Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuje pomoc dotyczącą obserwacji DS. Zaznaczam od razu, że jestem początkującym astronomem i praktycznie raczkuję w tym temacie. Posiadam syntę 8 i okulary: SW LE 20mm i 15mm. Moje pierwsze obserwacje to księżyc i Saturn. Przymierzałem się także do marsa, ale on aktualnie jest widoczny przed zachodem słońca i nie wyszukałem go. Wieczorem jest o tyle łatwiej, że mam odniesienie do jakiś jasnych gwiazd, albo księżyca. Kiedy szukałem go były jeszcze widoczne słońce nie miałem punktu i dlatego nie znalazłem, albo był bardzo jasny i go nie zauważyłem. Jowisz natomiast znajduję się blisko słońca, a na noc zachodzi, więc nie mam możliwości jego obserwacji. Wracając do tematu, chciałbym zobaczyć coś więcej niż znów te dwie rzeczy. Myślę o jakiś Galaktykach czy mgławicach. I tu proszę o pomoc co będzie najlepiej widać i czy wgl. przy takim sprzęcie jak mam coś będzie widać. Proszę o nazwy obiektów, które najlepiej nadają się do obserwacji. I jeśli ktoś ma możliwość to gwiazdy czy obiekty do których mógłbym się odnieść. I jakieś ogólne wskazówki czy obiekty które mógłbym jeszcze zaobserwować. Trochę dużo tego, ale jeśli ktoś dotrwał do końca to proszę o poradę :)

Napisano

Niebo jeśli chodzi o pogodę mam idealne już od tygodnia. Tylko księżyc ma teraz "super" pełnię, więc dość mocno świeci.

Napisano

Koledze chodziło raczej o zanieczyszczenie światłem, ale racja chmury też potrafią przeszkadzać ; p

Co do obiektów, jeśli zniknie Księżyc, polecam: M 13, chichotki, M 27.... Ogólnie przydałby się atlas i sam mógłbyś m

wybierać obiekty:) Na niebie z 8" można poszaleć, tylko potrzebny będzie atlas i znajomość jako tako nieba.

• Like 2
Napisano

Ja mieszkam na wsi więc mam trochę miejsca z dala od świateł. A co do nieba to niektóre gwiazdozbiory znam, ale stellarium zawszę mogę wziąć ze sobą i rozpoznawać obiekty ;)

Napisano

Stellarium na placu obserwacyjnym sprawdzi się przy nauce gwiazdozbiorow. Jeśli chcesz oglądać DS-y to wskazana jest jak najlepsza adaptacja wzroku do ciemności, a potrafi popsuć ja światło czerwonej latarki, o monitorze nie będę wspominał. Sam próbowałem używać mobilnego stellarium, ale nia ma to jak atlas. Jak mieszkasz na wsi to śmiało możesz szukać DS- ów :)

• Like 1
Napisano

Ja mieszkam na wsi więc mam trochę miejsca z dala od świateł. A co do nieba to niektóre gwiazdozbiory znam, ale stellarium zawszę mogę wziąć ze sobą i rozpoznawać obiekty ;)

Ja również biorę ze sobą  stellarium,to dobry sposób do nauki nieba i odnajdywania obiektów.Korzystaj też z lornetki do wstępnego zlokalizowania obiektu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

Potrzebuje pomoc dotyczącą obserwacji DS. Zaznaczam od razu, że jestem początkującym astronomem i praktycznie raczkuję w tym temacie. Posiadam syntę 8 i okulary: SW LE 20mm i 15mm. Moje pierwsze obserwacje to księżyc i Saturn. Przymierzałem się także do marsa, ale on aktualnie jest widoczny przed zachodem słońca i nie wyszukałem go. Wieczorem jest o tyle łatwiej, że mam odniesienie do jakiś jasnych gwiazd, albo księżyca. Kiedy szukałem go były jeszcze widoczne słońce nie miałem punktu i dlatego nie znalazłem, albo był bardzo jasny i go nie zauważyłem. Jowisz natomiast znajduję się blisko słońca, a na noc zachodzi, więc nie mam możliwości jego obserwacji. Wracając do tematu, chciałbym zobaczyć coś więcej niż znów te dwie rzeczy. Myślę o jakiś Galaktykach czy mgławicach. I tu proszę o pomoc co będzie najlepiej widać i czy wgl. przy takim sprzęcie jak mam coś będzie widać. Proszę o nazwy obiektów, które najlepiej nadają się do obserwacji. I jeśli ktoś ma możliwość to gwiazdy czy obiekty do których mógłbym się odnieść. I jakieś ogólne wskazówki czy obiekty które mógłbym jeszcze zaobserwować. Trochę dużo tego, ale jeśli ktoś dotrwał do końca to proszę o poradę :)

Proszę oto konkurs specjalnie dla Ciebie i innych początkujących! Zachęcam! :)

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/5252-ciekawe-obiekty-tygodnia-konkurs-dla-poczatkujacyh/#entry70665

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉