Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjęcie z Seestar S50 - stackowane w aplikacji Seestar, podstawowa „obróbka” na telefonie.

slonceseestars50_20260702-093510.thumb.jpeg.0e4a45e6f1865ee366b5a69b2dcfb14d.jpeg

• Like 7

SW BKP150/750 Dual Speed, SW MAK 127, ZWO Seestar S50, SW Evostar 80EDX, Skytinel SN22

Napisano

Wczoraj się nie udało sfocić Słońca (pogoda)więc nici z cyklicznej sklejki z kolejnych dni,szkoda bo plamy okazałe,widać je nawet bez optyki/powiększenia patrząc przez filtr oczywiście.Na pamiątkę przedwczorajsza i dzisiejsza,teraz chyba będą maleć albo rozpraszać,ale bardzo się ucieszę jeśli się pomylę.Wielkie na"krawędzi"też robią wyjątkowy czad.

IMG_4862.jpg

IMG_4870.jpg

• Like 9
Napisano

Piękne plamy, niestety u mnie pogoda plus brak czasu uniemożliwiły obserwacje. Natomiast dziś popołudniu się udało.

Stack ze 100 klatek, barlow 3x. Cała tarcza resize 75%, plamy 1:1. Wiało strasznie, ale wyczekałem moment spokoju. Przepaliłem nieco środek, żeby wydobyć pociemnienie brzegowe z plamami i pochodniami.

1ab.jpg

det1.jpg

det2.jpg

• Like 9

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano

Dzisiejsza z siedemnastej,na pożegnanie dwóch okazałości,ale coś majaczy na przeciwnym krańcu,może urośnie.
Sprzęt ten sam co zawsze,1600mm.

IMG_4910.jpg

• Like 5
Napisano

Test folii słonecznej z teleskopem MAK 127/1900 + żółty filtr GSO. Zdjęcie z 05.07.2026 z godziny 18:13, zrobione telefonem.

WhatsApp Image 2026-07-06 at 13.30.59.jpeg

• Like 5

MAK 90/1250, MAK 127/1900

Napisano

Z ostatniej chwili,a dokładniej sprzed godziny gdy dziury w chmurach pozwoliły na co nieco.
Ogniskowa 1600mm. cyknięte tym co zwykle.

IMG_4937.jpg

• Like 8
Napisano (edytowane)

Dzisiejsze z godziny 11, trafiłem na chwilę z fajnymi warunkami, widok plamy stabilny. Tym razem sesja poszła z ND5, filtrem żółtym i UV/IR Cut.

SW ED80/600+ND5+barlow 2x+UV/IR Cut+filtr żółty #12+Canon 60d, stack 40 klatek ze 120, PIPP, Registax6, RawTherapee, GIMP:

Sol_08_07_2026_1.thumb.jpg.f38996fd9b6ce6dc9cdd842f5a6719da.jpg

Edytowane przez Przemek_K
  • Like 8
Napisano

Niebo ostatnimi dniami w sporej przewadze chmurami zakryte,jednak da się na szybko w dziurę wycelować i szybką pojedyńczą klatkę cyknąć.Udało się wczoraj i przedwczoraj,dwa obrazki z ogniskowej 1600mm.zrobione tym co zawsze ostatnio.

IMG_4962.jpg

IMG_4983.jpg

• Like 6
Napisano

Chmury były na tyle gęste że o Księżycu i Plejadach nawet marzenia umarły,ale i w dzień nie łatwo było wstrzelić się w dziurę w chmurach.Takiej"absolutnie czystej"dziury się nie doczekałem więc skorzystałem z najlepszej oferty w owym czasie ale i tak widać pociemnienia na tle tarczy.Pomimo niezbyt sprzyjających warunków uważam (subiektywna opinia) że całkiem sporo szczegułów widać.
Pojedyńcza klatka, 1600mm,i szkło i puszka Canon czyli sprzętowo bez zmian.

IMG_5001.jpg

• Like 4
Napisano

Dzisiejszy obrazek Słonca sprzed godziny,plameczka się wyłania,zdrobniale bo mała choć tuż przy niej się dzieje (flakuły).Większa już"się chowa"po stronie przeciwnej.
Cyknięte jak zwykle i tym co zwykle,jedna klatka z 1600mm.

IMG_5065.jpg

• Like 1