Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Mam do wydania około 1500 zł na astrosprzęt, posiadam lustrzankę (Nikon D5300) mieszkam na wsi i mam dużo miejsca w pokoju, chciałbym poprosić o pomoc w wyborze pierwszego teleskopu lub montażu do aparatu.

Napisano

Hej, to pierwsze pytanie - foto czy wizual? 

Będę Cię zniechęcać do foto, to inna liga, inny sprzęt, inny poziom wydatków i długie miesiące/lata zanim osiągnie się zadowalający poziom. 

A warunki i kasę masz na Newtona na dobsonie 8-10 cali, jakiś lepszy okular i ze dwa słabsze. 

EDIT poczytaj trochę o wyborze sprzętu. 

Napisano
4 godziny temu, kjacek napisał:

Hej, to pierwsze pytanie - foto czy wizual? 

Będę Cię zniechęcać do foto, to inna liga, inny sprzęt, inny poziom wydatków i długie miesiące/lata zanim osiągnie się zadowalający poziom. 

A warunki i kasę masz na Newtona na dobsonie 8-10 cali, jakiś lepszy okular i ze dwa słabsze. 

EDIT poczytaj trochę o wyborze sprzętu. 

Chyba wolałbym foto, już trochę się bawiłem z drogą mleczna, księżycem i długim naświetlaniem, chciałbym się trochę pobawić i zrobić jakieś fajne zdjęcia czemuś bardziej odległemu.

Napisano

To na poważniejsze astrofoto chyba masz za mało kasy. Ale nie znam się i teraz muszą wypowiedzieć się inni. Powodzenia. 

Napisano

już trochę się bawiłem z drogą mleczna, księżycem i długim naświetlaniem

Bez montazu na statywie to bardzo szerokie pola musiales robic. Ogólnie w tej cenie to tylko montaż EQ3-2 z napędem w jednej osi plus obiektyw.

Napisano

Dodaj co najmniej jedno zero do kwoty i możesz startować.

Jak chcesz zostać przy lustrzance to radzę szeroki stałoogniskowy obiektyw, napęd typu astrowalker, astrotrack itp i będziesz czesał szerokie kadry. Niektórzy robią takie że mucha nie siada.