Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeglądając niebo w piątek, lornetką 25x100, na lewo od Wegi natrafiłem na asteryzm liczby "5".

Kształt piątki był wyraźny i tak idealny, że aż mnie zatkało. Akurat układ nad wschodem daje cyfrę w normalnym położeniu, tak jak piszemy. W sierpniu, gdy będzie w zenicie, to już odwrócona bokiem.

Niestety asteryzm widoczny tylko większymi lornetkami od 20x do 40x. W lornetce 16x56 już ledwo widoczny. Nie mniej polecam poszukać w tym rejonie, jak na obrazku, jak ktoś ma ochotę.

image.thumb.jpeg.774dd021b84960d94950cab544b31038.jpeg

• Like 1

ATM: montaż AZ bartonianbino-leżak do lornetek

Aculon 7x35, Geco 8x30, Bushnell Legend M 8x42, Meade Pro 10x56, Nikon Monarch 5 16x56, APM 25x100 ED,

SW 102/500, Bresser 102/1350.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Niestety nadal nie daję rady znaleźć wskazanego przez Ciebie asteryzmu liczby "5". Może uda Ci się podać jego dokładniejsze położenie, albo narysuj schematycznie na załączonej mapce?

Zrzut ekranu (273).png

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 13.07.2023 o 20:43, altair4 napisał:

Niestety nadal nie daję rady znaleźć wskazanego przez Ciebie asteryzmu liczby "5". Może uda Ci się podać jego dokładniejsze położenie, albo narysuj schematycznie na załączonej mapce?

Znalazłem w weekend, ale jest teraz odwrócona do góry nogami i już nie wygląda tak efektownie jak wiosną. Łatwo ją przegapić i jak wspomniałem nadaje się tylko dla lornetek 25x.

To region zaznaczony tym celownikiem. Zaznaczona gwiazda nie należy do "piątki", bo Skysafari jej nie pokazuje. Wybrałem ją tylko jako orientację.

image.thumb.png.3f6d99630f52d12ce7bc2e884d75c165.png

ATM: montaż AZ bartonianbino-leżak do lornetek

Aculon 7x35, Geco 8x30, Bushnell Legend M 8x42, Meade Pro 10x56, Nikon Monarch 5 16x56, APM 25x100 ED,

SW 102/500, Bresser 102/1350.