Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć mam dziecko 5 letnie które ma mega zajawkę na planety,wszechświat,no wiecie więc kupiłem mu teleskop dobsona 12-używany.Wystawilem na balkon  i cyk na Jowisza,trochę zonk bo wychodzi płyta CD.Czy coś źle ustawiłem czy może trzeba kolimacje zrobić  ?Dodam że zdemontowałem lustro i umyłem i ponownie założyłem .Moze cis z okularami mieszam a może za dużo światła w bloku i trzeba na zewnątrz .Puszczaja czasami nerwy ale wierzę w Waszą pomoc!

Napisano

Nie chce tu robić klimatów jak z elektrody, ale po co żeś te lustro tykał, przecież teraz to rozkolimowane jest masakrycznie. 

Napisano (edytowane)

A ile czasu teleskop się adaptował termicznie na balkonie przed obserwacjami ?

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Ten extender wywal z wyciągu i wyostrzy Ci obraz. Wsadź w wyciąg tylko redukcje 2”-1,25” i w to okular. Kręć tymi pokrętłami aż wyostrzy Ci obraz.

Napisano

Zrób tak, jak mówię i będzie dobrze. Chociaż po tym zabiegu, który wykonałeś to tam jest teraz wszystko tak pokopane, że głowa mała. W sensie dla osoby początkującej, która nigdy nie kolimowała i nie wie jak ostrość złapać w teleskopie. Teraz Cię czeka trochę lektury zanim to doprowadzisz do ładnu, albo może znajdzie się ktoś życzliwy w okolicy, kto Ci pomoże. Dwa lustra wyciagaleś czy tylko główne ?

Napisano
4 minuty temu, Fabian napisał:

Tak płyta CD 

Jak zrobisz to co powiedziałem, cyknij fotkę i spróbuj czy teraz ostrzy. 

Napisano (edytowane)

A ja głupi bałem się pierwszej własnoręcznej kolimacji i mycia lustra i odwlekalem to w czasie jak mogłem, a tu cyk i temat zalatwiony 😄

Edytowane przez ftraw
  • Haha 1
Napisano

Ogólnie jeszcze mnie zastanawia, jak 5 letni wielbiciel nieba sięgnie tam do wyciągu? Na stołku stanie? Z środkiem ciężkości ciała na równi z brzegiem balustrady? 

Napisano

Da radę ,nasz cel to na ten momentJowisz i jego księżyce i Saturn .Ogarniesz mi ten teleskop mogę Ci go podrzucić gdziekolwiek w kraju .?oczywiście odpłatnie 🙂

Napisano

Albo weź okular w palce i powoli oddalaj od wyciągu i zobacz czy Ci wyostrzy?

Najlepiej na jakieś lampie.

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano (edytowane)

"W sensie poluzować i wysuwać ?nie bardzo jarzę "

tak.

W celu sprawdzenia czy tak może ostrzy?

Edytowane przez midimariusz

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png