Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zapraszam na nowo utworzone forum astronomiczne,poświęcone wizualnym obserwacjom gwiazd zmiennych. Forum powstało na darmowym bezpłatnym hostingu cba.pl. Zapraszam miłośników gwiazd zmiennych do rejestracji i korzystanie z rozbudowie forum. Mam nadzieję,że forum rozwinie się co nie co ;)

Cephei Astroforum

Sekcja Obserwatorów Gwiazd Zmiennych

http://cepheiastroforum-sogz.cba.pl

• Like 2

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano

1. Co to za sekcja i czy ma coś wspólnego z SOGZ-PTMA?
  2. Jeśli tak, to czy działasz w porozumieniu z PTMA?
  3. Co to jest PTOGZ - Polskie Towarzystwa Obserwatorów Gwiazd Zmiennych? (taki dział znalazłem na tym forum). Pytam , bo nic mi nie wiadomo, by taka organizacja formalnie istniała w naszym kraju.
  4. Skoro poświęcasz cały dział nieistniejącemu formalnie towarzystwu, to dlaczego nie ma działu poświęconego tytułowej i formalnie istniejącej SOGZ-PTMA?
  5. Po co tworzyć nowe forum, skoro już takowe jest, tylko zainteresowanych zmiennymi jakoś nie widać? (http://mira.nwz.pl/phpbb/). Mamy też dział poświęcony zmiennym na FA. Może lepiej byłoby przelać energię na rozruszanie czegoś co już ma dość solidne podstawy tylko potrzebny dopływ świeżej krwi   ;)

Pozdrawiam

KK

• Like 2

Biuletyn PROXIMA 

Napisano

Zgodnie z brzytwą Okhama: "nie należy tworzyć bytów ponad konieczną potrzebę" uważam, że to nowe forum nie jest konieczne, by nie powiedzieć zbędne. Tak jak Krzysztof uważam, że powinniśmy skoncentrować się i rozwijać to co już isynieje tym bardziej, że jest nas, obserwatorów gwiazd zmiennych niewielu. Ja nie obiecuję rejestrować się tam ponieważ nie jestem zwolennikiem powielania tych samych treści w różnych miejscach.

• Like 1
  • Haha 1
  • 10 lat później...
Napisano (edytowane)
W dniu 4.02.2014 o 15:11, ssvir napisał:

Zgodnie z brzytwą Okhama: "nie należy tworzyć bytów ponad konieczną potrzebę" uważam, że to nowe forum nie jest konieczne, by nie powiedzieć zbędne. Tak jak Krzysztof uważam, że powinniśmy skoncentrować się i rozwijać to co już isynieje tym bardziej, że jest nas, obserwatorów gwiazd zmiennych niewielu. Ja nie obiecuję rejestrować się tam ponieważ nie jestem zwolennikiem powielania tych samych treści w różnych miejscach.

Jak nie zakładać nową stronę o gwiazdach zmiennych jak od 6 lat padła polska baza SOGZ-PTMA nic niema nowych danych nawet krzywa jasności stanęła a tak obiecująca była strona dobrze że AAVSO jest 🤣🤣

Edytowane przez astrodamian27

Lornetka DO extreme ED 7x50