Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tradycyjnie już na zakończenie sesji miotałem się po nieboskłonie z zamysłem "co by tutaj jeszcze złapać". W gwiazdozbiorze Herkulesa natknąłem się na nieznaną dla mnie nazwę DoDz 8. Okazuje się, że jest to obiekt z katalogu kilku gromad otwartych Dolidze-Dzimselejsvili.

DoDz 8 to gromada z 6 gwiazd o jasności 8.5-9.5 o lokalizacji tutaj:

DoDz8dojscie.jpg

a fotka składająca się z 5 minutowych klatek LRGB o czasach łącznych 90min + 3*30min; robiona TSAPO906+WOflatIV / f 5.3, Atik383+ mono, Atik Titan mono +StarGuider 50 , HEQ5Pro SynScan, wygląda w moim wykonaniu tak:

DoDz8.jpg

• Like 2

pozdrawiam Radek

Napisano

,,Chłop żywemu, nie przepuści, chłop żywemu.... " Bardzo ładna gromadunia :5640dc6fa0398_07Cool:

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Raczej to nie jest gromada otwarta tylko asteryzm. W książce "Star Clusters" jest informacja o sześciu gwiazdach. Tak samo na tej stronie. Niedaleko ety Her znajduje się DoDz 6, bardzo podobny asteryzm z pięcioma widocznymi gwiazdami.

Napisano
28 minut temu, Newborn_Sailor napisał:

Raczej to nie jest gromada otwarta tylko asteryzm. W książce "Star Clusters" jest informacja o sześciu gwiazdach. Tak samo na tej stronie. Niedaleko ety Her znajduje się DoDz 6, bardzo podobny asteryzm z pięcioma widocznymi gwiazdami.

A w Deep-Sky Observer, że gromada otwarta :) DSO_ObservationsOfDolidzeAndDolidze-DzimselejsviliOpenClusters.pdf

P.S. 6 gwiazd się zgadza :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

A wg wspomnianego Star Clusters  Archinala i Hynesa oraz wg Deep-Sky Wonders Sue French jest to asteryzm. :)
W Star Clusters powołują się na Briana Skiffa i poświęcają tej "gromadzie" kilka zdań. Skiff wskazał na kilka czynników, które klasyfikują DoDz 8 jako asteryzm.

Ale niech liczba gwiazd będzie płaszczyzną porozumienia :)