Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jednym z trzech głównych celów, jakie sobie zaplanowałem na ewentualny wspólny wypad, jest właśnie NGC 6633. Jeżeli uda się wyrwać razem, to mi pokażesz gdzie to jest na niebie ;) tamte rejony są dla mnie całkowicie obce. Początkowo myślałem, że uzbroję się tylko w mały refraktor, ale coś mi się wydaje, że lornetka 8x30 z polem 8.5° też się może przydać. Pobliskiego IC-ka nie planowałem, ale spojrzeć na niego w jednym polu z NGC 6633 będzie można.

Asteryzm z NGC 6633, który zaznaczyłeś, wygląda jeszcze jak odhaczenie, że zaliczyłeś obiekt. Albo jak odcięta ręka, nawet widać zgięte palce ;)

Napisano

To są obiekty typowo lornetkowe. W teleskopach tracą swój urok osobisty. Z przyjemnością oprowadzę Cię po tym rejonie.

Tak, wygląda jak odhaczenie, ale przewrócone na bok. Zobaczysz, że na żywo to typowy bicz :)

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Gość Paweł Trybus
Napisano

Marcin, dostrzegłeś charakterystyczną literkę "R", w którą układają się gwiazdy w M7?

Na Ćwilinie oglądaliśmy ją z Jurkiem (Krater) w dużej lornecie i właśnie ten układ gwiazd brylował na pierwszym planie w tej eMce.

Napisano

W Uranometrii opisałem gwiazdy podwójne wokół wspomnianych celów (gromad), zrobiłem zdjęcia tych fragmentów map i zmontowałem je razem na arkusz A4. Multi-mapa jest już wydrukowana i czeka :) Lecz myślę, że trochę stonuję plany i wykonam tylko jeden szkic - IC 4665, jest w niej kilka ciekawie zapowiadających się podwójnych (NGC 6633 pod tym względem wypada blado), poza tym interesuje mnie jedna podwójna nieco na północ, całość myślę zajmie godzinę, może mniej, a później hulaj dusza :)

Ze względu na wadę wzroku, która skutkuje praktyczną jednoocznością, lornetkę stosuję marginalnie. Ale i tak w małym Zeissie co nieco wyłapię, dwa lata temu po raz pierwszy widziałem w nim M33 pod nie tak ciemnym niebem (kawałek na południe od Puszczy Zielonki w pobliżu jeziora Kowalskiego), a przedwczoraj na balkonie w mieście widziałem gwiazdy w Melotte 111 do 7,5 mag (wszystkie jakie są w PSA i może coś ekstra), przy czym nie osłaniałem się ani od światła z pokoju, ani od latarni i było to około godziny 23. Prawdę mówiąc dla mnie refraktor 80mm z Eudiaskopikiem 35mm (14x, pole niecałe 3,6°) to jak większa lornetka ;) Prawie jak Twój Omegon (porównanie obrazów może być interesujące).

Mam jeszcze dwa Bressery: moją pierwszą w życiu lornetkę, dachowca Special Jagd 9x63, której obecnie nie używam, ale przydaje się kiedy trzeba pożyczyć sprzęt komuś, komu obce jest optyczne BHP i chyba nienazwaną 20x80, którą kiedyś nosiłem na nocki do pracy ^_^ Od paru lat kisi się w szafie.

Napisano

Wiry, noc 15/16.06.2015

Obserwacje w samotności mają swój klimat. Nieodzownym elementem jest dreszczyk emocji, gdy nieopodal coś zaszura, mruknie czy zachrząka :)

Taaaa... Ja już przez tem klimat i "dreszczyki" dostaję rostroju nerwowego ;D . Nigdy bym nie przypuszczał, że dziki (za)chodzą tak cicho... :D  Ale i tak czekam z wytęsknieniem na pogodę. 

• Like 1

Vortex Viper HD 10x42, APM ED 25x100

Napisano

Marcin, dostrzegłeś charakterystyczną literkę "R", w którą układają się gwiazdy w M7?

Na Ćwilinie oglądaliśmy ją z Jurkiem (Krater) w dużej lornecie i właśnie ten układ gwiazd brylował na pierwszym planie w tej eMce.

Skłamałbym mówiąc, że tak. Ale przyjrzę się jej dokładniej w tym sezonie i na pewno opiszę.

To była "moja pierwsza" M7 i podnieta wzięła górę. Wpatrywałem się w nią jako całość, bez wdawania się w szczegóły. To tak jak patrzeć w niebo nie rozpoznając gwiazdozbiorów :)

Taaaa... Ja już przez tem klimat i "dreszczyki" dostaję rostroju nerwowego ;D . Nigdy bym nie przypuszczał, że dziki (za)chodzą tak cicho... :D  Ale i tak czekam z wytęsknieniem na pogodę. 

Należy mieć nadzieję, że to jeszcze nie czas na lochy z warchlakami. W sumie dziki to jedyne poważne zagrożenie ze strony dzikiej przyrody. Reszta to ludzie i psy.

www.astronoce.pl

Napisano

Prawdę mówiąc dla mnie refraktor 80mm z Eudiaskopikiem 35mm (14x, pole niecałe 3,6°) to jak większa lornetka ;) Prawie jak Twój Omegon (porównanie obrazów może być interesujące).

To weź Zeissa. Również jestem ciekawy porównania bino 85 mm z refraktorem 80 mm. Spora różnica będzie w źrenicy 5,7 mm vs. 4,7 mm co na pewno przełoży się na wrażenia wizualne. Za to 2x 85 mm to podobno 1x 110 mm :)

www.astronoce.pl

Napisano

Nie prowokuj, bo zabiorę 120mm :P Zeiss, chociaż waży 0,5 kg, wezmę razem z monopodem, monopod ma odkręcaną stopkę z małym trójnogiem, więc to prawie jak statyw :) Byłoby super, gdyby udało się wyrwać w najbliższych dwóch tygodniach, ale wiadomo, chęci i plany sobie, a życie sobie.