Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki....
Jest coraz lepiej....
Takie jeszcze pytanko....
Przejrzałem program PiPP i AS! 3 i nie znalazłem adekwatnych ustawień, może źle szukałem.....
Po eksporcie do pliku *ser programem PiPP i zestackowaniu AS ! 3 otrzymuję plik o rozdzielczości 72 dpi.
Czy, i jeśli tak, to gdzie jest możliwość zmiany tej rozdzielczości np do 300dpi?
Nie chodzi i o sztuczne "rozciągnięcie" w PS.

2018-02--08_01.thumb.png.5e4d304e833aebf979f76676e4fa789f.png

Napisano

Załóż temat odnośnie tej rozdzielczości bo za bardzo nie kumam. W astro nie operujemy wartościami dpi. 

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10
Event Horizon Observatory

Napisano
15 godzin temu, alien napisał:

Załóż temat odnośnie tej rozdzielczości bo za bardzo nie kumam. W astro nie operujemy wartościami dpi. 

Nie bardzo wiem gdzie...Nie mogę znaleźć adekwatnego  działu... Ewentualnie przenieś...
Więc piszę tutaj....
Generalnie chodzi o to...

Pliik raw eksportuję do tiff w rozdzielczości 300dpi na cal (standard do wydruku)
dalej, Pliki tiff importuję do AstroStacker! 3
Po zestackowaniu, otrzymuję plik końcowy 72 dpi na cal.
Pomijam tu etap PiPP, bo ten program też sprowadza pliki do 72 dpi, bez względu, czy wybieram format *ser, czy tiff.

Grafika 1. Ustawienia przed eksportem z LR.
5a7da5643fa72_lr300dpi.PNG.ccb1cebe4af5c7625a9e5e1d996bf17e.PNG

Grafika2. Właściwości wyeksportowanych z LR plików tiff
5a7dae5d9e970_tiff300dpi.PNG.4f07b98bc3770cbf42a64fc889103e66.PNG

Grafika 3. rozdzielczość zestackowanego pliku tiff.

Wartości: szerokość i wysokość w pierwszej grupie są nie istotne, bo to efekt wykadrowania ręcznego w PS, ale rozdzielczość na dole to efekt po stackowaniu.
postack72dpi.PNG.e16f2c38054e23dd2f0e3be78bdd2f9a.PNG

Przed zestackowaniem mam pliki o rozdzielczości pozwalającej na dalszą obróbkę i wydruk kolokwialnie mówiąc "duże".
Po zestackowaniu w AS! 3 plik ma rozdzielczość 72dpi na cal. "małe" tzn rozmiar sze.r x wys. ten sam, ale widać pixele bo na cm^2 jest ich kilkukrotnie mniej
Czyli jakość nie nadająca się do niczego, po za wyświetleniem na małym ekranie. Nie mówię o dalszej obróbce, czy druku np w  A4.
N zdjęciu "pixeloza", co widać na fotografii umieszczonej przeze mnie w poprzednim poście.

Nie wiem, jak to inaczej wytłumaczyć.... :(

Napisano

Nie jestem znawcą tematu ale może to Cię zadowoli.
Mam zdjęcie o takich parametrach:
1.thumb.JPG.d7001198166482153e32d8efb1b1c319.JPG

Jak widać tak samo jest 72dbi. I wymiarach 1037x752 pikseli.
Wybieram kadrowanie i u góry w rozdzielczości wpisuję "300".
2.JPG.baec1cb985dfe82b58a061579fb8ddc1.JPG

Następnie kadruję zaznaczając całe zdjęcie:
3.thumb.JPG.4745c323bf70605a690ab604d040273e.JPG

Po tej operacji otrzymuję obraz o tych samych wymiarach w pikselach, ale już 300dpi.
4.thumb.JPG.730a666fdd5f969005e57b709e777caf.JPG

• Like 2
Napisano

Syriusz@
Dzięki :) Zobaczę, czy tak, to obejdę....
..ale wydaję mi się, że jak mam plik o rozdzielczości 72dpi, to już nic z tym nie zrobię, podobnie jak ze skompresowanego,(spikselowanego), jpg, nie zrobię wysokiej jakości tiff.

Ps., nie mogę wyedytować swojego poprzedniego  postu w temacie...

"[...] Pliik raw eksportuję do tiff w rozdzielczości 300dpi na cal (standard do wydruku)
dalej, Pliki tiff importuję do AstroStacker! 3[...]"

oczywiście chodzi o AutoStakkert !3
Wkradł się chochlik ;)

Napisano
35 minut temu, Wawrzek napisał:

Syriusz@
Dzięki Zobaczymy, czy tak, to obejdę....
..ale wydaję mi się, że jak mam plik o rozdzielczości 72dpi, to już nic z tym nie zrobię, podobnie jak ze skompresowanego,(spikselowanego), jpg, nie zrobię wysokiej jakości tiff.

Ps., nie mogę wyedytować pierwszego swojego postu w temacie... oczywiście chodzi o AutoStakkert !3
Wkradł się chochlik ;)

Syriusz to ranga, nick jest wyżej grubymi literami.

A mi się wydaje, że to nie ma nic do rzeczy czy jest 72dpi czy 300dpi. Ważne by rozmiar zdjęcia w pikselach pozostawał taki jak powinien być. Rozdzielczość o której piszesz ma znaczenie przy wydrukach, jeśli chcesz mieć wydruk w takiej rozdzielczości to automatycznie program pokazuje maksymalny wymiar wydruku przy ustawionej jakości. Równie dobrze można to ręcznie  przeliczyć i nawet przy 72dpi wyświetlanym w programie ustawić obszar wydruku takiej wielkości by wydruk był w wyższej rozdzielczości. 
Przykładowo dla zdjęcia o wymiarach 3000x3000 pikseli, wystarczy ręcznie ustawić obszar wydruku na 10x10 cali i już otrzymamy wydruk w jakości 300dpi. 
W obróbce "dpi" nie powinno mieć znaczenia bo pracuje się zarówno na pomniejszonym zdjęciu gdzie na ekranie na cal przypadnie 500pikseli,jak i na powiększonym gdzie na cal ekranu wypadnie 50pikseli. 
To rozmiar zdjęcia warunkuje wielkość dobrej jakości wydruku. 

Obrobiłem już sporo zdjęć i nigdy nie miałem problemu z pixelozą mimo, że pracuję  na zdjęciu 72dpi. Robiłem też wydruk Księżyca 40cmx40cm i też wyszło dobrze. 
Moim zdaniem źródło Twoich problemów leży gdzie indziej.  

Napisano
8 minut temu, DarX86 napisał:

Syriusz to ranga, nick jest wyżej grubymi literami.

hehehe No tak, jakoś bardziej rzuciło mi się w oczy, to "Syriusz"...

Co, do jakości ...no zobaczymy.... Kombinuję, według Twojej podpowiedzi.