Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, pytanie skierowane do starych wyjadaczy dobsonowych :). Czy montaż wytrzyma każdorazowe skręcanie i rozkręcanie po i przed każdą obserwacją i czy ewentualnie było by to kłopotliwe po ciemaku . Dodam że wypadów za dużo nie mam a z racji tego że większość czasu jeździł by w bagażniku ( razem z tubą i heq5 ) musiał bym go każdorazowo składać... Uprzedzę ewentualne pytanie... Tylna kanapa odpada, pasażer też.... 

Napisano

Nie na taką odpowiedź liczyłem chociaż wiedziałem że taką otrzymam :). Z drugiej strony wożenie całego też może nim na tyle telepać że się będą luzowały śruby... Sam właśnie nie wiem , może zaryzykuje. Dzięki polaris za odp. 

Napisano

Przy dobsonach zrobionych z plyty meblowej nawet się nie baw w takie skręcanie i rozkręcanie. Po kilku wypadach w teren będziesz miał wyjechane otwory zupelnie, śruby Ci będą z nich wypadać. Gdybyś sobie trochę pomajsterkował przy takim montażu, pozmieniał konfirmanty na śruby z gwintem metrycznym, powkręcał w otwory długie mufy dwugwintowe żeby te śruby miały się w co wkręcać, to może mialo by to jakiś sens, ale i tak uważam że składanie tego za kazdym razem będzie denerwującym i frustrującym zajęciem.

• Like 2

ATM 12", Mak SW 180/AZ-EQ5GT, 10 kg okularów i inne duperele ?

Napisano

Konkretna odp, dzięki. Czyli jak się zdecyduję na dobsona to pozostaje mi go używać tylko podczas wizyt u teściowej i u niej go trzymać :). Też jest to jakieś wyjście z sytuacji

Napisano

@Artur333 kup flexa 14" 😉 Ten teleskop ma przystosowany montaż do wielokrotnego skręcenia i rozkręcania 🙂

Kiedyś był jeszcze patent na takie zatrzaski meblowe, ktoś przerobił tak 10". Nie mogę tylko znaleźć w tego tamatu, może już "wyparował".

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano

Dziękuję bardzo, miałem dwa lata temu na tydzień pożyczonego flexa 12", to nie na mój kręgosłup :). Swoją drogą jak sky-watcher zrobił serię flex ze składaną tubą to i o montażu mogli pomyśleć... A tak to tylko połowicznie rozwiązuje problem pewnie wielu osób 

Napisano

Zawsze można pomyśleć o np. Taurusie.

12" to tylko nieco ponad 15 kg.

Taki mont da się skręcać i rozkręcać bez ryzyka demolki.

Napisano

Oczywiście jest to jakieś wyjście, ale nie dla mnie z powodu ceny.  Ogólnie siedzę w astrofoto i chciałem coś dokupić do sporadycznego lukania na ds i głównie us więc też chcę to zrobić w jak najmniejszym budżecie. Uparłem się na 8 cali a od tej wielkości już niestety zaczynają się schody co do montażu, wygody, mobilności itp. Gdyby był budżet to po prostu kupił bym sct 8 na montażu widłowym i było by z głowy 🙂