Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'phd' .

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Obserwujemy Wszechświat
    • Astronomia dla początkujących
    • Co obserwujemy?
    • Czym obserwujemy?
  • Utrwalamy Wszechświat
    • Astrofotografia
    • Astroszkice
  • Zaplecze sprzętowe
    • ATM
    • Sprzęt do foto
    • Testy i recenzje
    • Moje domowe obserwatorium
  • Astronomia teoretyczna i badanie kosmosu
    • Astronomia ogólna
    • Astriculus
    • Astronautyka
  • Astrospołeczność
    • Konkursy FA
    • Sprawy techniczne F.A.
    • Zloty astromiłośnicze
    • Astro-giełda
    • Serwisy i media partnerskie

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Zamieszkały


Interests


Miejsce zamieszkania

Znaleziono 2 wyniki

  1. Witam dzień dobry ! Po dłuzszej przerwie "chwyciło" mnie znowu - mam SA - opanowałem guiding wstępnie szukacz 60mm+ZWO120MM, Udaje mi się po ustawieniu na polarną - uzyskać najgorsze wyniki (peak) mieszczace się w pasie +/- 4" - z klasycznymi ustawieniami 2500, 75, 10 moze ktoś ma jakis pomysł co lubi ten mount ? Wiadomo, wszystko zależy od warunkow konkretnych ale kto wie może są jakies sprawdzone punkty startowe ? Mam wrażenie że lekko przestrzeliwuje - tzn nadmiernie koryguje i leci na drugą stronę.. Każda podpowiedź na wagę złota. Bedzie wisiec Tair z lustrem i guide - poniżej 5 kg ;-) Pozdr.
  2. Hej! Wczoraj w nocy po raz pierwszy udało mi się odpalić guiding. Dzięki niemu jest dużo lepiej, ale do ideału jeszcze daleko. Chodzi mi o to, czy możecie mi w jakiś sposób podpowiedzieć, czy polepszenie prowadzenia jest możliwe poprzez zmianę jakichś ustawień, czy może chodzi o błędy montażu, potrzebę regulacji, złe wyważenie, może jakieś ugięcia guidera czy coś w tym stylu. Żeby zobrazować moją sytuację, przedstawię Wam kilka screenów. Tutaj guiding właśnie odpalił: Tutaj chwilę później. Jak widać, w polu widzenia guidera gwiazdki się przesunęły. Dlaczego? Nie powinien temu zaradzić? Tutaj trochę wykresów z prowadzenia jakiś czas później. Fajnie by było gdyby była tutaj skala jakieś arcsec/pix czy coś takiego, żeby wiedzieć czy gwiazdki przez dany "pik" będą walnięte czy nie. Pewnie da się coś takiego ustawić? :) I teraz dowody w sprawie :) Na początek: M101, HEQ5, Equinox 80 + ff/fr x0.8 + Canon 350D mod; t= 600 sekund, ISO 400 - z wyłączonym guidingiem Oraz- M101, HEQ5, Equinox 80 + ff/fr x0.8 + Canon 350D mod; t= 600 sekund, ISO 400 - z włączonym guidingiem Jak widać jest dużo lepiej, ale gdy się powiększy, widać te przecinki. Co myślicie? Pozdrawiam!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

© Robert Twarogal, forumastronomiczne.pl (2010-2020)