Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Nie zabrakło również Plejad, przy których można było dostrzec charakterystyczną otoczkę mgławicy. Dopiero w tym roku nauczyłem się ją dostrzegać przy odpowiednich warunkach.

Masz na myśli Mgławicę Merope czy coś oprócz tego?

Napisano
4 minuty temu, Panasmaras napisał:

To jeden z tych obiektów, których najpierw w ogóle nie widać, ale jak człowiek się naumie patrzeć, to potem widać już niemal zawsze 🙂 

Dokładnie 😉 Nie wiem czy to nie były moje ostatnie obserwacje z 16x70, bo chyba zaraziłem się kątową lornetą w sobotę... 
https://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=31&t=69887

Ty masz zdaje się APM 82? Myślę o APM 100/45 ale w wersji zwykłej semi apo 😉 

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Cholera, chętnie bym się przyjrzał tej 16x70 - czasem mi takowej brakuje.

Co do semi-apo - prawdę mówiąc sam nie wiem, co ja mam. Wiem, że 90° 😄 😄 😄 
Też czasem myślę o 100 mm, ale gapiłem się przez dwa egzemplarze i oba miały denerwujące, mocne odblaski. W swojej 82 mm ta przypadłość jest znacznie mniej dokuczliwa, choć z pewnością ze stratą dla siły zbiorczej światła.

Napisano
3 minuty temu, Panasmaras napisał:

Cholera, chętnie bym się przyjrzał tej 16x70 - czasem mi takowej brakuje.

Co do semi-apo - prawdę mówiąc sam nie wiem, co ja mam. Wiem, że 90° 😄 😄 😄 
Też czasem myślę o 100 mm, ale gapiłem się przez dwa egzemplarze i oba miały denerwujące, mocne odblaski. W swojej 82 mm ta przypadłość jest znacznie mniej dokuczliwa, choć z pewnością ze stratą dla siły zbiorczej światła.

a w tej kątowej nie możesz zejść w okolice x19 z okularami 24-26mm? 🙂

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Najmniejsze powiększenie z którego korzystam w lornecie kątowej to 20x (z ES-ami 24 mm). Jest pięknie, nie mam potrzeby schodzenia niżej z powiększeniem (a jeśli mam, to zawsze pod ręką jest 10x50). 
Natomiast rozchodzi się o mobilność. Czasem wiem, że będę jechał gdzieś przez tereny potencjalnie gwieździste, ale nie chcę brać walizy i statywu z widłami. Czasem wiem, że niebo będzie kwadrans czy dwa - w tej sytuacji podjęcie szybkiej decyzji, by wziąć poręczną lornetę i ruszać w teren tak, jak się stoi, może decydować o "obserwować albo nie obserwować". Patrząc na coraz bardziej nieprzewidywalną pogodę, zaczyna być coraz ważniejszą kwestią.

Napisano

Tutaj się zgodzę, mała lornetka to faktycznie kwestia kilku sekund, o czym sam się często przekonuję. Sam dalej nie wiem co z tą kątową, dlatego na razie dopisałem w ogłoszeniu asekuracyjne "rozważam" ;) 

nieboprzezlornetke.pl