Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzisiaj tarcza wygląda naprawdę imponująco. Rzuciłem tylko okiem na słońce i na szybko strzeliłem parę fotek telefonem przyłożonym do okularu 9mm, z ręki i w trybie automatycznym. Na żywo detal plam naprawdę imponujący jak na 90mm refraktor z folią ND5. Na początku było bardzo spokojnie, później obraz się rozhuśtał.

Pozdrawiam

Słońce.jpg

Edytowane przez MattU
poprawka zdjęcia
  • Like 2
  • Thanks 1

SW MAK 127 2" na Bresser EXOS-2 z OnStep, Celestron 102/500, SW 90/900 na AZ4, Olympus DPS-I 8x40

• 1 miesiąc później...
Napisano (edytowane)

Obserwacje Słońca bardzo dziś umiliły mi piękny  sobotni słoneczny dzionek .

Nie planowałem tego , nie miało z resztą być tak dobrze jeśli idzie o zachmurzenie.

Nie mając na dziś jakiś specjalnych planów, mówię a wezmę sobie chwilę lukne i tak zleciało ponad trzy godziny.

Dzis w użyciu mój podręczny uniwersalny zestaw SVbony Sv406p na statywie foto/video.

Seeing średniawy zmienny ale całkiem spoko w zalewie powiększeń 30-60 jakie stosowałem.

Najbardziej okazale prezentował się oczywiście schodzący z tarczy rejon 4517 wraz otaczającymi go pochodniami I przyległym 4513 niemniej też bardzo ciekawie było obserwować rozwój obszaru 4520 i wyłaniające się za nim zza krawędzi pochodnie .

Za to we wciąż skatalogowanym obszarze 4519 nie byłem w stanie już nic wypatrzeć.

Pod ręką była też lornetka i wpadło kilka ładnych przelotów samolotów.

Był też, jest nadal balonowy atak Luftwaffe zza zachodniej granicy ale niestety żaden nie miał odwagi zbliżyć się w zasięgu mojej czatowni 😅

Jakże potrzebowałem tego czasu po tym dość pracowitym tygodniu w pracy i tym bardziej bolesnym jako że po powrocie z urlopu 🫠

Pozdrawiam Konrad 

Edit widok tarczy z teraz 16:00 dla uzupełnienia 

IMG_20260829_141152991_HDR.jpg

IMG_20260829_141213496_HDR.jpg

Screenshot_20260829-125856.png

Screenshot_20260829-160745.png

Edytowane przez Koszy89
  • Like 3

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...