Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciekawa opcja do wizuala 🙂 

ZWO AM5, TecnoSky Quadruplet AG70 F/5 + ZWO ASI 183 MC Pro + ZWO CAA + ZWO EAF, Orion 30mm Guidescope + ZWO ASI 120MM Mini, AsiAir Plus

• 1 miesiąc później...
Napisano

Wczoraj przetestowałem możliwości tej apki i .... jestem ZACHWYCONY!

To darmowy, całkiem dokładny i baaardzo pomocny pseudo system "GOTO". Stawiam pierwsze kroki w astroobserwacjach i o ile nie mam problemu ze znalezieniem gwiazd typu Betelgeza, Sirus, Gwiazdy Pasa Oriona, Plejad, to już znalezienie interesującej mnie mgławicy, galaktyki by zacząć przygodę z ich eksploracją już takie proste nie było... do wczoraj. Apka z prawdziwie dużą dokładnością pomaga ustawić teleskop w interesujące nas miejsce.

Aż dziw, że apka ta nie jest jakoś szczególnie znana w środowisku ... czy może jednak jest, tylko ja o tym nie wiedziałem? 🙂 Jakie jest Wasze doświadczenie, opinia o tej apce?

W skrócie: to webowa aplikacja, którą odpalamy wprost w przeglądarce internetowej naszego telefonu. Bezpośredni dostęp do apki tu LINK.

• Thanks 2

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3
Bino: Celestron SkyMaster Pro ED 20x80 + Benro: MACH3

• 2 miesiące później...
Napisano (edytowane)

Aplikacja działa naprawde fajnie, wyrównanie na pobliską gwiazdę i po chwili mamy obiekt w polu widzenia ESa 24mm 68. W moim tel jest problem z kompasem - widok w apce przestrzelony jest zwykle dość sporo w prawo lub lewo. Wystarczy jednak włączyć tryb ręczny, przesunąć aż zobaczymy nasz pk orientacyjny i na nim wyrównać, powiedzmy że w obrębie gwiazdozbiou jest to wystarczające plus można wyrównywać też na DSach. Generalnie polecam.

Edytowane przez sosna
  • Like 1
Napisano

Testowałem Astrohoppera przez kilka ostatnich dni. Owszem, to rozwiązanie faktycznie może pomóc początkującym, ale moim zdaniem do rewolucji jeszcze sporo brakuje. Dla przykładu: po ustawieniu widoku na Kapellę "najazd" na Andromedę był już problematyczny - wyrzucało mnie dużo dalej. I tak działo się i na iPhonie (który ponoć współpracuje tu najlepiej) i na nowiuśkim Realme. Znacznie lepiej jest poruszać się na małych odległościach (np. Vega - Albireo), ale to na dłuższą metę może męczyć. Mapa czasami też wariuje sama z siebie, skacząc po konstelacjach. Z drugiej strony potencjał jest tu ogromny, przy czym nie wiem, czy da się go w pełni wykorzystać w ramach open source.

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

Napisano

Zauważ że to działa właściwie tylko na kompasie bez poziomowania, wyrownania na trzy gwiazdy etc więc nie może działać prawidłowo na większych odległościach. Hooper w nazwie doskonale oddaje zamysł tego podejścia. Skaczesz na pk orientacyjny i masz w zasięgu najbliższą okolice. Zawieszanie się apki jak i fakt że gubi wstępna korektę po każdym skoku są do poprawy niemniej i tak jestem pod wrażeniem. Otwarty kod, całkiem sensownie napisany.

Napisano

Pewnie, trzymam kciuki, żeby to wyszło. Choć przydałoby się coś także dla naprawdę początkujących w temacie, którzy mogą ten system traktować jak zbawienie. Podejrzewam, że liczba obiektów, co do których dopiero zaczynający obserwacje mają pewność, że widzą je w okularze, jest mocno ograniczona - kilka jaśniejszych gwiazd. Słyszałem, że w nowej wersji jest już Księżyc - bardzo dobry krok. 

Ale to wciąż zupełnie za darmo, więc z niecierpliwością czekam na kolejne kroki autora 🙂

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

Napisano

Dla mnie ta aplikacja jest absolutnie niedokładna, a tym samym bezużyteczna .

• Like 1

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

• 1 rok później...
Napisano

Napiszę krótko , Astrohopper to totalna porażka , obraz w telefonie lata we wszystkie strony świata , może to wina telefonu .Pozostanę jednak przy papierowym atlasie nieba 

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25" 

Napisano

@Odlot12 a przytwierdzasz telefon w jakiś sposób do teleskopu? Ja korzystam z takiego adaptera przytwierdzonego do wyciągu 1,25"

Bywają dni, że aplikacja ma problemy z precyzją, ale na ogół jest wystarczająco dokłada. Oczywiście nie przeskakuję od razu na drugi koniec nieba. Robię raczej star hopping, za każdym razem poprawiając kalibrację na kolejnej gwieździe, aż dojdę do interesującego mnie obiektu.

image.png.561f44b8103367de7dcfaa629963fbbf.png

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3

Napisano
3 godziny temu, Shuwar napisał:

@Odlot12 a przytwierdzasz telefon w jakiś sposób do teleskopu? Ja korzystam z takiego adaptera przytwierdzonego do wyciągu 1,25"

Bywają dni, że aplikacja ma problemy z precyzją, ale na ogół jest wystarczająco dokłada. Oczywiście nie przeskakuję od razu na drugi koniec nieba. Robię raczej star hopping, za każdym razem poprawiając kalibrację na kolejnej gwieździe, aż dojdę do interesującego mnie obiektu.

image.png.561f44b8103367de7dcfaa629963fbbf.png

Tym samym przymocowałem telefon na teleskopie za pomocą trytytki . Obiektów szukałem na tle danego gwiazdozbioru wyrównując na na jasnej gwiezdzie , nie przeskakiwałem zbyt daleko po obiektach .  Ekran przeskakiwał , nie dało się wycelować obiektu . Telefon miałem nawet zgrany z szukaczem i czerwoną kropką . Gdy ustawiłem gwiazdę według szukacza to telefon mi pokazywał inną stronę nieba mimo po wcześniejszym zgraniu

Teleskop GSO 10" DELUXE 254 / 1250 , Teleskop BRESSER MESSIER 12"  Dobson NT 305 / 1525                                                                                                                                                                Okular : ES 30/82 , ES 24/82 ,  Morpheus 4.5 , 6.5 , 12.5 , 17.5 , Pentax XW 3.5 , 7 , 16.5/85 , 23/85 , Tele Vue Delos 10                                                                                                                            Filtr : Astronomik OIII 12nm 2", Baader UHC-L  2", Baader H-BETA 5.5 nm 2" Baader OIII 8nm 1.25" 

Napisano
9 godzin temu, Odlot12 napisał:

Tym samym przymocowałem telefon na teleskopie za pomocą trytytki . Obiektów szukałem na tle danego gwiazdozbioru wyrównując na na jasnej gwiezdzie , nie przeskakiwałem zbyt daleko po obiektach .  Ekran przeskakiwał , nie dało się wycelować obiektu . Telefon miałem nawet zgrany z szukaczem i czerwoną kropką . Gdy ustawiłem gwiazdę według szukacza to telefon mi pokazywał inną stronę nieba mimo po wcześniejszym zgraniu

Nic dziwnego ze telefon nie jest w stanie odnajdywac obiektow jezeli jest zamontowany w ten sposob. Nie ma znaczenia chwalic sie czy zalic iphone . AstroHooper dziala prawidlowo i kazdy obiekt da sie znalezsc bez problemu,moze nie idealnie w punkcie centralnym ,ale robi robote. Pisanie ze jest jest totalna porazka jest nieprawda jezeli nie ma sie pojecia na jakiej zasadzie dziala namierzanie obiektow.

Napisano
14 godzin temu, LoS-Ares napisał:

Nic dziwnego ze telefon nie jest w stanie odnajdywac obiektow jezeli jest zamontowany w ten sposob. Nie ma znaczenia chwalic sie czy zalic iphone . AstroHooper dziala prawidlowo i kazdy obiekt da sie znalezsc bez problemu,moze nie idealnie w punkcie centralnym ,ale robi robote. Pisanie ze jest jest totalna porazka jest nieprawda jezeli nie ma sie pojecia na jakiej zasadzie dziala namierzanie obiektow.

W takim razie powiedz mi co ma nie dobrze 

IMG_20250707_133807031.jpg

IMG_20250707_133050966 (1).jpg

Napisano

LoS-Ares Co mam niedobrze zrobione ? , miało być . Powtarzam telefon  i szukacze w tym widok w okularze były zgrane , natomiast instrukcje czytać potrafię jak by co . 

Napisano (edytowane)

Jeśli ktoś ma zainstalowany na telefonie kompas, to wie, że trudno o stabilność odczytu na poziomie lepszym niż +/- 1 stopnia.
Do codziennej nawigacji to najczęściej zupełnie wystarcza, natomiast na niebie to jest około +/- dwie wielkości Księżyca czy Słońca.
Jak ktoś w ogóle nie ogarnia nieba, to pewnie taka dokładność namierzania na początku może pomagać.

Pole magnetyczne Ziemi jest słabe i tak jak pisze @polaris, łatwo może ulec zaburzeniu przez sąsiedztwo materiałów magnetycznych, takich jak stalowa blacha tuby.
Pomiar takiego pola malutkimi sensorami w telefonach jest trudny i dlatego wątpię, aby w najbliższej przyszłości dokładność namierzanie obiektów tylko telefonem bardzo się poprawiła.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Jak napisał @polaris winą może być blacha. Ja mam telefon przytwierdzony do wyciągu okularowego 1,25" co powoduje, że jest bardziej oddalony od metalowych elementów plus od samej tuby.

Spróbuj coś takiego:
image.png.268c92a8cad452a5a1acf00450c9ed81.png

• Like 1

Napisano

Zobaczę jak będzie działać AstroHopper gdy zabiorę w teren mój Bresser 12" . Nie jest ten teleskop z blachy tylko z włókna szklanego .  Też właśnie czytałem że na balkonie mogą być zakłócenia na którym mam GSO 10" w dodatku cały z blachy 

Napisano

Shuwar , spróbuję zamontować na GSO telefon do wyciągu okularowego , a nóż widelec będzie działać . Nie zawsze człowiek ma czas jechać w teren dlatego też chcę wykorzystać balkon na ile się da . Spróbowałbym na mojej dwunastce która nie jest z blachy tylko jest z GFK , czy AstroHopper działa tylko balkon ciut za mały 

• Like 1

Napisano

Obawiam się, że ten balkon może być przeszkodą. Zwróć uwagę jak działa kompas w telefonie przy budynkach. Ja gdy pozycjonuję mój teleskop kompasem (czy to z telefonu, czy ręczny) muszę być jak najdalej od samego teleskopu i przede wszystkim budynku. W przeciwnym wypadku igła usilnie chce mi wskazywać mur (zawierający stal, przewody i inne takie).

• Like 2

Napisano
4 minuty temu, Shuwar napisał:

Obawiam się, że ten balkon może być przeszkodą. Zwróć uwagę jak działa kompas w telefonie przy budynkach. Ja gdy pozycjonuję mój teleskop kompasem (czy to z telefonu, czy ręczny) muszę być jak najdalej od samego teleskopu i przede wszystkim budynku. W przeciwnym wypadku igła usilnie chce mi wskazywać mur (zawierający stal, przewody i inne takie).

Właśnie , tym bardziej że blok w którym mieszkam jest 10 piętrowy , a ja mieszkam na piątym piętrze , w samym środku a wszystkie balustrady metalowe  . 

Napisano

W instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane że telefon ma wskazywać swoją górą kierunek patrzenia a płaszczyzna telefonu powinna być równoległa do osi patrzenia teleskopu, stąd można wysnuć wniosek, że mocowanie do wyciągu nie jest najlepszą opcją, Mocując bezpośrednio do tuby znacznie łatwiej zapewnić równoległość. Na zdjęciach od @Odlot12 wydaje się że nie jest to zamocowane równolegle... Choć na oko i ze zdjęcia ciężko mieć pewność. Dla ułatwienia umiejscowienia mocowania telefonu wziąłbym sobie jakimś markerem tablicowym narysował krótki odcinek osi teleskopu.

Kolejną sprawą jest kompas - jak sam twórca aplikacji pisze, służy on tylko do wstępnego wyrównania - po wyrównaniu telefon korzysta z żyroskopów i czujnika przyspieszenia, więc obecność metalu nie może mieć wpływu na działanie aplikacji. Dodatkowo wyrównanie można wykonać kompletnie bez kompasu w trybie manualnym.

Warto też dodać, że według programisty który tę aplikację  stworzył, wyrównanie należy przeprowadzić każdorazowo przy zmianie oglądanego obiektu, nawet w obrębie jednego gwiazdozbioru. Tłumaczy to tym że z żyroskopy stosowane w telefonach bardzo szybko tracą swoją dokładność.

Zaznaczam, że sam nie korzystałem z tej aplikacji gdyż posiadam montaż paralaktyczny, ale głęboko wierzę w to, że autor aplikacji wie co piszę i wie jak jego aplikacja działa. 
Chyba z ciekawości wypróbuje aplikację w telefonie przyczepionym do lornetki 😉

Newton 150 / 750, Newton 200/1000, Newton 254/1250, NEQ-6, SVbony Sv47 10x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano
12 minut temu, QooT napisał:

W instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane że telefon ma wskazywać swoją górą kierunek patrzenia a płaszczyzna telefonu powinna być równoległa do osi patrzenia teleskopu, stąd można wysnuć wniosek, że mocowanie do wyciągu nie jest najlepszą opcją, Mocując bezpośrednio do tuby znacznie łatwiej zapewnić równoległość. Na zdjęciach od @Odlot12 wydaje się że nie jest to zamocowane równolegle... Choć na oko i ze zdjęcia ciężko mieć pewność. Dla ułatwienia umiejscowienia mocowania telefonu wziąłbym sobie jakimś markerem tablicowym narysował krótki odcinek osi teleskopu.

Kolejną sprawą jest kompas - jak sam twórca aplikacji pisze, służy on tylko do wstępnego wyrównania - po wyrównaniu telefon korzysta z żyroskopów i czujnika przyspieszenia, więc obecność metalu nie może mieć wpływu na działanie aplikacji. Dodatkowo wyrównanie można wykonać kompletnie bez kompasu w trybie manualnym.

Warto też dodać, że według programisty który tę aplikację  stworzył, wyrównanie należy przeprowadzić każdorazowo przy zmianie oglądanego obiektu, nawet w obrębie jednego gwiazdozbioru. Tłumaczy to tym że z żyroskopy stosowane w telefonach bardzo szybko tracą swoją dokładność.

Zaznaczam, że sam nie korzystałem z tej aplikacji gdyż posiadam montaż paralaktyczny, ale głęboko wierzę w to, że autor aplikacji wie co piszę i wie jak jego aplikacja działa. 

Wszystko mam zrobione według instrukcji , telefon jest równolegle . Zgrywam gwiazdę razem z telefonem po wyrównaniu , szukaczem i czerwoną kropką tak że w okularze widzę daną gwiazdę . Naciskam w bliskiej odległości obiekt który chcę zobaczyć , gdy zaczynam ustawiać teleskop AstroHopper zaczyna głupieć i gwiazdy mi latają niczym ISS wokół Ziemi

Napisano

Własnie sprawdziłem sobie "na scuho" - czyli telefon leży stabilnie na stole wybieram dowolną gwiazdę klikam align i ... obraz trzęsie się jak galareta, wszystko lata jak szalone po stopniu w każdą stronę. Totalna porażka. Hmmm.... Może dlatego że mam telefon od 7 czy 8 lat który miał premierę w 2016?

Podejście nr2.
Biorę telefon żony (1,5 roczny Samsung A54), ta sama procedura i obraz stoi jak wmurowany :)
Ewentualny ruch telefonu w dowolnej płaszczyźnie bardzo płynnie przenosi się na ekran. po odrysowanie telefonu na kartce papieru i kręceniu go o 10-15 stopni w poziomie i pionie po odłożeniu na odrysowane miejsce wciąż pokazuje praktycznie ten sam punkt.

Ergo, zalecam jedno z dwóch rozwiązań. 1. Zmienić telefon. 2. Pożyczyć telefon od żony / matki / brata / kochanki / kolegi (niepotrzebne skreślić), i przeprowadzić chociaż taki test "na sucho".
Ja już wiem że z moim telefonem, który pamięta jeszcze świat w którym TikTok dopiero kiełkował, nawet nie ma sensu próbować ...

• Like 1
  • Thanks 1

Newton 150 / 750, Newton 200/1000, Newton 254/1250, NEQ-6, SVbony Sv47 10x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano
25 minut temu, QooT napisał:

1. Zmienić telefon. 2. Pożyczyć telefon od żony / matki / brata / kochanki / kolegi (niepotrzebne skreślić), i przeprowadzić chociaż taki test "na sucho".

3. Nauczyć się nieba i starhoppingu i śmigać z szukaczem.

Ewentualnie upolować na giełdzie uchwyt Starsense z aktywnym kodem do aplikacji. Akurat ta aplikacja śmiga "jak ta lala".

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano
W dniu 8.07.2025 o 20:07, QooT napisał:

Wszystko mam zrobione według instrukcji , telefon jest równolegle . Zgrywam gwiazdę razem z telefonem po wyrównaniu , szukaczem i czerwoną kropką tak że w okularze widzę daną gwiazdę . Naciskam w bliskiej odległości obiekt który chcę zobaczyć , gdy zaczynam ustawiać teleskop AstroHopper zaczyna głupieć i gwiazdy mi latają niczym ISS wokół Ziemi

Napisano

Odsunąłem telefon nieco od tuby teleskopu . No i niestety dana konstelacja w telefonie lata gdzie jej wygodnie , raz jest na południu , raz na północy a nawet całkiem zniknie . Zobaczę w terenie jak będzie tylko teraz pogody brak 

IMG_20250710_193256586.jpg

Napisano

@Odlot12, czy to na zdjęciu na końcu tuby to jest przeciwwaga mocowana do tuby na MAGNESIE ?

Jeśli tak, to koniecznie spróbuj bez tego wynalazku, i trzymaj go od telefonu naprawdę daleko.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54