Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, postanowiłem się podzielić z wami ( pochwalić 🙂 ) swoją nieplanowaną a zarazem najlepszą obserwacją astro jaka mi się przydarzyła . Dzisiaj w nocy czyli z 26 na 27 o godzinie ~ 01,13 jadąc w kierunku zachodnim w okolicy Łowicza, na max 40 stopniach wysokości moim oczom ukazał się rozpadający się w atmosferze meteoryt . Zjawisko nie wyglądało jak np podczas deszczu Perseidów , gruba jasna krecha i widoczny rozpad na kawałki w przedniej części . Flara czy fajerwerek odpadają, chociaż by z powodu prędkości. Wszystko trwało może sekundę, jednak był to fascynujący widok czymkolwiek był ( może to kawałek Chińskiej rakiety czy coś takiego ) . Tak czy inaczej , przypadkiem i niespodziewanie można zobaczyć coś , co być może zdarza się raz na całe życie . 

Napisano

W poniedziałek w nocy około 23.30 nad Staszowem, jadac w kierunku na północ,  widziałem prawie pionowo do horyzontu spadający bolid. Też gruba jasna krecha z lekko zielonkawą poświatą.  Ale u mnie była prawie idealnie tej samej grubość przez całą swoją długość.   Nie doleciala do samego horyzontu, ale prawie.  Huku też żadnego nie słyszałem.  W życiu nie widziałem czegoś takiego.  I choć wiem że się to mi już raczej nie powtórzy..  jutro lecę zakupić kamerkę.  To było piękne.  I chciałbym się dowiedzieć co to mogło być. W sieci wyczytałem ze urseidy.  Myśle że tu ktoś mi na to odpowie.  ;) 

• Like 1
Napisano

Paweł. S , w połowie grudnia miały swój szczyt Geminidy , kilka dni przed jak również po można zaobserwować pojedyńcze bolidy . Tyczy się to każdego roju jak np najpopularniejsze Perseidy. Co do barwy to zasługa zjonizowanej atmosfery 

Napisano

No z pewnością atmosfery, ale z tego co czytałem,  to skład też ma znaczenie.  W każdym razie piękna ,  gruba jasno świecącą , kilkusekundowa krecha widziana na żywo,  zrobiła na mnie wrażenie . 

Napisano

W przypadku takich " okruchów " jak np Geminidy , raczej atmosfera , bo rozpad i jonizacja poszczególnych pierwiastków składowych wytwarza za mało światła dla naszego oka  ...  Oczywiście wszystko zależy od rozmiaru obiektu. Tak czy inaczej masz za sobą niezapomnianą obserwację 🙂 , zresztą ja również 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Tak to przez lata nic , a tu proszę , druga nieplanowana obserwacja pięknego zjawiska . Kolejny nietuzinkowy " bolid " przypadkiem zaobserwowany . Gruby , biały , przeciął niebo z dwoma widocznymi rozbłyskami podczas lotu. Praca nocna ma swoje plusy , trochę jak astronom się czuję , bo mogę zerkać w niebo i jeszcze mi za to płacą 😉

• 1 miesiąc później...
Napisano

To od razu wrzucę z pierwszego bolidu nagranie. Nie wstawiałem bo w sumie nagrania nie odzwierciedlają w żaden sposób widoku... 

Przy okazji proszę o zmianę nazwy tematu na " zjawiskowy bolid nad Polską " . Może będzie tego więcej 🤔 ...