Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

12 października 2023 roku, kometa osiągnie peryhelium i rozjaśni swoją jasność od +7.5 do  +8.0 mag i będzie możliwa widoczna przez niewielką lornetkę i będzie widoczna w konstelacji bliźnięta 😁

Kometa została odkryta przez Malcolma Hartleya w 1986 roku w Schmidt Telescope Unit w Siding Spring Observatory w Australii i jej średnica głowy wynosi od 1.2 km do 1.6 km.

Okres komety wynosi wokół słońca co 6.46 lat i jest małą kometą z rodziny Jowiszowy i prawdopodobnie do lodowo-wodna kometa.

Obecnie kometa przechodzi przez Perseusza woźnica i  do bliźniąt i obecnie jej jasność obserwatorzy szacują na +10.0 - +.9.20 mag.

Mamy nadzieję na pogodę 😀

PSX_20230917_174044.jpg

Screenshot_2023-09-17-17-44-17-469_com.vitotechnology.sky.tonight.map.star.walk.jpg

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 6

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano

W piątek przy okazji zabawy w live stacking skierowałem na nią teleskop i składałem przez 10 minut. Szybko jednak się przesuwa - nie przewidziałem że aż tak, a też nie sprawdziłem wcześniej w CdC, stąd wyszła smuga. 

SCT8" + PlayerOne Saturn C, FOV około 30x30 minut. 

13pHartley.thumb.jpg.d8fab12ef6791db5164f96f94d6e403d.jpg

• Like 7
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano (edytowane)

Zdjęcie wykonane przez sondę Deep Impact.

Co już wiadomo kometa szybko rotuje w ciągu 18.1 h.

😁

Comet_Hartley_2.jpg

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 4

Lornetka DO extreme ED 7x50