Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Czy na forum są osoby z Ostrowca, bądź okolic, które nie mają z kim dzielić swojej pasji? Bardzo chętnie nawiążę kontakt z ludźmi z moich okolic :-) Może jakieś wspólne wypady za miasto na obserwacje?

Napisano

Czy na forum są osoby z Ostrowca, bądź okolic, które nie mają z kim dzielić swojej pasji? Bardzo chętnie nawiążę kontakt z ludźmi z moich okolic :-)

Z tego co wiem Masz w pobliżu; Starachowice (moje ulubiene ;) ), Sandomierz i Kielce :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Owszem to bliskie okolice, ale jak ich odnaleźć na forum ? ;-)

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam!

Mieszkam w Ostrowcu Św.,interesuję się astronomią, posiadam niezły sprzęt do obserwacji i chętnie nawiążę z Kolegą kontakt. Mój nr tel. 664 053 657

Pozdrawiam.  Henryk K.

Napisano

O proszę, Ostrowiec Świętokrzyski. Jestem z Ostrowca ale teraz to bywam tam średnio przez jeden weekend w miesiącu więc tyle co nic. Najciemniejsze niebo masz za Siennem, okolice wsi Pawliczka, Janów, Józefów, Leopoldów. Naprawdę bardzo dobre jakościowo niebo. Pozdrawiam :)

Napisano

Jeśli mieliby Panowie ochotę na jakiś weekendowy wypad, to zapraszam do Baran Observatory koło Mniowa:

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/4846-obserwatoria-astronomiczne-w-polsce/?hl=%2Bbaran+%2Bobservatory#entry73521 :)

• Like 1

Uniwersał 270/1500 Dobson ATM PTMA Kielce
BCO 6mm, Celestron Or. 9mm, Kasai Or. 12,5mm; ES 14/82*, X-Cel LX 18mm, Scopos 35mm 2"
O^O Celestron Cometron 12x70
>Prezes PTMA O/Kielce: http://kielce.ptma.pl
>Koordynator SOK PTMA: http://www.sok.ptma.pl 

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam

Jestem z Starachowic. Mój sprzęt to Synta 8.

Chętnie spotkam się na obserwacje w wiekszym gronie ponieważ dopiero uczę się obsługi sprzętu i wyszukiwania obiektów na niebie.

Synta 8 + SWA 25/10/6mm + Nikon D3000

Napisano

Witam

Jestem z Starachowic.

Najpiękniejsze Miasto Świata 8)

Witaj na FA - Czystego nieba Ci życzę i mam nadzieję, że wyjeżdżając za południową granice miasta niebo w stronę Gór Świętokrzyskich będziesz miał ciemne ...

Tak było przynajmniej w latach 70-tych ::)

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dziękuję za powitanie.

Nie wiedziałem, że zamieszkam w najpiękniejszym mieście świata:) (mieszkam od niedawna)

To ciekawe czy nadal tam jest ciemne niebo, okaże się. Póki co zaliczyłem tylko kilka obserwacji balkonowych z których juz jestem zadowolony a chce więcej....

• Like 1

Synta 8 + SWA 25/10/6mm + Nikon D3000

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam,

Z chęcią spotkałbym się z kimś ze świętokrzyskiego (to jednak nie jest duży obszar). Aktualnie mam lornetkę 20x80 + żuraw ale interesuje mnie kupno teleskopu - najpewniej na montażu Dobsona.

Może ktoś dałby rzucić okiem przez swój sprzęt? Myślę, że jeśli chodzi o znajomość nieba, to nie jestem już nowicjuszem (co to dokładnie znaczy znaczy !? ;) ). Mam też całkiem fajne warunki w mojej okolicy.

/Pozdrawiam 

G.

Vortex Viper HD 10x42, APM ED 25x100

Napisano

Moi Drodzy,

Widzę, że zebrała się już pewna grupa osób z Ostrowca - dobrze to się zapowiada :)  W tym roku do skutku dojdą nasze starania dotyczące utworzenia oddziału PTMA w Kielcach, który zrzeszałby miłośników astronomii z całego województwa. Dotychczas nasza grupa skupiała się głównie wokół ludzi mieszkających blisko Kielc, ale coraz częściej pojawiają się też sandomierzanie, skarżyszczanie, a także Przyjaciele z okolicznych województw. Znakomicie gdyby dołączył do nas również Ostrowiec ! :) 

Myślę, że warto się spotkać. Ze swojej strony oferuję obserwatorium w Baranie 30 km od Kielc. To nasza główna baza do spotkań pod niebem, a w przyszłości siedziba naszego oddziału. Najbliższe spotkanie planujemy na weekend około 14 marca, TU pojawią się na ten temat szczegółowe informacje, a ja już serdecznie zapraszam.

Jeśli zebralibyście się na jakieś wspólne obserwacje w swojej okolicy, również nie ma sprawy i chętnie dołączę.

Na pewno warto się poznać ! :)

Pozdrawiam

Mikołaj

• Like 2

Uniwersał 270/1500 Dobson ATM PTMA Kielce
BCO 6mm, Celestron Or. 9mm, Kasai Or. 12,5mm; ES 14/82*, X-Cel LX 18mm, Scopos 35mm 2"
O^O Celestron Cometron 12x70
>Prezes PTMA O/Kielce: http://kielce.ptma.pl
>Koordynator SOK PTMA: http://www.sok.ptma.pl 

Napisano

Postaram się być 14 marca. Uczciwie powiem, że nie mogę obiecać, że będę na 100%. Ale mam nadzieję, że jednak uda mi się wyrwać z pracy i do was dołączyć :)

Orion SkyQuest XT8, TS Optics MX Marine 10x50,. Okulary: Orion Sirius plossl 25mm, GSO plossl 12mm

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dotychczas nasza grupa skupiała się głównie wokół ludzi mieszkających blisko Kielc, ale coraz częściej pojawiają się też sandomierzanie, skarżyszczanie, a także Przyjaciele z okolicznych województw.

Mikołaj

Znalazłeś astro-ludzi w Skarżysku-Kam.? :o Kto to? jeśli można wiedzieć

Napisano

Znalazłeś astro-ludzi w Skarżysku-Kam.? :o Kto to? jeśli można wiedzieć

Ja (Starachowice)  z Kolegą Zbyszkiem ze Skarżyska pod Wąchockiem się spotykaliśmy - Droga Mleczna z reki jadła... ostatni raz w sierpniu 1975 roku pamiętam jak dziś :-[

Niedawno zarejestrował się ktoś ze Starachowic ale tylko na PW napisał i... milczy

Napisano

Tak samo ktoś z Sandomierza się jakiś czas temu zarejestrował, ale nawet PW nie odczytał...

na przedwczesnej astro-emeryturze

Napisano

Ja (Starachowice)  z Kolegą Zbyszkiem ze Skarżyska pod Wąchockiem się spotykaliśmy - Droga Mleczna z reki jadła... ostatni raz w sierpniu 1975 roku pamiętam jak dziś :-[

Niedawno zarejestrował się ktoś ze Starachowic ale tylko na PW napisał i... milczy

Oj, teraz Droga Mleczna pod Wąchockiem już by chyba Panu z ręki nie jadła - Starachowice i Skarżysko dobrze grzeją. To drugie skutecznie zaświetla u mnie północny horyzont, a mieszkam prawie 30 km na południe. O Scyzorykach to się nawet nie wypowiem :p Kielce psują nerwy wszystkim naokoło. Najfajniejsze warunki są teraz na wsiach leżących w środku lasów. Np. Klonów leży między lasami  Świętokrzyskiego Parku Narodowego i na warunki nie można tam narzekać - a to tylko 30km od Wąchocka, więc polecam sprawdzić, jakby ktoś z okolic chciał :)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Dołączam się i ja do kolegów. Postanowiłem wrócić do pasji z dzieciństwa. Dodatkowo powróciłem do Ostrowca po wielu latach. O sprzęcie dopiero myślę, więc wcześniej chętnie pooglądam każdy inny. :)

Napisano

Witamy nowego kolegę. Ja co prawda nie jestem z Ostrowca ale może już bliżej okolice Kielc (Mniów przy trasie 74).

Z racji tego, iż czasu na obserwacje coraz mniej, to miejsca muszą być coraz lepsze  :), a i takich zaczyna u mnie w okolicy brakować. A po pewnych przygodach nie chcę się już sam zapuszczać w głuchą dzicz.

Dlatego więc, też zgłaszam chęć spotkania się z kimś na obserwacjach (jednak świętokrzyskie nie jest takie duże).

Pozdrawiam

/G.

Vortex Viper HD 10x42, APM ED 25x100

Napisano

No właśnie, Sandomierz, Ostrowiec, Kielce, łączmy się! Może jakieś spotkanie, mniej więcej po środku od naszych miejscowości? Z chęcią Was poznam.

Dla mnie jedyny wymóg to pogoda i dostęp do prądu

na przedwczesnej astro-emeryturze

Napisano

Witamy nowego kolegę. Ja co prawda nie jestem z Ostrowca ale może już bliżej okolice Kielc (Mniów przy trasie 74).

Z racji tego, iż czasu na obserwacje coraz mniej, to miejsca muszą być coraz lepsze  :), a i takich zaczyna u mnie w okolicy brakować.

Warto zajrzeć tutaj: http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/4115-astro-zloty-w-swietokrzyskim/

Lepszego miejsca niż Mniów do zamieszkana nie można było sobie wybrać jeśli chodzi o dostępność miejsca do obserwacji :)