Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MaciekM
Napisano

Czy ktoś z was wyznacza liczbę Wolfa dla naszego Słoneczka w poszczególnych miesiącach? :)

Napisano

Ja nie, ale są tacy którzy to robią na podstawie tych fotek :)

Czy to jakas aluzja?  :P

Jesli kogoś interesuje aktywność Słońca, to w ostatnim numerze Proximy (2/2011) jest statystyka za I kwartał 2011 na podstawie obserwacji członków Towarzystwa Obserwatorów Słońca w Żychlinie, z którym to kilka miesięcy temu nawiązaliśmy współpracę.  ;)

Pozdrawiam

KK

Biuletyn PROXIMA 

Napisano

Super sprawa! M.Rudy, ten zielony promień obserwowałes też wizualnie?

KK

Niestety w tym momencie filmowałem to cyfrówką w projekcji okularowej więc tylko widziałem to na wyswietlaczu aparatu, no cóz nie mozna mieć wszystkiego hehehe :)

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
Napisano

Słońce dziś było przepiękne -aż 3 duże grupy plam, 2 małe  i masa pochodni, ładnie też widoczna  granulacja!

Achromat Meade 6" LXD 55 EMC , Canon 450D stak 50 fotek ISO 100, registax, trochę wzmocniony kontrast !

post-2-137699802575_thumb.jpg

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Błeeeee.. ostatnio dla mnie to wygląda jak złośliwy rak skóry  :-\ widać nigdy nie widziałem podobnej aktywności ..Czy to nie patetyczne? : I stworzył na swoje podobieństwo (brrrrr czarny humor :-X)

Stack x 31, 450D, Achro 6", Resize, Iso 200, czas 1/250

post-2-1376998043_thumb.jpg

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Te dwie grupy: 1226 i 1227 to niekwestionowani liderzy dnia dzisiejszego:

post-2-137699804351_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jak przewidujecie (pytam fachowców  8)), jak będzie wyglądało Słońce za rok w listopadzie? Będzie lepiej?

Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do własnych faktów.

Napisano

A było tak fajnie...wiosną i wczesnym latem.  Nigdy nie widziałem takiego plamienia  :)

• 2 tygodnie później...