Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

130mm dla Newtona to minimum, ale najlepiej 150mm w górę. Jak chcesz coś małego i taniego, kup refraktor - i tu musisz wybrać, co chcesz oglądać. Jak planety i księżyc to z długą ogniskową, jak rozległe obiekty pod ciemnym niebem to krótka ogniskowa. 

• Thanks 1
  • 8 miesięcy później...
Napisano

Witajcie, 

dopiero zaczynam swoją przygodę z obserwacją nieba za pomocą teleskopu, dotychczas obserwacje prowadziłam jedynie gołym okiem i od jakiegoś czasu wstępnie rozglądałam się za zakupem jakiegoś sprzętu. Rodzina mnie jednak ubiegła i dostałam od nich prezent w postaci teleskopu - niestety kupujący nie przyłożyli się do researchu ani nie zapytali mnie wcześniej o preferencje i kupili Opticon Constellation Pro. Jestem trochę podłamana, bo wiem, że ogólnie Opticon jest po prostu słaby i za tę samą cenę można było ogarnąć coś znacznie lepszego, ale prezent to prezent, nie za bardzo mam jak go zwrócić, no i nie chcę sprawić przykrości... Z drugiej jednak strony boję się, czy w ogóle ten sprzęt w jakikolwiek sposób sprawi mi frajdę z jego używania (na razie z uwagi na pogodę nie byłam w stanie prowadzić obserwacji).

Czy będę w stanie prowadzić na takim urządzeniu jakiekolwiek ciekawe obserwacje jako osoba absolutnie początkująca? Interesuje mnie na razie Księżyc i planety, ew. podstawowe konstelacje. Jak trochę się rozwinę w temacie to zakładam, że ogarnę wtedy już sama coś bardziej zaawansowanego.

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Napisano (edytowane)

@Luth, witamy na Forum !

Z tego co widzę to ten "Opticon Constellation Pro" to jest długa luneta z obiektywem 90 mm i ogniskową 1100 mm, czyli optycznie może być całkiem dobrze.
Więc nie martw się na zapas i jak masz jak, to pierwsze obserwacje możesz zrobić bez czekania na pogodę na jakichś odległych (przynajmniej kilkaset metrów) ziemskich obiektach.
A jak tylko pokaże się Księżyc, to celuj w niego.

Edytowane przez Mareg
  • Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Cześć. 

Parę lat temu tak jak Ty zostałem uszczęsliwiony Opticonem 70/400 😁, chyba nie muszę mówić że nie bardzo to się nadawało po wyciągnięciu z kartonu do czegokolwiek innego niż zbieranie kurzu, ALE od tego zaczęła się piękna przygoda z astro 😃

Trochę sprzętu już przerobiłem a ten Kazek wynalazek (sama tuba) ma i będzie miał u mnie miejsce, z sentymentu i ze względu że to prezent. Czasem jeszcze zakladam go na montażu tak dla zabawy żeby sprawdzić co może pokazać tak mała aperura o niewielkiej ogniskowej i o dziwo księżyc w niewielkich powiekszeniach jest bardzo ok a nawet Jowisz pokazuje ostro dwa pasy. Oczywiście korzystam z samej tuby reszta wyposażenia nie nadawała się do niczego nawet dla laika. 

Jak widzisz u Ciebie powinno być planetarnie tylko lepiej (większa apertura i ogniskowa). 

Taka dobra rada to wyrzuć odrazu ten zestawowy barlow, a z okularów to 20mm na początku od biedy może być, (obserwuj oczywiście wszystkimi okularami z zestawu, ale sama do tego dojdziesz po zerknięciu w nie😉) no i kluczową sprawą jest dobra kątowka. Jeśli ten montaż  jako tako to poprowadzi to po zmianie kątówki i kupnie nawet niedrogich plossli(długa ogniskowa nie będzie wymagała drogich okularów) będziesz z niego zadowolona.

Pozdrawiam PiotrekB. 

• Like 2

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 Jest: BM 102/600  GSO cc6  ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano

Wielkie dzięki za pomoc! Trochę się uspokoiłam, że jednak nie będzie całkiem badziew 😉 Póki co niestety zachmurzenie totalne, więc nie da się przetestować na niebie, ale obiekty naziemne oglądało się już całkiem fajnie 🙂

Napisano

Żeby Cię jeszcze bardziej uspokoić, dodam że gdyby porównać Twój sprzęt do znanej i przerabianej przez wielu z nas rurki SW90/910 dajacej przyzwoite obrazy  planet i księżyca to powinno być bardzo dobrze (jeśli oczywiście soczewka i warstwy przeciwodblaskowe na niej są w miarę dobrze wykonane) 

Także nie gdybać, obserwować, uczyć się nieba i bawić się przy tym dobrze🙂

Zapowiadają się trzy bezchmurne noce to będziesz miała okazję na sprawdzian, księżyca w tej fazie to nie poobserwujesz, ale na Jowisza, Saturna, Marsa, Wenus czy gwiazdy podwójne warto zapolować. 

• Like 3

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 Jest: BM 102/600  GSO cc6  ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju