Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Z góry napiszę że tak tak wiem że to praktycznie inne ligi i do czego innego teleskopy

Ale od ponad 2 miesięcy siędze w szkole przeglądając setki postów o tych teleskopach.

Mam swojego paroletniego 114/1000 EQ1 i pora na zmianę

Z dobsonem praktycznie nie miałem styczności tyle co opisy,filmiki i opinie ludzi w internecie,mam obawy że moje trzęsące się ręce nie pozwolą na swobodne obserwacje + chciałbym co jakiś czas coś pofocić telefonem tak dla własnych zbiorów.

Tu pytanie czy dobson pozwoli mi na swobodne obserwacje,bo w paralaktyku ten problem nie występuje bo mam mikoruchy

Czy w takim przypadku lepiej brać tego 150/750 ?

Proszę o pomoc bo sam już zgupiałem.

Sky-Watcher N-114/1000 EQ1 + Okulary 25 mm / 10 mm / GSO PL 6 mm Adapter do smartfonów Levenhuk A10

Napisano

Dobson to najprostszy, najtańszy i najwygodniejszy montaż do dużych apertur, jaki kiedykolwiekwiek wynaleziono. Nie ma się czego bać (prócz ewentualnie wagi i gabarytów), tylko brać duże lustro, o ile masz możliwość obserwacji pod w miarę ciemnym niebem. 

Gość Astronomy
Napisano

Witam,

Też mam podobny teleskop 114/900 EQ1 i też tak sądzę :)

Najlepiej jak sam zobaczysz i wypróbujesz na własnym doświadczeniu.Może z kimś się skontaktuj z Naszego forum i zobacz jakie widoki zobaczysz przez dobsona.

Wiem mikroruchy ją pomocne ale bez nich na dobsonie teleskop też Ci się łatwo i bez problemów będzie użytkować ten już duży jeśli chodzi o lustro teleskop :)

Bierz największy teleskop na jaki Cię stać ja kiedyś też miałem taki problem ale zdecydowałem zbierać na chyba jeden z lepszych teleskopów do obserwacji Sky-Watcher Teleskop Dobson 10, a

i zdjęcia telefonem zrobisz księżyca,słońca(z filtrem ND ),czy planet.

Tu masz w przystępnej cenie :

https://deltaoptical.pl/teleskop-sk-dob-10-pyrex?from=listing

Montaż Paralaktyczny do obserwacji jest czasami nie wygodny chyba sam to wierz, a montaż dobsona jest prosty i łatwy w użytkowaniu i nie ma problemu z wyciągiem zawsze jest na tej samej wysokości :)

Mówi się że przejście z 8'' teleskopu do 12'' to duża  różnica a z 5'' calowego do 10'' też jest duża jeśli zależy Ci na teleskopie na kilka lat to brałbym dobsona 10'' wydoki przez niego będą zapierać dech w piersiach :) Będą Kosmiczne :)

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

W dużej mierze wybór zależy też od tego, ile masz na to pieniędzy. Jeśli stać Cię, to kup Newtona 10" i zawieś na HEQ 6 Pro SynScan. Pooglądasz i pofocisz. :) A jak nie masz tyle, to 10-tka na Dobsonie pozwoli Ci zobaczyć więcej. Może komfort obserwacji jest mniejszy i wymaga większej wprawy w ustawianiu na wybrany obiekt, niż na montażu paralaktycznym. Za to ilośc dostrzeżonych mgiełek, gromad gwiazd, księżyców planet i szczegułów na ich powierzchni i w atmosferze, wynagrodzi Ci to. Obserwowałem nie raz przez duże Newtony (max 24"), na różnych montażach i zawsze średnica wygrywała...Ja mam tylko Newtona 6" na EXOS 2 z napędami w obu osiach i do moich oczekiwań, taki setup jest dla mnie ok. Z astro foto to już bardziej skąplikowana sprawa...Przede wszystkim to precyzjia w ustawieniu na polarną i dokładność wykonania montażu jak i napędu silników i sterowania nimi. Co do późniejszej obróbki foto, bo to już oddzielny, bardzo obszerny i nie tak łatwy temat. :( Musisz sam zdecydować, bo tak na prawdę, to nie ma uniwersalnego sprzętu do wszystkiego.

Ritchey-Chrétien TS 150 mm/ 1370 + Reduktor TS 0,67 x , TS ED 80/560 + Flattener x0,8 ; ASI 533 MC Pro, Guider ArteSky 60/240 mm+ ASI 178 MM  iOptron iEQ30 Pro, AsiAir Plus

Napisano

Można powiesić DObsona 10 na montażu ???

Z tego co słyszałem to tylko można to zrobić jak się wzmocni tubę jakimiś obejmami

Sky-Watcher N-114/1000 EQ1 + Okulary 25 mm / 10 mm / GSO PL 6 mm Adapter do smartfonów Levenhuk A10

Gość Astronomy
Napisano

Nie martw się tym to nie jest duży kłopot :)

Napisano

Sam tubus z odpowiedniej średnicy obejmami i szyną dovetail. Ale montaż do 10 calowej tuby, to już wyzwanie.. Tak jak napisałem, minimum HEQ6 Pro, bo na mniejszym nie ma sensu ze względu na duże drgania.

Ritchey-Chrétien TS 150 mm/ 1370 + Reduktor TS 0,67 x , TS ED 80/560 + Flattener x0,8 ; ASI 533 MC Pro, Guider ArteSky 60/240 mm+ ASI 178 MM  iOptron iEQ30 Pro, AsiAir Plus

Napisano

Zrozumiałe ;) Pierwszy raz od 3 lat powoli przekonuje się do DOBSONA 10,pewnie na nim stanie wybór bo bardzo chce zacząć oglądać obiekty głębokiego nieba a w budżecie do 2000 zł to chyba jedyny słuszny wybór

Napisano

Ja tez mialem podobny dylemat i zdecydowałem sie na synte 10" na dobsonie. Wyboru nie żałuję. Jak sobie przeliczylem ile pieniedzy musiałabym dorzucić do tego 150/750, żeby wykonywac jako takie zdjecia to troche mnie zatkało. Napedy lunetka biegunowa, korektor komy i innne to duzy wydatek. 10" to spora apertura i naprawdę zobaczysz nią wiele mglawic, galaktyk. Jak masz okazję wyjechać raz na jakis czas pod ciemne niebo to gwarantuję że widoki wydrą Cie z butów. :D

Napisano
5 godzin temu, Astronomy napisał:

Lub ten:
https://deltaoptical.pl/dobson-10-f-5-m-crf?from=listing

który za 120 zł więcej ma regulowany czop (do ciężkich docelowych okularów, w które kiedyś się zaopatrzysz)
https://deltaoptical.pl/img/imagecache/1-1000/ba330d27cbb80d77f54111166211743c13ebaee5.jpg

i mikroruchy w wyciągu:
https://deltaoptical.pl/img/imagecache/1-1000/68bd5ed52e8a897b7d49017fe9048f1d26e229ca.jpg

Newton 12' DOB GOTO, refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2, okulary: 100°: 8, 10 13, 17 i Soligor 25, lornetka 15x70
Na meteory: PL000E, PL000F i PL000G https://globalmeteornetwork.org/status/, czasem oko nieuzbrojone

Napisano

Polecam również poszukanie uzywanego teleskopu. Jesli trafi sie niedaleko mozna na spokojnie pooglądać czy wszystko z nim w porzadku. Ja tak kupilem swoja synte 10" flex za 1400 zl. Jesli kupisz uzywany, w dobrym stanie mozesz zaoszczędzić to 600zl, ktore mozna wydać na przyklad na okulary, bo te kitowe są dość słabe.  :D

Napisano

Tak się składa że okulary już mam zamówione do SW114/1000 z myślą o 10" zamawiałem ;) no jutro kupiec przyjedzie po konsole i myślę że reszte kaski uzbieram do końca roku tak żeby w 2018 wejść już z nowym teleskopem.