Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dzisiaj wrociłem ze zlotu na kudlaczach ktory pierwotnie mial byc zlotem AstroCD ale docelowo okazał sie takim spotkaniem ludzi z róznych For, i moim zdaniem bardzo dobrze.

Ze znanych ludzi w naszym światku ale w zaden sposób nie związanych z ACD byli np; Janusz Płeszka ,Krzysiek P. oraz kilkanaście młodych dla mnie bezimiennych osób z Maniaka którzy wpadli na kilka godzin popatrzec ococho.

Zlot zaczoł sie w czwartek ale o czwartku niewiele moge napisac bo pgoda byla kiepska a ja odpadłem od peletonu ok.godziny 18.00,tak więc przejdżmy do piątku.

W piatek pogoda zmienna ale rokowania były poprawe.

SCT wystawilem do chlodzenia o 19.00 ale bez montowania na montazu. O 22.00 przebłyskuje  saturn o 22.15 załamanie pogody SCT wraca do szopy,czekamy na sobote.

W tym dniu cały peleton jedzie równo do ok.24.00 liderzy np;Bolid biorom udział w wyścigu do 05.00

Ja w piątek jade z peletonem dzięki czemu na sobote mam dobre rokowania jeśli chodzi o wydolnośc w obserwacjach. ;)

Sobota-nie ma dwóch zdań wiemy że bedzie pogoda potwierdza to pogodynka z internetu jak i stala obserwacja otaczającego nieba,obawe budzą informacje o dymach z nad islandii ale je bagatelizujemy.

Ustalamy plan gry;

1) do 21.20 próbujemy złapać Koński łeb w filtrze  H-beta w 16" taurusie

2) odpalamy 11"SCT i traktując je jako GOTO porównujemy obrazy z 12" newtonem a jednocześnie robimy porównanie naglerów do 100st TMB

Obserwacje Kobyły nic nie wniosły łeb nawet nie zamajaczył w zadnym z okularów.Po analizie zdażenia doszliśmy do wniosku że;albo Alnitak jest juz za nisko,albo pyły zdegradowały obrazy z nad choryzontu

Czas na tytułowe SCT ktore od dwóch godzin chłodziło sie na moncie na górnym tarasie w samotnosci zeby nikt nie przeszkadzał w testach.

Komisyjne ustawienie na gwiazde polarną wpisanie danych z GPS ustawienie daty i godziny i zaczynamy alignacje

No i w zasadzie to juz wszystko jeśli chodzi o SCT,bo w tym momecie okazalo sie ze montaż nie chodzi w ośi RA (Ale my dalej walczymy rozpinamy w ciemności sprzęgła,przechodzimy na szukanie ręczne) i tutaj kolejna niespodzianka Nagler 31mm nie ostrzy,pozostałych nie sprawdzam,wracam na dolny taras do taurusa od Bogdana

Na szczęście zabrałem ze sobą walizke z okularami ( O SCT już zapominamy tego wieczoru) zaczynamy proby okularow TMB a w zasadzie 9mm i powiem wam że jestem nim zauroczony.

W skrócie większość obserwacji wyglądala tak;

Szukamy naglerem 31mm lub 26mm ( w zależności od tego kto szukał bo Bogdan preferował swoje 26mm) centrowanie obiektu w okularze i zaraz potem TMB 9mm

Pierwszy raz w życiu widziałem sowe z majaczącymi oczami w powerze x 200 w wizualu(bez filtra) potem M51,widoczne ramiona spiralne (pomost niestety nie),M 13 rozbite aż do jądra wypełniające caly okular,hantle,itd,itp.(korekcja do samego brzegu,żadnych kreseczek

Z ciekawostek nie testowych dodam ze ok 02,30 zwiedziliśmy palec boży i miotłe w OIII i UB,czyli typowo letnie obrazki (a moje ulubione)

Okolo 03 00 udaliśmy sie spać ( główny peleton zrobił to dwie godz.wcześniej)

Niedzielny poranek musiał doprowadzić do rozliczenia sie z moim SCT,w komisji oceniającej zasiadłem Ja jako głowny zainteresowany oraz Jansz P. jako osoba majaca pojecie ococho.Po pietnastu minutach i ingerencji JP, napęd  działał normalnie (wina kabelka zasilającego),pilot sie nie zawieszał a dioda w EQ6 świciła stałym swiatlem.

W zasadzie to by było na tyle.

pozdrawiam piotr

Dysortografik

meade quartz 8'' lx drive

i Karliczek 20"

Napisano

I do ciekawych obiektow nalezy dodać jeszcze ( w okularze TMB 100st ) saturn z pięcioma księżycami w taurusie 400mm (zajebioza )

Dysortografik

i Karliczek 20"

Napisano

Saturn w Taurusie ? To chyba tylko prześwietlona falująca żarówa. I raczej ciezko o szczegóły. W LB 16" jeszcze nie widziałem dobrych planet.

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano

Piotrek i jak wypadło porównanie z Newtonem 12"?

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Saturn w Taurusie ? To chyba tylko prześwietlona falująca żarówa. I raczej ciezko o szczegóły. W LB 16" jeszcze nie widziałem dobrych planet.

Saturn w 9mm stał jak zyleta i pokazal pasy

W naglerze 5mm juz niestety galaretkowaty i bez księżycowego otoczenia

Dysortografik

i Karliczek 20"

Napisano

Piotrek i jak wypadło porównanie z Newtonem 12"?

Do porownania SCT z 12" w ogole nie doszlo,Schmidt w kudlaczach ne pokazał ani jednego światla.

Dysortografik

i Karliczek 20"

Napisano

Saturn w 9mm stał jak zyleta i pokazal pasy

W naglerze 5mm juz niestety galaretkowaty i bez księżycowego otoczenia

Potwierdzam słowa Piotra.PS: Piotrek dobrze ,że z montem to jednak nie coś poważnego

Moje fotki https://photos.google.com/album/AF1QipMNqiXQ-13VWmtjIGgVMkKsTASYHTqiCdVyy-vx

TS APO 102/520 f5. 1, EQ6R, QHY294M Pro, ZWO ASI290 MM Mini, Canon EOS 550D