Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Trybus
Napisano

Marek, świetna lektura i ciekawy Obiekt, na który z przyjemnością spojrzę, gdy trafi się kawałek czystego nieba.  8)

Napisano

Lubię koty, ale jeszcze bardziej korci mnie IC-ek 417. Nie udało mi się dotychczas zaliczyć tej mgiełki.  Gdyby tak trafiło się kilka godzin czystego nieba przed świętami...

Napisano

Niesamowita sprawa z tym kotem. Tyle razy byłem przy M38 i go nie zauważyłem. Jest po prostu za duży ;)

Nikon 8x30, Fujinon 10x50, Vixen ED70S, APM 100/90
TS 102 ED, Vixen SD103S, SW Mak 180

Napisano

Kotek namierzony :) W 16x70 ogromny, zajmujący prawie pół pola widzenia. Ale o wiele przyjemniej wygląda w 8x30 wraz z "drabinką" i gromadami M36 i M38. Marek, dzięki za namiary :)

• Like 2

Nikon 8x30, Fujinon 10x50, Vixen ED70S, APM 100/90
TS 102 ED, Vixen SD103S, SW Mak 180

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wczoraj zapolowałem na kota z 10x50 i moja mina po chwili bardzo się do niego upodobniła - uśmiech od ucha do ucha :D

Najlepsze jest to, że w polu łapią się gromady gwiazd M38, M36 i NGC1893 - tak jak pisał Maras - bez najmniejszego ruchu lornetką. Ten uśmiech kota jakby mówił: "Zobacz jakie piękne gromadki mam wokół siebie, my preciousssssss ... 

Chyba jeden z bardziej efektownych fragmentów nieba :)

• Like 3

NIKON ACTION EX 10x50 CF

Canon 450D + Tamron 2.8/17-50 mm, Jupiter 37A 3.5/135, statyw Velbon DF60

Zapraszam na : http://starryshot.wordpress.com/ oraz https://www.facebook.com/StarryShot