Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z jednej strony fajnie bo nie ma takich rozhalowań jak w FSQ z drugiej widzę duszki, więc nad powłokami mogli by jeszcze popracować.

Napisano

Te duszki to przypuszczam, że made by Baader, wystąpiły słabo przy filtrze L, przy R i G brak, mocno przy B. Na tym etapie nie starałem się ich usuwać. Chyba, że jednak od soczewek, ale jedynie w kanale niebieskim?

jolo-astrojolo.png

Napisano

kształt wskazuje na powierzchnie o jakiejś krzywiźnie czyli soczewkę, no a to co opisujesz jeszcze bardziej na warstwy.

Napisano

Słuszna uwaga, przecież filtry dają inne artefakty :5640dc79beb52_40Alien2: Wcześniej nie zauważyłem tego efektu, a miałem już kilka jasnych obiektów w kadrze. Dopiero Siedem Sióstr je ukazało.

jolo-astrojolo.png

Napisano

jak będzie pogoda to jasna gwiazda i jazda dookoła. Na pewno nie jest to żadna wielka wada. Jakiś czas temu sprawdzałem różne korektory newtonowe i w SWowym też pojawiały się silne odblaski. Przypuszczam, że ta optyka jest robiona u jednego chińczyka lub tajwańczyka. Napisz może coś jeszcze jaki jest ten ff/fr 2,5"?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ten do niczego kolor o którym wspomniałem w pierwszym poście, po kilkunastu podejściach, w tym kilku od początku  przekształciłem w końcu w coś takiego. Jeszcze kiedyś skieruję teleskop na Siedem Sióstr, ale na pewno pod ciemniejszym niebem niż to, które mam pod domem. Tymczasem mówię im razem i każdej z osobna baj baj przynajmniej do następnego sezonu :5640dc72c3466_18Angel: Dwa dni temu jeszcze pogroziłem im przez lornetkę. 

TS 130/910 0.79x, Atik383, filtr L, 40x5 minut + 10x30 sekund, RGB 3x15x5 minut

2015-12-16-M45.thumb.jpg.8d45b6fdf4826d3

• Like 6

jolo-astrojolo.png

Napisano

A jednak kolorek. Biedne czarno-białe zdjęcia. W większości przypadków nasycane są jednak kolorem. Mi tam to pasuje ale wielu astro miłośników uwielbia foty mono.

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc