Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem nowy na tym forum. Poczytalem roznych porad ,ale nadal nie rozwialem sobie niektorych dylematow. Chce kupic telescop za okolo 2500zl do 3500zl i chcialbym aby mi slozyl przez dlogie lata. Czy mozecie mi doradzic co do firmy: Orion , celestron i Levenhuk. Dwie pierwsze daja 2 lata gwarancji a ostatnia gwarancje dozywotnia. Czy to ma znaczenie ? Nastepne pytanie dotyczy czy lepiej z ustawianiem manualnym czy z silniczkami krokowymi i naprowadzaniem na gwiazdy? Czy te slilniczki sa trwale czy lepiej bez zadnej elektroniki i bedzie dlozej sprawny? Myslalem o modelach :  Levenhuk SkyMatic 127 GT MAKOrion StarSeeker IV Newton 150 mm GoToCelestron NexStar 5 SE. lub ich odpowiedniki bez electroniki.A moze polecacie calkie cos innego?  Bede porwadzil obserwacje i robil zdjecia, najczesciej z tarasu w malym miateczku ,ksiezyc, planety, mglawice, czyli wszystkiego po trochu.   Czasami w plenerze ale dam rade targac wiec z tym nie mam problemu. Z gory bardzo dziekuje za porady.

Pozdrawiam

Napisano

Czytam Twój post już któryś raz i nie wiem co napisać. Po części nie typowe główne oczekiwania,  a następne sprzeczne ze sobą.

Najdłużej wytrzyma taki sprzęt którego nie będziesz używał.... a tak na poważnie  to przy prawidłowym użytkowaniu nie powinno nic nawalić. Lecz jeśli Cię astro wciągnie to i tak wcześniej pomyślisz o zmianie sprzętu z powodu zwiększenia możliwości, niż z powodu kłopotów technicznych. 

Do nauki nieba polecam sprzęt bez goto, wtedy sam odkryjesz i nauczysz się gdzie co na niebie się znajduje.  Jednak jeśli chcesz coś focić to już bez napędów nie da rady, no może tylko Księżyc i Słońce, to drugie przez odpowiedni filtr. 
Montaże azymutalne nie nadają się do fotografii długoczasowej,  a tylko takie wymieniłeś w chęci zakupu. Natomiast do obserwacji wystarczą w zupełności. 
Pierwszy i trzeci to teleskopy bardziej planetarne niż DS,  pod miejskim niebem i tak będzie ciężko  z obserwacjami mgławic. 
Orion jest chyba najbardziej uniwersalny, jednak z tego co widzę jest to chyba to samo co SkyWatcher discovery 150, a ten jest 500zł tańszy (teleskopy.pl). Najbardziej uniwersalny, ale nie wiem czy wart polecenia skoro nie ma w nim możliwości kolimacji, a tuba jest plastikowa, co było poruszone w jednym temacie. 

Napisano
8 minut temu, wessel napisał:

Cały temat był temu poświęcony niedawno

Dokładnie tu http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/11284-nie-ma-śrub-do-kolimacji-zwierciadła/

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dzieki za odpowiedz. Dane sprzeczne sa z jednego powodu, poprostu nie znam sie na tym za bardzo. Nie patrzac na modele jakie zaproponowalem , co bys mi polecil na poczatek jesli chodzi o telescopy bez Goto a jaki jesli bym chial focic.