Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich i przechodzę od razu do sedna sprawy. Chciałbym kupić teleskop który pozwoli mi cieszyć się odkrywaniem nieba i podziwianiem planet przez długie lata. Nie zamierzam zmieniać go na lepszy tylko pozostać i szlifować obserwacyjne sesje. Przez dłuższy czas miałem problemy zdrowotne i sam nie wiem ile jeszcze pociągnę wiec chcę wejść w ten świat i pozostać do końca moich dni. Mam możliwość zakupienia sprzętu za granica ( w uk) ale tylko w jednym sklepie. Przesyłam linka i proszę was o pomoc. Który sprzęt polecili byście na niekończące godziny obserwacji dające dobre efekty. 

http://www.jessops.com/binoculars-and-scopes/telescopes

prosze o fachowe wsparcie i chylę czoła przed tymi co życie poświęcili dla tej pasji.

pozdrawiam!

• Like 1
Napisano

Witamy na forum.

Kluczowym elementem w obserwacjach wizualnych jest średnica lustra,czyli im większa tym lepiej,oczywiście ogranicza nas mobilność i finanse.

Na twoim miejscu zakupiłbym możliwie jak największe lustro,ono da Ci największe możliwości.

Nie żałuj sobie !

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

W moim przupadku chyba 8 jest maksymalną średnicą. Zastanawiam się jednak nad zanieczyszczeniami powietrza. Mieszkam na obrzeżach miasta ale na wzgórzu wiec obawiam się o problemy absorpcji dużych luster. Większość czasu będę korzystał w domu ( ogrodzie) wiec jestem po części skazany na peryferie miasta. 

Napisano
6 godzin temu, attractor napisał:

W moim przupadku chyba 8 jest maksymalną średnicą. Zastanawiam się jednak nad zanieczyszczeniami powietrza. Mieszkam na obrzeżach miasta ale na wzgórzu wiec obawiam się o problemy absorpcji dużych luster. Większość czasu będę korzystał w domu ( ogrodzie) wiec jestem po części skazany na peryferie miasta. 

Warunki obserwacji moim zdaniem wykluczają dużego Dobsona, jak również Twoje problemy zdrowotne, mam nadzieję że będzie tylko lepiej niż jest teraz, ale w astronomii obserwacyjnej liczy się też wygoda i trzeba myśleć perspektywicznie, o wszystkim. Rozejrzyj się za teleskopami w systemie Schmidta-Cassegraina 8" lub nawet 9,25" na montażu azymutalnym. SCT to synonim wygody, możliwości już spore, a są też modele z akumulatorem więc śmiało możesz pojechać na wspomniane wzgórze w każdej chwili i po 15 minutach złożyć teleskop i obserwować. Optyka jest zamknięta więc na lustrze nic się nie osadzi. Obrazy planet i Ksieżyca są świetne, DS-y też niczego sobie, ale tu ograniczeniem będzie miasto, nie teleskop.

14.7" F/5 Quartz | E21 | E10 | E6 | Lumicon UHC