Skocz do zawartości

sferoida

Użytkownik
  • Zawartość

    1205
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    13

Ostatnia wygrana sferoida w Rankingu w dniu 2 Październik

sferoida posiadał najczęściej polubioną zawartość!

Reputacja

2116 Excellent

1 obserwujący

O sferoida

  • Tytuł
    Syriusz
  • Urodziny 03.05.1971

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Zamieszkały
    Słupsk/Ustka

Converted

  • Miejsce zamieszkania
    Słupsk

Ostatnie wizyty

4560 wyświetleń profilu
  1. Automatyczne obserwatorium

    Taka ciekawostka do zdalnego odpalania zasilania za trochę ponad 100 zł: http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-5258_HS100.html
  2. KALENDARZ Forum Astronomicznego

    Tak, gdy pojawi się projekt, zdecyduję o ilości. Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
  3. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    Kolega na AP podrzucił info o aktualizacji EQMODa, aż kusi mnie żeby zainstalować. Czuję jednak w kościach, że nie wyjdę na tym dobrze
  4. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    @jolo wszystkie kabelki, są te same. Po prostu przewód od huba zamiast do PC w kopule przełączam do astrolapka. Zastanawiam się, czy można "przeciążyć" huba usb? Na zlocie podłączyłem dodatkowo kamerkę T7 (klon ASI) do dodatkowego wejścia usb, a było to już 5 na 6 możliwych (pozostałe 4 to 383+Titan+EFW2+AH3). I od zlotu właśnie mam takie mecyje. I dzięki za słowa pocieszenia. Włodziu, pomysł z wgraniem obrazu fajny, tylko ... najpierw trzeba było go zrobić . Teraz to po ptakach.
  5. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    Czy Wy też tak macie, że boksujecie się z tą astronomią cały czas? Normalnie ręce opadają. W ramach dalszej walki sprawdziłem kabelki, podłączyłem astrolapka - tutaj setup działa. Wniosek: wina leży gdzieś po stronie kompa z kopuły. Tylko jakim cudem, skoro nic z nim nie robiłem. Przy okazji na astrolapku znalazłem jeszcze inną wersję oprogramowania Atika. Zainstalowałem, i jak myślicie co? Pokazały się wreszcie 2 kamery, tylko do kur...ki wodnej, dla odmiany zniknęło koło filtrowe EFW2. Nic, tylko sobie w łeb strzelić. Została ostatnia szansa ( przed oddaniem wszystkiego na giełdę ) - przywrócenie punktu systemu (ostatni wstecz - datowany na zlot). O ile pamiętam wszystko wówczas hulało, zrobiłem to i teraz "w miarę" zaczyna działać. Co to znaczy "w miarę"? Już tłumaczę, aby setup chodził muszę uruchomić określona sekwencję: odpalam Artemisa, ustawiam parametry ekspozycji, niczego na razie nie ruszam, odpalam PHD, zaczynam zbierać w PHD obrazy z guiderka, wracam do Artemisa i rozpoczynam focić. Inna kolejność, lub grzebanie w sofcie 2 kamer na raz, grozi zawieszeniem programów. Teraz potrzebuję tylko trochę nieba na testy "w praniu", zobaczę wówczas czy sprawa zmiennej temperatury chłodzenia też się wyprostowała. Na sucho wygląda obiecująco.
  6. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    Tego jeszcze nie próbowałem, ale pewnie jutro Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
  7. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    Próbuję na różne sposoby i efektów nie widać. Upgrade oprogramowania Atika (w tym Artemis) znowu pozamieniał "widoczność" kamer. Przy najnowszej wersji w programach astro mogę pracować z 383L+. Po wyborze Titana i uruchomieniu ekspozycji programy astro wieszają się. Menedżer urządzeń pokazuje 2 kamery: Titan i 383L+ o właściwościach jak na zrzucie: Nie mam więcej pomysłów, wsparcie Atika też na razie pracuje nad moim przypadkiem. Dalej jestem otwarty na sugestie i pomysły.
  8. Jesteśmy na silniku 4.2

    Coś nie widzę fotek na Tapatalku
  9. Oczekując na docelowy obiekt, połapałem M38 w Woźnicy sprzęt: TSAPO906+WOflatIV / f 5.3, Atik383+ mono, Atik Titan mono + Guider 60 , HEQ5Pro SynScan, oprogramowanie: DSS+Nebulosity+PsCS6 ekspozycja: RGB 8*5min/kanał + L 14*5min. Wodoru nie doczekałem, sprzęt się zbiesił, a po prawej stronie majaczy taki jęzor (Sh2-230)
  10. Teraz to przeszedłem samego siebie. Takiej twórczości pewnie nie widzieliście. Przypadkowo powstała wersja kolorystyczna tak mi się spodobała, że poszedłem tą drogą. sprzęt: TSAPO906+WOflatIV / f 5.3, Atik383+ mono, Atik Titan mono + Guider 60 , HEQ5Pro SynScan, oprogramowanie: DSS+Nebulosity+PsCS6 ekspozycja: LRGB 8*5min/kanał z Zatomia, a ze Słupska: Ha 18*10min + Oiii 16*10min
  11. Zatomsko-Marzenińska Dusza

    Ja ze swoją jeszcze walczę. Dla wyjaśnienia: w Zatomiu paliliśmy razem Duszyczkę. Ja to chyba ślepy jestem, bo akurat gwiazdki (zwłaszcza te większe) mają bardzo ładny odcień żółtego. Ja celowo do takiego dążę, ale mi nie za bardzo wychodzi. No i wielki plus za otoczkę, którą tworzysz na swoim blogu.
  12. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    Dodam, że w każdym z programów astro: Artemis, PHD, Nebuloity było widoczne okienko (jak parę postów wyżej) z wyborem kamery, z pozycjami "Atik 383+" i "Atik Titan". Teraz 383+ zamieniło się na jakieś PID=0
  13. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    @joloTak. Na stronie Atika jest do pobrania tylko komplet oprogramowania instalacyjnego, a w nim zaznaczamy co chcemy zainstalować, dałem wszystko co dotyczy 383+ i Titana, a także programy dodatkowe (w tym Artemis) @Jacek E. 1) teraz nie 2) teraz tak historycznie: do wczoraj miałem widoczne i pracujące 383+ i Artemis oraz Titan i PHD; uaktualniłem Artemisa i miałem 383+ i Artemisa, zginął Titan; przywróciłem starą wersję Artemisa i mam Titana i PHD, brakuje natomiast 383+
  14. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    Tak było do tej pory, akwizycja 383+ za pomocą Artemisa, guiding Tiyan - PHD2. W jednym i drugim przypadku były widoczne 2 kamery i mogłem wybierać, w tej chwili został mi tylko Titan. 383+ brak
  15. Atik 383L+ zmienna temperatura chłodzenia

    Nabroiłem jeszcze więcej w w/w temacie Zauważyłem, że temperatura chłodzenia jest w miarę stabilna (pomimo ustawienia na -20°C jest ok -14°C) jeżeli nic nie robię z programem do akwizycji. Myślę sobie: może to wina softu i trzeba uaktualnić Artemisa (w tym właśnie robię zdjęcia). Po zainstalowaniu problem nie został rozwiązany, chłodzenie zachowuje się podobnie, ale za to zniknęła mi kamera Atik Titan, której używam do guidingu. "Zniknęła" tj. w urządzeniach Windowsa ją widać, a nie widzą ją programy astro np. Artemis, Nebulosity, PHD2. Do tej pory miałem listę gdzie widniały pozycje Atik Titan i Atik 383+ i mogłem dokonać wyboru. Odinstalowałem uaktualnienie Artemisa i (dobrze, że miałem na dysku starą instalkę) zainstalowałem wcześniejszą wersję, pod którą pracowałem do tej pory. Titan się pojawił, a zniknął Atik 383+ Ponowna reinstalacja, start systemu nie przyniósł efektów. W urządzeniach Windowsa widać 2 kamery: Titan i 383+, natomiast w programach astro pojawia się lista gdzie są pozycje Titan (i to na razie działa) oraz Unrecognized (PID=0) zamiast 383+. Gdy wybiorę drugą to programy astro się wieszają, jak gdyby nie mogły nawiązać współpracy z 383+. Normalnie boję się czegokolwiek tykać, bo się zrobi tylko gorzej. Jak u Włodka na zlocie, który miał "tylko" przylutować kabelek do wykrywacza, a chrzanił się parę godzin. Teraz więc mam problem nie z chłodzeniem kamery, ale z jej zupełnym brakiem. Proszę o radę, jakieś pomysły, sugestie, a w ramach wdzięczności zrobię Wam jakąś astrofotkę, naturalnie 'by sferoida
×
© Robert Twarogal, forumastronomiczne.pl (2010-2017)