Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć Wszystkim, od jakiegoś czasu mam sprzęt: Dobson 10 (rozsuwany) i aparat Canon EOS. Chcę te dwa urządzenia ze sobą połączyć, aby wykonywać zdjęcia. Z tego co widzę, to potrzebuję redukcji.
Czy to jest właściwa redukcja?
Rozumiem, że redukcja umożliwia podłączenie aparatu bez obiektywu i wykonywanie zdjęć w ognisku głównym.
A jeżeli chciałbym wykonać jakieś zdjęcia w projekcji okularowej, to co wybrać? https://teleskopy.pl/advanced_search_result.php... Tego już nie ogarniam.
Dodatkowo jakie proponujecie okulary do obserwacji planet poza tymi, które są w zestawie?
Czy zakup filtra do obserwacji Księżyca ma sens?
Gorąco pozdrawiam :)
Napisano

A zanim w ogóle zaczniemy doradzać cokolwiek, to pytanie - co planujesz fotografować dobsonem? Masz to jakkolwiek zmotoryzowane? Jakiś DSC?

Tuvoc / Astrotuvoc / Mirek

GSO 254/1000, TS ONTC 200/1000, TS APO 65Q, NEQ6 i HEQ5, ASI 294MC Pro, Uranus-C Pro, Mars-C, EOS 800d mod., AllSky

Napisano

W projekcji okularowej to raczej nie da rady. Raczej soczekwka barlowa, ale to działa tak samo jak w ognisku bezpośrednio w wyciągu. Jest jeszcze taka opcja w EOSach jak zoom ? A ten adapter ma gwint, który pasuje do redukcji w wyciągu tzw noska. Jednakże bez platformy paralaktycznej ciężko będzie Ci cokolwiek pstryknąć dobsonem 10 z ręki ?

Napisano

Hejka, nie mam żadnych napędów. Zatem zakładam, że w pierwszej kolejności skupię się na jasnych obiektach, gdzie będą krótkie czasy naświetlania. Potem zobaczę co dalej.

Napisano

W projekcji okularowej można, ale lepiej w ognisku głównym. Bez prowadzenia nie poszalejesz, można focić Księżyc, Słońce z odpowiednim filtrem, przelatująca ISS oraz samoloty ?

Napisano
7 godzin temu, DarX86 napisał:

W projekcji okularowej można, ale lepiej w ognisku głównym. Bez prowadzenia nie poszalejesz, można focić Księżyc, Słońce z odpowiednim filtrem, przelatująca ISS oraz samoloty ?

Nawet nie wiedziałem, że lustrzankę też można podpiąć ?

https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=279&products_id=2416

4 godziny temu, luka napisał:

OK, to aby fotografować Księżyc wystarczy mi ten adapter?

Tak, ten adapter wystarczy jeśli ma gwint T2. 

Napisano
1 godzinę temu, Stiopa napisał:

Nawet nie wiedziałem, że lustrzankę też można podpiąć

Można, używałem tego typu: 
https://teleskopy.pl/advanced_search_result.php?keywords=projekcyjna&x=0&y=0&fbclid=IwAR0Y2vJDLkoSpUMj3mJo4137olJhRLRUfivMm2FHueECglRA_Kyh1-x3HfE
+ pierścień t2/eos. 
Oczywiście okular musi być szczupły by mieścił się w tej złączce projekcyjnej. 
W ognisku głównym zdecydowanie lepiej i to tą drogą bym poszedł. 

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Czesc, mam kolejne pytanie odnosnie filtrow. Chcialbym kupic filtr ksiezycowy. Co polecacie? Druga sprawa: filtr sloneczny. Mam dwa kawalki folii baader 10cm×10cm.  Czy moge wykonac sam nakladke na otwor w pokrywie plastikowej zakrywajacej tube? Rozumiem, ze te pokrywe montuje sie na samym szczycie teleskopu. Pzdr.

20210509_104014.jpg