Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

moje 2gie podejście do obróbki M27 z Mirage (1134mm ogniskowa) . Taka wariacja wcześniejszego tematu z sąsiedniego forum: https://astropolis.pl/topic/80143-m27-mgławica-hantle-i-m15-gromada-kulista-przy-okazji/?tab=comments#comment-917924 . Trochę dziwny kolor wyszedł po kalibracji w Sirilu ale postanowiłem zostawić, jako, że ta wersja ma być inna.

Mirage 7", Asi294 Kolor, Optolong L-pro, 158x120s, Siril, Photoshop, NeatImage, Bortle 6.

Wersja 2:

m27.thumb.jpg.c5d9cb12f02d8eb667146c78a429770f.jpg

m27_2.thumb.jpg.e56d1748c7da27f4c8efe1b0eebe7765.jpg

Wersja 1:

m27.thumb.jpg.882c879feac374e7d2ca081f15e08e72.jpg

m27_2.thumb.jpg.6e3b92bd0b23d697920dcaa546496cd5.jpg

Edytowane przez alinoe
  • Like 8

Moja galeria na flickr.com Moje projekty 3D na thingiverse.com

• alinoe zmienił tytuł na M27 - drugie podejście (1sze tutaj)
Napisano

Bardzo przyjemna fotka, ale trochę jakby wodoru wycięło za dużo, a jest go tam sporo. Większość CMOSów jest niestety w okolicy Oiii sporo (prawie 2 razy) czulsza, niż w Ha, a dodatkowo na jeden piksel R łapiący Ha przypadają trzy GBG łapiące Oiii - i potem trzeba trochę uważać przy obróbce. 

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano (edytowane)
56 minut temu, jolo napisał:

Bardzo przyjemna fotka, ale trochę jakby wodoru wycięło za dużo, a jest go tam sporo. Większość CMOSów jest niestety w okolicy Oiii sporo (prawie 2 razy) czulsza, niż w Ha, a dodatkowo na jeden piksel R łapiący Ha przypadają trzy GBG łapiące Oiii - i potem trzeba trochę uważać przy obróbce. 

Pełna racja. W poprzedniej wersji więcej tego wyciągnąłem. W tej trochę przypaliłem się, żeby obiekt maksymalnie rozjaśnić i subtelne partie wodoru szlag trafił. A że nastało to w dosyć wczesnym etapie obróbki a porównałem zdjęcia już na końcu, nie miałem siły już poprawiać. Za to jest jaśniej i oczojeb*****j ?

PS: Teraz widzę, że kalibracja fotometryczna w Sirilu spowodowała utratę szczegółu rozjaśniając centralną część mgławicy.

Edytowane przez alinoe

Napisano (edytowane)

Ostateczna wersja, mniej przekolorowana:

m27.thumb.jpg.8875c98c7ccfd7443d2852277490bbc7.jpg

m27_2.thumb.jpg.99a31d18b33a550139e6dd142a9f11e0.jpg

PS: Przy okazji mam pytanie, czy któryś z moderatorów mógłby podmienić wersję, którą rzuciłem na konkurs na tą wersję?

Edytowane przez alinoe
  • Like 1