Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Stawiam pierwsze kroki w astrografii i mam parę pytań.

Mój sprzęt to: Teleskop Sky-Watcher N-150/750  na montażu EQ3-2 z Napędem jednoosiowym. Zdjęcia robię aparatem Canon 600D

Przeglądając wiele wątków na forum w których widziałem dobre zdjęcia wykonane na podobnym sprzęcie zastanawiam się co robię źle. 

Poniżej zamieszczam przykład zdjęć i efektu który uzyskuję po skackowaniu w DSS. 

Wykonałem:

20 klatek po 30sek - 400iso w RAWie

do tego, 20 Darków i 15 Biasów.

Tak wygląda pojedyncza klatka:

1klat.jpg

Tak wyglądają moje wypociny w DSS:

got1.jpg

Co robię źle? z góry dziękuję za odpowiedzi typu: "Wszystko" :-)

Napisano

A co ty robiłeś w DSS oprócz stackowania ??? ,,Wyciągałeś" dodatkowo tę wynikową klatkę ????

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

W DSS tylko stackuj. Nic tam nie wyciągaj. Plik zapisz z zaznaczoną opcią "Embed adjustments in the..."

Z całą obróbką pobawisz się w programie graficznym. Np PS.

I jeszcze jedna rada. Przed stackowaniem przekonwertuj wszystkie pliki do TIFF.

pzdr.

Szymon

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Rzeczywiście fotka z pierwszego posta była ponaciągana w DSSie. Zestackowałem jeszcze raz - minimalnie podciągnąłem w PSie i wyszło:

andmn.jpg

Ciekawe czy to wszystko co można wyciągnąć z ekspozycji 20x30sek? może brakło ISO?

Napisano

Witaj @kubab jak na pierwszą fotkę no to nie jest źle ja mam canona 700d i raczej wszystkie zdjęcia robię z ISO800 ostatnio zostało mi polecone stosowanie iso 400 dla ekspozycji 10 minutowych. Jak masz czarne niebo to nie bój się iso a jak średnio to też się nie bój bo to po prostu więcej zabawy przy obróbce :). 

CBS - Całkowity Brak Sprzętu ( na chwilę obecną :( ).

Napisano
1 godzinę temu, kubab napisał:

Rzeczywiście fotka z pierwszego posta była ponaciągana w DSSie.

No właśni - Szymek wyżej napisał - tylko w DSS stackuj.

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano
Witaj @kubab jak na pierwszą fotkę no to nie jest źle ja mam canona 700d i raczej wszystkie zdjęcia robię z ISO800 ostatnio zostało mi polecone stosowanie iso 400 dla ekspozycji 10 minutowych. Jak masz czarne niebo to nie bój się iso a jak średnio to też się nie bój bo to po prostu więcej zabawy przy obróbce :)

10 minut ekspozycji to chyba nie na montażu eq3-2 ? ;-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 minut temu, WIESIEK31 napisał:

Na YTube wpisz astro fotografia po mojemu , i tam pan Willand krok po kroku opisze prace z DSS, lub na strone pana Willanda. Pozdrawiam.

A nie lepiej poszukać na FA ??? Mamy niemal wszystko :) 

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/71-szkoła-astrofotografii/

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/3661-poradniki-od-podstaw-ps-pix-i-inne/

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/4402-maxim-dl-video-tutoriale/

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/1862-tutoriale-do-astro-fotografii-dso-i-us/

I tak dalej......
Pozdrawiam.

Napisano

Oczywiscie, ze na FA lepiej, i tak wiadomosc dostal z FA. Ja osobiscie wole tutki gdzie osoba opisuje slowami co robi, a pan Janusz robi to naprawde swietnie, jak by sie Lukasza o maksimie ogladalo.

Napisano
12 minut temu, WIESIEK31 napisał:

Ja osobiscie wole tutki gdzie osoba opisuje slowami co robi, a pan Janusz robi to naprawde swietnie, jak by sie Lukasza o maksimie ogladalo.

Toć wejdź w videotutki i usłyszysz głosy naszych Kolegów opisujące krok po kroku co robią.... Oj chyba nie przeglądałeś Kolego tego działu....
Nie zrozum mnie źle - nie ujmuję nic tutorialom Janusza. Ale tu Koledzy się naprawdę natrudzili aby i początkującym i zaawansowanym życie ułatwić w astrofotografii :) 
A jest tego multum.