Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie podjąłem decyzję i zakupiłem bardzo dobrą lornetkę DeltaOptical Titanium 7x50 ??

Już jutro będzie w moich rękach i to co wiem o niej będzie już w mojej kolekcji na długie lata ??

Czytałem o niej w testach na optyczne.pl i nie jest źle za tą cenę z wyższej półki ??

Bardzo mi się podoba jej pole widzenia aż 7.5 stopnia ??

Co do Aberracji chromatycznej coś tak pisze słabiutko zauważalna ??

Jak będzie u mnie prześlę zdjęcia i kilka recenzji o niej hej ...??

Astropozdrówka 

img_9657.jpg

• Like 3

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano (edytowane)

Dziś w nocy nad ranem obserwowałem kilka gwiazd po prostu rewelacja. Płaskie pole widzenia,ostrość jak brzytwa ?? Gwiazdy punktowe na całym polu widzenia no no super lornetka będzie już na lata w mojej kolekcji. A te pole kątowe widzenia miodzio aż miło obserwować ??

20220908_143913.jpg

20220909_164151_HDR.jpg

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 1

Napisano

Obserwowałeś za statywu czy "z ręki" ? 

• Haha 1

TS 15x70 Marine ED , Celestron 20x80  , Celestron Skymaster 25x100,  Newcon 10x50  , Meade 102/600., SW 150/1200 

Napisano
18 minut temu, Qrczak99 napisał:

Obserwowałeś za statywu czy "z ręki" ? 

Z tej lornetki spokojnie z ręki obserwuje. Przy tym powiększeniu x7 obraz się nie trzęsie,duże pole widzenia więc spoko ??

Napisano

Moim zdaniem brak wad. 

Lornetka posiada ładny gruby pasek na szyję.

Ja tylko lornetkę wykorzystuje do obserwacji gwiazd zmiennych a lornetka musi być szerokokątna polu widzenia taka jak ta 7.5 stopni ?

Napisano

Każda lornetka posiada jakieś wady ( miałem ich kilkadziesiąt ). Punktowe gwiazdy to ja widzę w swoim ED 100 SW w szerokim centrum pola i to z orciakami, bo na obrzeżach to jest już różnie. No, chyba, że są różne kryteria co do tej punktowości.

Napisano

Przy obserwacji "z ręki" gwiazdy wydaja sie punktowe w całym polu widzenia.  Dopiero po unieruchomieniu lornetki na statywie ( nie chodzi tylko o drgania ale raczej o podążaniu ręki za okiem) można zobaczyć wady na krawędzi pola widzenia .  

• Like 1

TS 15x70 Marine ED , Celestron 20x80  , Celestron Skymaster 25x100,  Newcon 10x50  , Meade 102/600., SW 150/1200 

• 8 miesięcy później...