Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to jednak ,,kurzołapek" (jeśli chodzi o Newtonka) pozostaje ;)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Pierwsze zdanie odpowiedzią na wszystko.

Jak przykleisz lepiej niż niechlujnie welur, nie ma nic lepszego :) :) :)

• Like 1

TS80APO Q, RC 6", QHY8L i inne astro zabawki...

Napisano

Ja swoje testy wykonywałem za pomocą zielonego laserka w ciemnym pomieszczeniu /obserwowałem ilość odbitego światła/ .

Na różne farby wydałem sporo kaski ,a i tak welur okazał się najlepszy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

Spróbuję po wyczyszczeniu i zmatowieniu pomalować tubus wewnątrz jakimś podkładem, bo słabo chyba trzyma na gładką żywicę nawet po odtłuszczeniu.

jolo-astrojolo.png

Napisano

Pewnie nie na darmo kokpity samochodów wyścigowych pokrywane są właśnie flockiem, którego odpowiednikiem jest stosowany przez nas welur. Gdyby było coś lepszego fachowcy od tuningu na pewno by to stosowali.

• Like 1
Napisano

A czy ktoś wie jak spisałby się Humbrol 33 czarny mat? Taka farba modelarska w małej puszce. Zastanawiam się czym wyczernić wnętrze tubusów małej lornetki, z welurem może być problem w małym tubusie.

Napisano

A czy ktoś wie jak spisałby się Humbrol 33 czarny mat? Taka farba modelarska w małej puszce. Zastanawiam się czym wyczernić wnętrze tubusów małej lornetki, z welurem może być problem w małym tubusie.

Używałem go do modeli i do makiet ale chyba nie myślisz o wodnym ? .... jego trzeba pokrywać specjalnym bezbarwnym matem przezroczystym a to już jednak poblask...

W zamkniętych konstrukcjach welurek (flocik) jest idealny, nie trzeba odkurzać, możesz po kawałku paskami jak będziesz miał problem z całym kawałkiem  :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Mam nim pomalowane ramiona pająka - daje taki sam efekt jak farba Luxens Akrylowa Czarny Mat którą testowałem (trzecia kolumna od lewej, dolna próbka). Po zmieszaniu z talkiem jest wyraźna poprawa (druga kolumna, dolna próbka), ale do weluru jeszcze daleko.

jolo-astrojolo.png

Napisano

Mam nim pomalowane ramiona pająka - daje taki sam efekt jak farba Luxens Akrylowa Czarny Mat którą testowałem (trzecia kolumna od lewej, dolna próbka). Po zmieszaniu z talkiem jest wyraźna poprawa (druga kolumna, dolna próbka), ale do weluru jeszcze daleko.

Mam w domu trochę talku kosmetycznego :) , może być czy jednak musi to być jakiś talk techniczny?

Napisano

Z tego co czytałem z opisów to powinien być techniczny - bez żadnych dodatków. Ja kupiłem w leroyu, pewnie w innych malarskich też będzie. Pisali też, że wulkanizatorzy mają na stanie i mogą odsypać garść.

jolo-astrojolo.png

Napisano

Nie bagatelne znaczenie, zwłaszcza przy farbach w spreju, ma technika nakładania warstw.  Ostatnio, z braku na stanie w sklepie tradycyjnej farby akrylowej w spreju, kupiłem czarny mat silikonowy. Malowałem złączkę nakładając warstwy, tak jak radził mi mój szwagier lakiernik samochodowy, na tzw. półsuche i z o 30% większej odległości od malowanej powierzchni niż uczy sztuka malarska. Efekt był na prawdę dobry,  czarna matowa powierzchnie o wyczuwalnej w dotyku ziarnistej fakturze i welurowej strukturze.