Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gratuluje udanych ocen :) też ją widziałem, ale była skąpana w takim cirrusie, że jej ocena nie wchodziła w rachubę.  Mimo tych chmur bardzo ładnie się prezentowała :)

Liczba obserwacji gwiazd zmiennych: SOGZ: >11 000   AAVSO: >9000

Messier: 110/110      H400I: 400/400

http://sogz-ptma.urania.edu.pl/

Bogdan Kubiak

Napisano

Przed chwilą skorzystałem z pogodnego nieba i oceniłem omi Cet na 3,5 mag

ps. Dzisiaj przez przypadek trafiłem na minimum Algola (beta Per), jakie było moje zdziwienie, gdy wyszło mi 3,3 mag - następnie jego "jasność" zaczęła szybko wzrastać :)

• Like 3

SW BKP150/750 Dual Speed, SW MAK 127, ZWO Seestar S50

Napisano

Wieczorem 1 stycznia oceniłem Mirę na 3.3 mag. Szkoda, że Księżyc tak bardzo przeszkadzał.

Gratuluje przyłapania Algola w minimum :) Próbowałem go ostatnio focić w minimum dla fotometri, ale zaparował mi obiektyw i skończyłem zabawę ;)

• Like 1

Bogdan Kubiak

Napisano

Ale zimnica :) przed chwilą wróciłem i omi Cet oceniłem na 3,5 mag - chyba już po maksimum :)

• Like 2

Napisano

Dzisiaj oceniłem Mirę na 3,8 mag. Według sswdob maksimum powinno wypaść 9.02. Pomyliłem się w ocenie czy maks już był?

"I've been looking at the sky, 'Cause it's gettin' me high"

Napisano

Z mirydami już tak bywa, że rzeczywisty moment maksimum może różnić się od przewidywanego o kilka, albo i nawet kilkanaście dni. Tak, że faktycznie może być tak, że Mira jest po maksimum. Zresztą na wykresie AAVSO wygląda na to, że maksimum było na początku miesiąca

• Like 1
  • Thanks 1

Bogdan Kubiak

Napisano

Przyjemne to uczucie widzieć gołym okiem Mirę Ceti, zwłaszcza po bardzo długiej przerwie. Mi w ocenie wyszła nieco jaśniejsza niż Wam, ale w każdym razie na pewno jest już po maksimum. Wyraźnie widać to na wykresie na stronie AAVSO. Zresztą, tak na marginesie, mirydy nie trzymają się zbyt ściśle efemeryd :) i z biegiem czasu zmieniają okres pulsacji i inne swoje właściwości. Gdyby można było dokładnie przewidzieć ich zachowanie, to te gwiazdy nie byłyby takie ciekawe :)

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

Dzięki za odpowiedzi, szkoda, że pogoda nie pozwalała mi cieszyć się Mirą w maksimum. Będę pilnował jej następnego maxa.

"I've been looking at the sky, 'Cause it's gettin' me high"

Napisano

Dziś wieczorem udało mi się ponownie zaobserwować Mirę, jednakże jak na moje oko jest jeszcze delikatnie jaśniejsza od gwiazdy 3.5 mag :) W wolnym czasie spróbuje wrzucić jej fotkę z dzisiejszego wieczoru.

• Like 1

Bogdan Kubiak

Napisano
8 godzin temu, cxb napisał:

Dziś wieczorem udało mi się ponownie zaobserwować Mirę, jednakże jak na moje oko jest jeszcze delikatnie jaśniejsza od gwiazdy 3.5 mag :) W wolnym czasie spróbuje wrzucić jej fotkę z dzisiejszego wieczoru.

Wczoraj także oceniłem ją na 3,5 mag, choć muszę przyznać, że rzeczywiście mogła  być minimalnie jaśniejsza :)

• Like 1

Napisano

Tak jak zapowiadałem, wrzucam fotkę Miry z wieczoru sprzed tygodnia. Czerwoną strzałką zaznaczona jest Mira, a niebieską gwiazda porównania 3.5 mag. Na zdjęciu także można dostrzec, że Mira jest nieco jaśniejsza od gwiazdy porównania 3.5 mag:
Mira_wynik.thumb.jpg.f20744338ebef5964c7c233b367c1892.jpg

• Like 2

Bogdan Kubiak

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nareszcie widać gwiazdy (od dłuższego czasu) :D - chociaż przeszkadzał smog, omi Cet oceniłem na 3,16 mag :)

• Like 1

Napisano

Też udało mi się ją ocenić i przy okazji zrobić parę fotek do jej fotometrii. Mimo, że jest już miesiąc po maksimum w dalszym ciągu utrzymuje dość dużą jasność :)

• Like 1

Bogdan Kubiak

Napisano
25 minut temu, cxb napisał:

Też udało mi się ją ocenić i przy okazji zrobić parę fotek do jej fotometrii. Mimo, że jest już miesiąc po maksimum w dalszym ciągu utrzymuje dość dużą jasność :)

Byłem bardzo zdziwiony jak ją dzisiaj zobaczyłem po 3 tygodniach przerwy. Myślałem, że będzie słabsza od czasu ostatniej obserwacji, a tu niespodzianka - jaśniejsza ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

26 listopada bawiłem się co nieco z fotometrią, m.in wycelowałem Canona 450d w rejony Miry Ceti, przy czym nie miałem pojęcia jaką powinna mieć wtedy jasność. Zrobiłem około 20 zdjęć po 3.2 s każde, przy ISO 400. Zestackowałem je ostatnio i okazało się, że oprócz Miry załapała się tam jeszcze jedna zmienna tego samego typu zmienności, R Cet. Ledwo co widoczna na poniższym zdjęciu:

mira26xiNaForumStackz19zdjec.thumb.jpg.c723dd4e17522899acc53f2a18a8c8da.jpg

Mira wydaje się być jaśniejsza niż sąsiadka, ale tylko pozornie. Fotometria zrobiona w Muniwinie pokazała, że obie gwiazdy miały jasność na poziomie 7.55 mag. Wydawać by się mogło że to jakiś błąd, ale jak się okazuje obserwacje obu gwiazd bardzo dobrze wpasowują się w krzywe zmian blasku z AAVSO.

Poniżej krzywa zmian blasku R Cet z tego okresu. Widać na niej że była akurat tuż po maksimum. Zauważcie przy okazji, że zaledwie miesiąc później jej jasność spadła do około 10 mag. Czerwoną strzałką zaznaczyłem moją obserwacje z tego wieczoru:

5a83f96b18a00_rcet.thumb.jpg.f966c91971ef21e94c6b7f5440a6d228.jpg

Poniżej krzywa zmian blasku Miry Cet uzyskana z obserwacji AAVSO. Widać na niej, że Mira była tuż przed szybkim wzrostem jasności, zaledwie miesiąc później jej jasność przekroczyła 4 mag. Czerwoną strzałką zaznaczyłem moją obserwację:

miraLC.thumb.jpg.e2ed8695d847af5250b7e5241bcabfe4.jpg

• Like 2

Bogdan Kubiak

• 8 miesięcy później...
Napisano

Polowanie na Mirę w sezonie "Jesień 2018" czas zacząć ;) Pierwszą fotograficzną próbę podjąłem 13 października ok. 22:30. Mirę zidentyfikowałem jako gwiazdę prawie 9. wielkości. Jak tylko Księżyc zejdzie z Wieloryba (i w ogóle z wieczornego nieba), to spróbuję ponownie - ciekaw jestem porównania. Powodzenia w obserwacjach :)

2018-10-13_Mira-Ceti_web_labels.jpg

• Like 4
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

17 listopada warunki były niełatwe z powodu obecności Księżyca (poza kadrem z prawej), ale udało się odnotować postęp Miry w nabieraniu blasku ;) Oby pogoda dopisała w terminie przewidywanego maksimum, a przekonamy się na ile stać Mirę w bieżącym cyklu. Czystego nieba! :)

2018-11-17_Mira-Ceti_web.jpg

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Dzisiaj wykorzystałem krótkie okienko pogodowe i OMI CET oceniłem na 4,8 mag - wreszcie widać gwiazdy (pogoda) :)

• Like 1

• 8 miesięcy później...
Napisano

Właśnie nie dawno zaobserwowałem mirę Cudowną Gwiazdę i dałem na +3.0 magnitudo gołym okiem,a przez lornetkę pięknie widoczna blaskiem pomarańczowym kolorkiem :)):)):))

Spokojnie widać gołym okiem,więc tylko obserwować Cool

• Like 3

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano

Zgadza się! Ja miałem szczęście ujrzeć Mirę w sobotę (05.10.) i ze zdumieniem również oceniłem jej jasność na 3.0 mag. W załączeniu foto-pamiątka ;) Szkoda, że akurat teraz Księżyc idzie ku pełni, ale może Mira nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa w tegorocznym maksimum...? ;) Warto patrzeć! Czystego nieba! :)

2019-10-05_Mira-Ceti_web.jpg

• Like 2
  • Thanks 2
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Nasza bohaterka mira Omi Ceti (Cudowna Gwiazda) znowu wygrywa podczas blasku Księżyca i gwiazdę oszacowałem na +2.60 magnitudo gołym okiem o godzinie 20.20 UT :))

Jeszcze tak jasnej miry nie widziałem i była jaśniejsza od Alpha Ceti która wynosi jasność +2.50 mag :))

Również warto obserwować kolejna mirę R Tri w Trójkącie i jej jasność oceniłem na +6.50 mag Cool

• Like 1
  • Thanks 1

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano
4 minuty temu, astrodamian27 napisał:

Nasza bohaterka mira Omi Ceti (Cudowna Gwiazda) znowu wygrywa podczas blasku Księżyca i gwiazdę oszacowałem na +2.60 magnitudo gołym okiem o godzinie 20.20 UT :))

Jeszcze tak jasnej miry nie widziałem i była jaśniejsza od Alpha Ceti która wynosi jasność +2.50 mag :))

Z podanych wartości wynika, że jednak ciut ciemniejsza ;)