Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Mam okazję testować TS OAG 9mm, zapewne większości związanej z astrofoto produkt jest znany, miałem wątpliwości czy z moim kanciastym DSI będzie działać, oczywiście chodziło, o to czy nie będzie kolizji z wyciągiem, czy też samym korpusem canona, na szczęście wszystko ładnie się udało połączyć, wszystko spasowało, za dnia ustawiłem ostrość tak by kamera guidująca i canon były w tym samym punkcie ostrości, zajęło mi to może 5min bez żadnego problemu. Przyszedł wieczór, z wyborem gwiazdek nie ma najmniejszego problemu, tym bardziej że posiadam wyciąg który pozwala na kadrowanie całością w osprzętu w wyciągu. Oczywiście DSI ma dosyć dużą czułość, co też nie było bez wpływu na widoczne gwiazdki.

Zrobiłem kalibracje w PHD i jazda najpierw 300s potem 600s i dla uwieńczenia sukcesu 1200s. Z efektów jestem bardzo zadowolony, bo ze standardowym guiderem na barana nie byłem w stanie osiągnąć takich rezultatów, a o guidingu 1200sek mogłem zapomnieć. Offag pokazał, że nie ma się nad czym zastanawiać, że też na samym początku go nie zakupiłem. Generalnie pozwala on na bezstresowe focenie tubką rzędu 150/750 na HEQ5 bez dodatkowej wagi (odpadł mi guider) no i oczywiście ugięcia tuby przechodzą w tym momencie do historii.

Na koniec parę fotek:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i jeszcze cropy

300sek

Dołączona grafika

600sek

Dołączona grafika

1200sek

Dołączona grafika

Pozdrawiam ?

GSO RC 12", Orion Optics UK CT8-mod, ASA DDM85, ZWO ASI 2600MM, QHY163M, QHY63C, obserwatorium

https://www.facebook.com/astrophotograph

Napisano

ja już zdecydowałem, o ile dla edka sw 80/400 będzie dobry to do cieżkich newtonów nie za bardzo, tak więc kto chce mojego sw80/400 jutro chyba wystawie na sprzedaż

Pozdrawiam ?

GSO RC 12", Orion Optics UK CT8-mod, ASA DDM85, ZWO ASI 2600MM, QHY163M, QHY63C, obserwatorium

https://www.facebook.com/astrophotograph