Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cóż, tak pisać może tylko Artysta ...

Do takiego opisu jedynie jestem w stanie dodać, że były w użyciu jeszcze inne wykrzykniki.

2 godziny temu, Ciekawska napisał:

(...)
Ps W tytule przezornie pojawia się "część I", bo choć drugich obserwacji jeszcze nie było, to jest jakaś szansa na powtórkę. ?

Lustra w Taurusie wymyte, kolimacja na autokolimatorze zrobiona, wyczernienia poprawione, nowiusieńki Lumicon UHC Gen 3 czeka.
Serdecznie zapraszamy !

• Thanks 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
3 godziny temu, Ciekawska napisał:

A dalej ? Kocie Oko, ależ z niej jasna franca, i to mimo zalegania nisko w krakowskiej łunie. Zerkaniem wyraźnie ukazała pojaśnienia w swojej strukturze, wyglądała jak kwiatuszek z duża liczbą płatków, widoczne były też te ?dzyndzelki? na obu jej końcach. Wsadziliśmy jeszcze w wyciąg dłuższy okular, żeby spróbować złapać jej halo (btw dzięki za tamten szkic @Erik68). W tych warunkach nieszczególnie spodziewaliśmy się sukcesu, ale kurczę! Zerkaniem ukazało się pojaśnienie wokół oka, i to bardziej podobne do okręgu niż koła ? jego zewnętrzna część była najjaśniejsza. Oboje potwierdziliśmy ten sam widok, więc chyba się udało! Należy oczywiście oddać, że zastosowaliśmy tutaj filtr O-III.

No pojechaliście po bandzie! Do obserwacji takich ekstremów, wybieram zawsze kryształowo czystą, noc z max.(jak na moje podwórko)zasięgiem,a obiekt musi górować. A tu patrzcie w Krakowie(mimo wygaszenia lamp, to i tak wyspa świateł),no niby obrzeża(Mogilany),ale.....Potwierdza to tylko znakomite działanie Lumicona OIII 3gen. gdybym wtedy go użył,(miałem tylko zwykłe OIII) czuje że wszystkie te farfocle wyłapałbym na lajcie...

PS.Ostatnio obserwowałem i szkicowałem(152/763 ref.) mgł. Mewa(IC 2177). przy 26x +OIII 3gen , najjaśniejsze części,( i nie jest to głowa!) widać bezpośrednim patrzeniem ,a całość można wy zerkać.(UB poległ).....sorry za offtop.

• Thanks 2

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

Piekny opis. Zupelnie jakby czlowiek tam sam byl i obserwowal. Dlaczego jak ja mieszkalem w Krakowie jako student, to niebo takie paskudne bylo? ?

• Thanks 1

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

Napisano
W dniu 23.02.2022 o 18:43, Lunatyk_101 napisał:

Piekny opis. Zupelnie jakby czlowiek tam sam byl i obserwowal. Dlaczego jak ja mieszkalem w Krakowie jako student, to niebo takie paskudne bylo? ?

Dziękuję! Oj w samym Krakowie wciąż jest paskudnie, ale takie Mogilany już moim zdaniem są całkiem zadowalające, zwłaszcza przy niedziałających latarniach ?

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka