Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ha ha ha... Nie wierzę!!! Tylko czy będzie działać?! Rób pierwsze testy i potem będziemy gratulować lub nie.

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Na bardzo odległych obiektach ostrzy, ale gwiazdek nie widziałem od dłuższego czasu. Jak tylko się pojawią przeprowadzę testy :)

na przedwczesnej astro-emeryturze

Napisano

Nie no prawdziwe ATM ;) , gratuluje pomysłu .

• Like 1

Synta 8 , Montaż Celestron CG5GT ,Canon 40D, Canon 300D+kabelek do długich czasów + Laptop Lenovo , Canon SX20 IS , Tair 3S, Rosyjska lornetka  7x50 , Jupiter 21M ,Grzałki , Baader Genuine Ortho 5mm i parę kolorowych filtrów :)  

f684.jpg

Napisano

Filip - Klasa Światowa 8)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Młode pokolenie bierze gwiazdy w swoje ręce. Gratulacje Kolego Tranox.

Dodam, że w trakcie ostatniego zlotu co do Twojej osoby i paru przedstawicieli rocznika lat 90-tych starzy wyjadacze byli pełni podziwu. Niekłamanego.

Jestem podobnego zdania, życzę wszystkiego najlepszego :D  To miejsce właśnie aby zawiało lekko patriotyczną nutą ;)  . Coś chciałem o brzozie ale w innym wątku, że nie na temat i racja :P  .

Podobnie Kolega Kacper ze Strzelec - Tobie do uczestnictwa w spotkaniach z wątku Hello Szczecin nie tak daleko - o ile transport pozwoli.

Ja na tym etapie życia używałem do obserwacji szkieł z Reala - w Szczecinie był pierwszy hipermarket tej sieci i w ogóle 8)

Pozdrawiam

• Like 2
Napisano

Dziękuję za mile słowa :) Jak to ujął kiedyś mój tata, "ograniczenia stymuluja postęp". I coś w tym jest, bo gdyby nie brak ograniczeń, nie liczącz pasji, mało kto bawiłby się w ATM. A ja lubię sobie pomajsterkowac :)

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Coś tego typu zacnego - podobnego po głowie mi chodzi - skoro to guider ostrość wystarczy ustawić raz. Niemniej jednak zastanawiam się, czy masz może zamysł, aby regulować ostrość, np. w sytuacjach kiedy z guidera chcemy zrobić szukacz.

Owy guider nie jest cieżki, można go umieścić w miejsce szukacza :)

Nikon10x50, Mak102, Synta8, nvc-130bh, scb-4000p, Philips HD 4646

Napisano

Młode pokolenie bierze gwiazdy w swoje ręce. Gratulacje Kolego Tranox.

Dodam, że w trakcie ostatniego zlotu co do Twojej osoby i paru przedstawicieli rocznika lat 90-tych starzy wyjadacze byli pełni podziwu. Niekłamanego.

Jestem podobnego zdania, życzę wszystkiego najlepszego :D To miejsce właśnie aby zawiało lekko patriotyczną nutą ;) . Coś chciałem o brzozie ale w innym wątku, że nie na temat i racja :P .

Podobnie Kolega Kacper ze Strzelec - Tobie do uczestnictwa w spotkaniach z wątku Hello Szczecin nie tak daleko - o ile transport pozwoli.

Ja na tym etapie życia używałem do obserwacji szkieł z Reala - w Szczecinie był pierwszy hipermarket tej sieci i w ogóle 8)

Pozdrawiam

Jak zdam prawo jazdy to mógłbym przyjeżdżać , ale teraz z transportem trudno.

Wysyłane z mojego X10i za pomocą Tapatalk 2

Synta 8 , Montaż Celestron CG5GT ,Canon 40D, Canon 300D+kabelek do długich czasów + Laptop Lenovo , Canon SX20 IS , Tair 3S, Rosyjska lornetka  7x50 , Jupiter 21M ,Grzałki , Baader Genuine Ortho 5mm i parę kolorowych filtrów :)  

f684.jpg

Napisano

Btw, czym się różni guider od szukacza?

Przez guider - guidujesz ;)  W guiderku montujesz kamerkę, łączysz ją z montażem lub laptoczkiem i poprzez odpowiedni program są podawane komendy dla montażu aby płynnie prowadził za gwiazdkami w czasie fotografowania.

Przez szukacz - patrzysz wstępnie (ma większe pole widzenia od teleskopu) i gdy znajdziesz interesujący Cię obiekt - przewalasz oko do okularu zamontowanego w wyciągu ... i napawasz się pięknem obiektu. :)

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Coś tego typu zacnego - podobnego po głowie mi chodzi - skoro to guider ostrość wystarczy ustawić raz. Niemniej jednak zastanawiam się, czy masz może zamysł, aby regulować ostrość, np. w sytuacjach kiedy z guidera chcemy zrobić szukacz.

Owy guider nie jest cieżki, można go umieścić w miejsce szukacza ?

Małą regulacje ostrości w guiderze wykręcając lub wkręcając obiektyw jak również przesuwając kamerkę w redukcji. A szukacza z tego nie będę robił, szukacz "prawdziwy" mam, więc po co? :D

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Masz - nie Ty jeden tak myślisz ;) Ostrzenie przez obrót.

post-476-0-71013100-1383757753_thumb.jpg

• 2 miesiące później...
Napisano

Guider przeszedł swój chrzest bojowy!

Problemów co nie miara, zaczęło się od tego, że razem z teleskopem sprzedałem redukcję 2"/1.25" która "łączyła" kamerkę z guiderem ATM.

Więc, oczywiście przypomniałem sobie o tym w poniedziałek, widząc na meteorogramach, że zbliżają się piękne dni o oczywiście noce. A skoro to projekt ATM, czasu mało, to i rozwiązanie iście ATMowskie. Proszę się nie śmiać! Grunt, że trzyma wszystko sztywnie :) :)

Zatem przedstawiam redukcję z tubki po gumach do żucia oraz zaciski... nawet nie wiem po co one są? Pewnie do jakichś rur, instalacji czy czegoś takiego. Grunt, że były w szufladzie :P

Ostrość ustawia się wygodniej niż w poprzednim projekcie z redukcją "sklepową", ponieważ luzuję opaskę zaciskową, i wsuwam lub wysuwam do woli czarną tubę guidera z "orbitowej" redukcji.

Jakie daje gwiazdki? Tu mogło by być lepiej, choć jestem zadowolony 8)

Podsumowując. Mam lekki guider, pokazujący zawsze i wszędzie parę gwiazdek.

Koszta- nie licząc kamerki DMK oraz tego co miałem w domu... 0 złotych!! Takich promocji nie znajdziecie w żadnym sklepie!

Pierwszy guiding już wkrótce, gdy uporam się z problemami komunikacji PHD z komputerem, ale o tym to już tutaj

Zatem- kto rozkręca lornetkę? :)

post-901-0-25019300-1391673950_thumb.jpg

post-901-0-21890400-1391673958_thumb.jpg

post-901-0-85411100-1391680393_thumb.jpg

post-901-0-58534100-1391680405.jpg

• Like 3

Napisano

Filip tu nie ma się z czego śmiać , grunt że spełnia swoje zadanie i to się liczy ;)

• Like 1

f684.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Hej!

Siedziałem dzisiaj w domu i postanowiłem zrobić coś z "orbitowym" adapterem tongue.png

Wyglądał... ciekawie, ale jednak wolę czarny-mat smile.png

Tak to teraz wygląda z odrośnikiem, póki co zmian nie planuje, chociaż marzy mi się obejma lub dwie do mojego małego guiderka. Kiedyś sobie zrobię!

Pozdrawiam!

P.S. W piątek ma być ładna nocka, mam nadzieję pokonać problemy "komputerowe" i urzeczywistnić guiding przed Zlotem który jest już za tydzień!

post-901-0-56754400-1395257628_thumb.jpg

post-901-0-78539000-1395257615_thumb.jpg

• Like 2

Napisano

Idąc za ciosem- kolejne modyfikacje mające na celu poprawę sztywności.

Zamieniłem te paskudne obejmy od rur do łączenia kamerki z tubusem teraz jest piękna opaska zaciskowa o średnicy 20-32mm.  Jest o niebo lepiej! ^-^

Kombinowałem również nad jakąś obejmą żeby wszystko się trzymało w dwóch miejscach, a nie w jednym. Wziąłem stary, pogryzione przez psy odbojnik do drzwi z twardej gumy. Obciąłem kawałek, a potem rzeźbiłem- dość tępym nożykiem (żeby nie amputowć sobie paluchów!) oraz wiertareczko/szlifiereczką. Na koniec wywierciłem otwór na śrubkę 6mm/35mm i przykręciłem wszystko razem.

Teraz tubus już się nie ma prawa "gibać" bo jest podparty!

W poniedziałek spróbuję w jakimś sklepie znaleźć jakąś opaskę zaciskową o takiej średnicy, żeby złapać tubus wraz z czarną "stopką montażową", wtedy już będzie idealnie!

Na tą chwilę wygląda to wszystko tak:

post-901-0-58926000-1395503202.jpg

post-901-0-46015500-1395503201.jpg

Generalnie wygląda na to, że już teraz jest o wiele wiele lepiej niż było (a było nieźle). Będę dążył do perfekcji, żeby zostawić potomnym gotowy przepis na fajny i lekki guiderek ^-^

• Like 1

Napisano

Proponuję dokupić obejmy do guidingu i szynę do ich sztywnego zamocowania , u mnie wygląda to tak

ebyvupab.jpg

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

TS, SW, S-Big, Canon, Nikon

Napisano

Nieee, to by było zbyt proste :)

Ale skuteczne 8)

Napisano

To nie wątpliwie! Jednak ATM'u nie robi się wyłącznie z kwestii finansowych, przynajmniej u mnie. Ja po prostu chcę coś sobie zdziałać samemu, żeby potem móc na to spojrzeć i być z siebie zadowolonym :)

• Like 1

Napisano

Ale skuteczne 8)

Nie na tym polega ATM,aby kupić co się da,by uprościć sobie robotę,lecz na tym by zrobić samemu i mieć satysfakcję z własnoręcznie wykonanej pracy.

• Like 1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

Napisano

Nie na tym polega ATM,aby kupić co się da,by uprościć sobie robotę,lecz na tym by zrobić samemu i mieć satysfakcję z własnoręcznie wykonanej pracy.

Zgadza się, ale w tym wypadki (mocowanie guidera) nie może być najmniejszej fuszerki, każdy milimetr może mieć wpływ na działanie.

Sam bardzo dużo rzeczy ATMkuję ale .... - Oby wszystko działało :)

To musi być malutki dokładny refraktorek porządnie zamocowany.

Napisano

To nie wątpliwie! Jednak ATM'u nie robi się wyłącznie z kwestii finansowych, przynajmniej u mnie. Ja po prostu chcę coś sobie zdziałać samemu, żeby potem móc na to spojrzeć i być z siebie zadowolonym :)

Jedno nie wyklucza drugiego, przecież takie obejmy możesz sam wykonać z rury aluminiowej, nagwintować i będzie 100% ATM :P

Rafał

• Like 1

TS, SW, S-Big, Canon, Nikon