Popularny post kubek Napisano 2 Stycznia 2016 Popularny post Napisano 2 Stycznia 2016 Wczorajszy szkic gromady M45 czyli Plejad. Warunki nie były najlepsze, w powietrzu unosiło się pełno dymu, co nie pozwoliło na jakieś sensowne obserwacje. Szkic wykonany ołówkiem na białej kartce. 11 Teleskop Sky-Watcher 114/900 EQ1; Super Plössle 10 mm, 12,5mm, 20 mm, 25mm; Barlow 2x; Lornetka 12x50
Gość Napisano 14 Grudnia 2017 Napisano 14 Grudnia 2017 Wczorajsze obserwacje podzieliłem po równo. Jedną z połówek poświęciłem szkicowi, drugą wizualnej obserwacji by nacieszyć się się do syta, z tego głodu jakie niesie nam ostatnio pogoda. Wystawiłem nie teleskop, a lornetkę 20/80 zamocowaną na własnoręcznie wykonanym żurawiu pod, którym stałem trzy godziny, nie lubię pozycji siedzącej do obserwacji. 20/80 wykierowałem na moje ulubione Plejady, ołówki do roboty, trwało to 1,5 godziny, efekt jak poniżej, starałem się nie ingerować w gwiazdki, zostały jak na papierowym oryginale, przy próbie zmiany tła czyli nieba gwiazdy trzeba było wyciągnąć, wówczas efekt był nie do przyjęcia, białe kropy w niczym nie przypominające mojej pracy. Tu też są kropki, ale one są moje i czekają na ocenę.
Rekomendowane odpowiedzi