Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ekstra, robi wrażenie. Co do kolorystyki nie przejmuj się, to kwestia obróbki, inwencji i poczucia estetyki. Pozdrawiam.

Napisano

Śliczny kapelusik. W tej skali już można podziwiać detal, chociaż ideałem byłaby ogniskowa ponad 2000mm. ;)

Co do pobliskich asteryzmów. O ile Gwiezdne Wrota są dla mnie oczywiste i jednoznaczne, to zastanawiam się, które gwiazdki połączyć żeby wyszły Szczęki. W niektórych opisach czytałem o kształcie otwartej paszczy rekina. Inni widzą tam cały zarys rybki np. :

59141234092dc_szczki.gif.e7a3de92169f15445cb346f6f5f5eaa2.gif

• Like 2
Napisano
8 minut temu, Janko napisał:

No co Wy - przecież na zdjęciu Łukasza Szczęki aż kłapią!

Kłapią, kłapią :)Tu mamy je opisane - ID: 24 i 25.

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano
Godzinę temu, Jacek E. napisał:

Kłapią, kłapią :)Tu mamy je opisane - ID: 24 i 25.

Pamiętam ten asteryzmowy wątek, ale akurat przy Szczękach nie ma jednoznacznej "wizualizacji" z gwiazdkami połączonymi kreseczkami i nie wiem jak mam je sobie zwizualizować :P, tak jak powyżej, czy jakoś inaczej. 

Napisano
46 minut temu, jutomi napisał:

ale akurat przy Szczękach nie ma jednoznacznej "wizualizacji" z gwiazdkami połączonymi kreseczkami i nie wiem jak mam je sobie zwizualizować :P, tak jak powyżej, czy jakoś inaczej. 

No bo to trzeba dobrego zielarza mieć najpierw (zresztą jak przy wielu obiektach na niebie) aby sobie zwizualizować rekina zżerającego Sombrero ;)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Gość Astronomy
Napisano

Świetne zdjecie :) Aż Miło się podziwia szczegóły

Ja widzę całą rybkę :)

Napisano
22 minuty temu, Jacek E. napisał:

No bo to trzeba dobrego zielarza mieć najpierw (zresztą jak przy wielu obiektach na niebie) aby sobie zwizualizować rekina zżerającego Sombrero ;)

Długotrwałe wpatrywanie się w migoczące światełka może wywoływać różne omamy. Jeśli jeszcze dodać brak snu, przedziwne pozycje (patrz joga) i specyficzną osobowaść astroamatorów, to i znaki na niebie widzą Crazy

• Like 3

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf