Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam sie do kupna obiektywu do Canona. dokładnie Canon 350D mod. Interesuje mnie zakres ogniskowych 18mm-50mm. Taki do szerszych ujęć. Miałem kitowego canona 28-80mm ale w czasie urlopu miał fatalny wypadek :5640dc6f5718d_06Sad:. Jaka kwotę chciałbym wydać na niego... hmm myślę ze do 500zł... Generalnie miałby służyć do zdjęć nocnych... ale jakby w czasie wakacji miał zrobic zdjęcie pięknej okolicy tez by nie zaszkodziło ;). Jakie modele powinienem wziąć pod uwagę? Z góry dziękuję za  rozsądne propozycje. :)

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
Napisano

Z krótkoogniskowych obiektywów najlepsze jednak są stałoogniskowe . Ja mam Samyanga 16mm/2.0 i jest to bardzo dobre szkło do matryc APS-C . Niestety to wydatek ponad 1000 zł . Z tanich ew. canon 50/1.8  to już w zakresie twojego budżetu

Napisano

W założonym budżecie dostaniesz używanego Tamrona 17-50 mm f/2.8 XR Di II (nowy około 1100zł). Lubiany i ceniony przez Canonierów, choć niekoniecznie za szybkość AF. Ale już za wszystko pozostałe tak :5640dc6dbc8ce_01Smile:

jolo-astrojolo.png

Napisano

Szybki AF to nie priorytet ;) ...Ten 18-55  IS STM ma niezłe opinie... Chyba się na niego zdecyduje. Ciekawy zakres ogniskowych 18-55 a do większych zbliżen mam Tamrona 70-300... Chyba tak... Ten bedzie raczej najlepszy... Dziękuję za porady.

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg