Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W zimowe wieczory,zachęcam do obserwacji ciekawej gwiazdy zmiennej RS Cnc (RS Cancri). Gwiazda jest chłodnym czerwonym olbrzymem pół-regularna,typie widmowym M6S należąca do grup SRB,a katalog GCVS zaś gwiazdę klasyfikuje ją jako typ SRC :))

Gwiazda zmienna zaklasyfikowana jako typu widmowego S,czyli jest gwiazdą cyrkonową bogaty w tlen o temperaturze około 3200 Kelvinów :5640dc77e09ee_34Minishock: W okresie gwiazda zmienna co 242 dni,zmienia jasność w przedziale 5.33 - 7.3 V mag.
Gwiazdę można odnaleźć w północnej zachodniej części konstelacji Raka. Gwiazda jest oddalona 470 lat świetlnych od Słońca ;)

RS CNC krzywa.png

RS Cnc MAPA.png

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano

Właśnie dziś skierowałem lornetkę na tą gwiazdę zmienną i mnie zaskoczyła,dość pojaśniała i oceniłem gwiazdę na +5.70 mag o godzinie 20.57 UT, :5640dc77e09ee_34Minishock:

Lornetka DO extreme ED 7x50 

• 2 miesiące później...
Napisano

Trzy dni (nocki) temu zarejestrowałem widmo RS Cnc. Linie ZrO zaczynają się pojawiać, najwyraźniejsza jest chyba przy 6988A - ale akurat tej zapomniałem oznaczyć. Trzeba pamiętać, że linie TiO czy ZrO w tak chłodnych gwiazdach, to nie są typowe, wąskie linie absorpcyjne. To szerokie pasma, które na kolorowym pasku w górnej części rzucają jakby "cień" w stronę większej lub mniejszej długości fali. W przypadku TiO wzrost następuje w stronę prawą, ale na przykład dla pasm węgla C2 w gwiazdach węglowych (np tutaj dla W Ori https://astrojolo.com/spectra/carbon-stars/ ) pasma molekularne skierowane są przeciwnie - w lewo, w stronę fal krótszych. 

2020-03-08-RSCnc-M6S.thumb.png.12683884ca5218948d7bd4c066c6da37.png

Widmo gwiazdy RS Cnc zarejestrowane 2020.03.08

• Like 1
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png