo na montaż HEQ5 do fotografii długoczasowej - dość ciężka i długa. 200/800 w karbonie będzie na granicy nośności, a przede wszystkim sztywności takiego montażu. Dodatkowo newton f/4 jest wymagający co do kolimacji oraz sztywności - wyciągu, pająka oraz celi LG. Konieczny będzie oczywiście korektor komy, a dodatkowo im większa matryca detektora, tym większe wymagania. Myślę też, że taki teleskop 200/800, nawet karbonowy, będzie na HEQ5 zachowywał się dość nerwowo, szczególnie kiedy będzie powiewał wiatr. RC 8" będzie o tyle lepszym rozwiązaniem dla HEQ5, że choć ciężki, to jest dość krótki i kompaktowy (ale koniecznie musisz zaopatrzyć się w odrośnik). Rozważyć też musisz skalę obrazu, która w RC8 będzie spora, ze względu na dużą ogniskową. W RC8 przy matrycy o przekątnej 30mm albo większej też będziesz potrzebował korektora. Do RC8 dostępne są również reduktory ogniskowej. 

Podsumowując - nr 2 na HEQ5 odradzam, nr 1 i 3 będą na granicy możliwości. Bezpieczny dla tego montażu będzie newton 150mm, albo jakiś zgrabny refraktor 100-110mm. Domyślam się, że chciałbyś mieć jeden instrument do obserwacji wizualnych i do afoto, ale to jest bardzo ciężko pogodzić - wymagania są dość mocno rozbieżne. 

jolo-astrojolo.png

Napisano

DZIEŃ DOBRY!

Dziękuję za szybką pomoc. Zatem RC 8". Wiem, że nie ma sprzętu uniwersalnego,ale mam problem ze wzrokiem i precyzyjna obróbka zdjęć na komputerze stanowi duży problem, a fotografie mają tylko rekompensować niedostatek wzroku. Zdjęcia jakie z podziwem oglądam, między innymi Twoje, są poza moimi możliwościami.Dlatego szukam sprzętu  do wizuala wspartego fotografią. Co do EQ6 może kiedyś w dalekiej przyszłości, bo teraz to jeszcze: guider, jeden lub dwa porządne okulary,reduktor ogniskowej, kamera, a są i inne wydatki.  

Jeszcze raz dziękuję .

Stabilnej atmosfery pod ciemnym niebem życzę.

Czarek 

Napisano

Myślę że taki zestaw z RC8 może dać sporo radości i sam będziesz mógł sprawdzić czy potrzebujesz większego montażu. A dodatkowo instrument o takiej ogniskowej w połączeniu z barlowem pozwoli na fajne obserwacje i fotografowanie obiektów Układu Słonecznego.

jolo-astrojolo.png

Napisano

Mówiąc szczerze RC8 na HEQ5 może być nie do opanowania do astrofoto długo-czasowego ... do wizuala oczywiście jest wspaniałym rozwiązaniem, do afoto planet także.

Łukasz, z sensorem 5,4 um to jest o.67 arcsec/piksel- cholernie wymagająca skala...

• Like 1
Napisano

To fakt, z reduktorem będzie około 1"/px w typowej lustrzance. Ale EQ6 dokładniej tego nie uprowadzi, będzie jedynie nieco sztywniejszy. Wg mnie skala obrazu jest nieco demonizowana, szczególnie w naszym klimacie, gdzie seeing średnio wynosi 2.5-3" (w afoto długoczasowym). Taką dokładność spokojnie zapewni dobrze wyregulowany HEQ5 czy EQ6, a gwiazda i tak i tak będzie plackiem na około 3".  Na montażu za 3000PLN będzie miała może 3.5", a na montażu za 3000EUR będzie miała 3" - każdy sam sobie musi odpowiedzieć, czy go na to stać.

PS - widzę to na przykładzie mojego zestawu o skali 1.5"/px na EQ6. Przy dobrym seeingu ustawiam ostrość np na FWHM 1.8px, a na klatce 10 czy 15 minut wychodzi końcowe FWHM np 2.1px. Na te 0.3px składa się błąd prowadzenia montażu (sumaryczny RMS w obu osiach zazwyczaj 1-1.2") i fluktuacje seeingu w dłuższym okresie czasu. Tak że na razie zostaję przy EQ6. 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Dzień dobry!
Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje, ale czy tuba Celestron C6-S XLT OTA (podobny budżet mniejsza obstrukcja centralna) może dać lepsze efekty niż RC 200/1600 ? 
Jeszcze raz dziękuję .
Czarek

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzień dobry!
Decyzja zapadła. Szukam C8 i muszę pożegnać HEQ 5.Wystawiam na giełdę.  
Jeszcze raz dziękuję .
Czarek

Napisano

Dzień dobry!

Na ile teleskop Celestron C8 SCT na montażu Celestron CGEM da większe możliwości w średnioczasowej astrofotografii( czasy ekspozycji kilka minut) w stosunku do HEQ 5?

Czarek

Napisano

Dzień dobry!

Jaki  teleskop  na montażu Celestron CGEM da możliwość w afoto długoczasowym?

Czarek

Napisano

Wg mnie dobrze wyregulowany HEQ5 będzie prowadził bardzo porównywalnie do CGEM jeśli chodzi o dokładność. Zasadnicza różnica będzie w nośności, choć akurat C8 to lekka tubka - niecałe 6kg, a przede wszystkim krótka i HEQ5 nie miałby z nią większych problemów. U nas Jacek E. miał długi czas montaż CGEM i z tego co wiem, to sobie poradzi z tubą nawet C11 czy krótkim newtonem 10". 

jolo-astrojolo.png

Napisano
6 godzin temu, jolo napisał:

U nas Jacek E. miał długi czas montaż CGEM i z tego co wiem, to sobie poradzi z tubą nawet C11 czy krótkim newtonem 10". 

Poradzi bez problemów, ale w DSO z taką długą ogniskową jak ma SCT 11 to już wyższa szkoła jazdy, nawet po założeniu reduktora - guiderek musi być co najmniej o ogniskowej 400mm. Do avikowania US bez problemów nawet z Barlowem.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dzień dobry!

Dziękuję bardzo. Myślę że c8" pozwoli rozwinąć skrzydła i pokaże pazur. Do dziś przypominam  newton 130/650

Czarek

Napisano

Bardzo ładna rurka do wizuala i avikowania. Do foto DSO jednak to ponad 2m ogniskowej i ciemna - f10. Bedziesz potrzebował reduktora http://deltaoptical.pl/blizej_nieba/reduktor-korektor-ogniskowej-celestron-f63,d875.html

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dzień dobry!

Dziękuję bardzo. Wszystko w swoim czasie . Najpierw wizual i planetki i Księżyc i jasne DS-y .Dopiero jak odsapnę finansowo to dalej reduktor i  guider.

Czarek

• Like 1