Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry, dostałam w prezencie teleskop, wcześniejszy jaki posiadałam był gorszy od lornetki.

problem pojawił się już na starcie ponieważ mój MAK 127 daje, a właściwie nie daje obrazu tylko plamę.

Sprzęt:

MAK 127 1,25' z gwintem t2. złączka kątowa lustrzana 90°, okular 10 mm plossl multi coated oraz 17 mm plossl multi coated. (kupione na telskopy.pl

Gdy wkładam okular do złaczki pojawia mi się biała plama, zmienia nieco barwe gdy wyceluję w niebo na błekitną. Ustawienia ostrości nic nie pomagają. Nic kompletnie nie widać. Nie idzie rozróżnić zadnego kształtu w okularze.

Co robię źlę? Proszę o pomoc.

pozdrawiam kasia

Napisano

naprawdę to zrobiłam. na jednym i drugim okularze ustawiałam zakres ostrości z poczatku do końca, obraz aboslutnie nie ulega jakiejkowliek poprawie, praktycznie nic się nie zmienia.

walczę z tym od 7 rano a mamy juz 13:53:)

Napisano

A spróbuj na ziemskich widokach.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Acha jeszcze jedno. Twój Maczek ma małe pole widzenia więc jeśli nie ustawisz  kadru na coś konkretnego to możesz widzieć Białą  plamę. Wyceluj najlepiej w gałęzie drzewa.

Napisano

Za chwilkę będzie można w Księżyc celować, powiedzmy za 2-3h. Dla tego MAKa to rewelacyjny obiekt. Z pewnością ostrość i małe pole daje taki efekt. Teleskop zapewne działa jak trzeba. Ostrość powolutku i gałęzie, tak jak to już zostało napisane i z okularem 17mm.

PTMA o. Szczecin

Napisano

sierotka maryska ze mnie.

celowalam okularem 10 mm i oczywiscie w "nic".bo nie umialam trafic.

posluchalam rady nacelowalam na drzewo i jest!

problem mam teraz inny przy przylozeniu oka lub ustawianiu ostrosci obraz kilka sekund drga.  montaz to alt az4 gso z mikroruchami. czy tak ma byc:)?

przepraszam, jestem swieza:(