Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

odświeżę temat: trylogia autorstwa Cixin Liu "Wspomnienie o przeszłości Ziemi". Widząc zapowiedź netfliksowej adaptacji postanowiłem przeczytać- wciągnęło niesamowicie. Chińska naukowczyni (hehe podkreśla mi słownik że nie ma takiego wyrazu) podczas programu poszukiwania obcych cywilizacji odkrywa możliwość wykorzystania Słońca jako wzmacniacza sygnału radiowego wysyła w przestrzeń informację o Ziemi. Po jakimś czasie dostaje odpowiedź- pierwszą "nie odpowiadajcie! nie odpowiadajcie! nie odpowiadajcie!". I drugą, zachęcającą do kontaktu z planetą układu trzygwiezdnego... niestety, odpowiada, co pociąga za sobą ciąg zdarzeń- mocno niefortunnych...

Trylogia wielokrotnie nagradzana (m.in. Hugo).

EDIT: widzę, że ktoś już tu polecał pod tytułem pierwszego tomu "Problem trzech ciał".

Edytowane przez Gregohr
  • Like 2

10x50, 20x70, SW200/1200DobsGoTo

...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

...zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy -z knajpy- gondolą...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Słownik dobrze ci podkreślił błąd bo w języku polskim poprawną formą jest "chińska naukowiec"...

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Napisano
46 minut temu, romil napisał:

Słownik dobrze ci podkreślił błąd bo w języku polskim poprawną formą jest "chińska naukowiec"...

Mam nadzieję że to jakaś kaskadowa ironia i jednak w obronie 'naukowczyni'
(w moim wieku takie wynalazki trochę szczypią w umysł ale chyba trzeba się unowocześniać choć trochę).  

http://www.pfs.org.pl/osps_mobile.php

Moim zdaniem kultowa i najlepsza może książka SF jaką czytałem i Stanisława Lema to "Obłok Magellana".
Po przeczytaniu długo o niej myślałem i chyba zapoczątkowała moje zainteresowania astronomiczno-astronautyczno- astrobiologiczne.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Obłok_Magellana_(powieść)

Siema
Wszystkie wszechświaty są wieczne

nau.png

om.png

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 26.02.2019 o 19:07, spsot napisał:

Zapomniałem dodać, że dawno temu czytałem równie świetną książkę SF  opowiadającą o tym jak to dwaj rozbitkowie lądują uszkodzonym statkiem na jakiejś planecie. Wyciek z reaktora i wzmożone promieniowanie szybko niszczy ich organizmy. Postanawiają więc wykorzystać na początek ciało Małpoluda aby się w nim nie jako zainstalować z całym dorobkiem wiedzy i samą osobowością. Niestety nie pamiętam tytułu tej książki a chciałbym do niej wrócić. Książkę czytałem w latach 80-tych. Więc mam pytanie ? Czy może ktoś kojarzy tytuł tej książki ?

Zadanie  - Zsoldos Peter

• 8 miesięcy później...
Napisano
W dniu 29.12.2014 o 11:43, Panasmaras napisał:

Wpadła mi ostatnio w ręce książka Andy'ego Weira - "Marsjanin".

Lekka lektura, ale bardzo fajna.

Przeczytałem ostatnio i bardzo mi się podobało. Dawno nie czytałem niczego z takim zaciekawieniem od początku do końca i niekiedy też z emocjami.

Przy okazji wspomnę o książce, którą przeczytałem już dawniej, a która zawiera wątki sf, mianowicie "Atlas chmur" Davida Mitchella. Świeże odczucia co prawda już się ulotniły, ale książka ogółem nie, ponieważ jest z rodzaju tych, która potrafi siedzieć gdzieś z tyłu głowy przez długi czas, szczególnie części odnoszące się do przyszłości. Co do lektury, z tego co pamiętam, początkowo chyba się mocno nudziłem, jednak kolejne części się rozkręcały, jakby coś powoli startowało i przyspieszało, by wreszcie osiągnąć pewien punkt największego szaleństwa, a potem znów opadać, cichnąć i zwalniać do samego końca.

Może warto też wspomnieć, że ostatnio wznowili książkę "Robot" Adama Wiśniewskiego-Snerga, czyli pozycję, od której właściwie powstał ten wątek🙂

Napisano

Chętnie polecam Bobbywersum autora Dennis E. Taylor. Przygoda o sondach Von Neumanna podróżujących w okolicach naszej gwiazdy i szukających nowych miejsc do przesiedlenia mieszkańców Ziemi. Ciekawe podejście do ludzi-borgów 😉

Napisano

Craig Alanson: Expeditionary Forse (około 20 tomów)

Evan Currie: Hayden War (5 lub więcej tomów)

May Julian: Saga o Plioceńskim Wygnaniu (kilka tomów)

Martha Wells: Pamiętniki Mordbota (5 tomów)

Dan Simmons: Ilion, Olimp 1 i 2

B.V. Larson: Legion Nieśmiertelnych (chyba 24 tomy).

To wszystko twarde S/F, niektóre dodatkowo  humorystyczne. Można szukać  w

Chomiku.