Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Murisici, na wschód od Omisia i na zachód od Makarskiej. Może jakościowo to nie Zatom, ale i tak ciemniej niż w mojej okolicy, zwłaszcza część południowa nieba. 

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano

No to fajne miejsce, bo na południe tylko mało zamieszkały Brac.  To zresztą jedyny kierunek w którym można fotografować z miejscówki Seget Donij, bo tam już za dużo dyskotek i port w Trogirze świeci nocą. No i fajny opis jak zwykle :) Następny wyjazd polecam na południowo-wschodnie wybrzeże Krety okolice Ieratpetra albo dalej na wschód. Tam na południe masz juz 300 km wody tylko :)

Tu masz opis : https://astropolis.pl/topic/41790-astrowczasy-czemu-nie/

• Like 2
Napisano
11 godzin temu, Ciekawska napisał:

Murisici, na wschód od Omisia i na zachód od Makarskiej. Może jakościowo to nie Zatom, ale i tak ciemniej niż w mojej okolicy, zwłaszcza część południowa nieba. 

Wybierz się kiedyś z nami na Smereków Wielki. Powinno Ci się spodobać. Szczególnie południe jest tam dobre. Najlepsze wskazanie SQM-L w kierunku południowo-wschodnim miałem na 21,71 mag, a pomiary robię od niecałego roku.

• Like 1
Napisano
14 godzin temu, Setaarius napisał:

Wybierz się kiedyś z nami na Smereków Wielki. Powinno Ci się spodobać. Szczególnie południe jest tam dobre. Najlepsze wskazanie SQM-L w kierunku południowo-wschodnim miałem na 21,71 mag, a pomiary robię od niecałego roku.

Mam to ciągle z tyłu głowy, ale jak dotąd nie miałam możliwości się wybrać, bo albo nie było dobrej pogody, albo mnie. :( Trochę jeżdżę w te wakacje, a ze względów prywatnych zwłaszcza weekendy mam tendencję spędzać w Wielkopolsce. Ale pamiętam zaproszenie od Ciebie, a na stronie startowej przeglądarki mam nawet zakładkę z obserwacjami na forum Astropołudnie i śledzę kiedy się umawiacie. O:)

• Like 1
  • Thanks 1

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano
5 godzin temu, Ciekawska napisał:

Mam to ciągle z tyłu głowy, ale jak dotąd nie miałam możliwości się wybrać, bo albo nie było dobrej pogody, albo mnie. :( Trochę jeżdżę w te wakacje, a ze względów prywatnych zwłaszcza weekendy mam tendencję spędzać w Wielkopolsce. Ale pamiętam zaproszenie od Ciebie, a na stronie startowej przeglądarki mam nawet zakładkę z obserwacjami na forum Astropołudnie i śledzę kiedy się umawiacie. O:)

Jakbyś potrzebowała transportu to po prostu zadzwoń. Załatwi się :)

• Like 1
  • 2 miesiące później...