Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Detale na Księżycu to chyba najtrudniejsza rzecz w astroszkicach. Ja bym może trochę mocniej zaakcentował cienie w kraterach, żeby całość była bardziej kontrastowa, ale ogólnie rysunek jest bardzo dobry :)

• Like 1

Foto: iOptron SkyGuider Pro, Canon 1100D mod, Samyang 8mm Fish Eye, Sigma Art 18-35mm, Canon 50mm 1.8, Samyang 135mm

Wizual: SW 120/600 na AZ4, Dobson 8

Napisano
9 minut temu, astrobonq napisał:

Ja bym może trochę mocniej zaakcentował cienie w kraterach, żeby całość była bardziej kontrastowa, ale ogólnie rysunek jest bardzo dobry :)

Te cienie położone dalej od terminatora były akurat stosunkowo blade ;) 

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano
24 minuty temu, Ciekawska napisał:

Te cienie położone dalej od terminatora były akurat stosunkowo blade ;) 

Wczoraj rzuciłem nieco okiem na Łysego i z tego co kojarzę na obszarze, który obejmuje Twój szkic, rzeźba terenu była widoczna bardzo dobrze i w moim odczuciu można by tu nieco kontrastu dorzucić.

Ale nie będę się kłócił, bo może to kwestia sprzętu/warunków :) W moim refraktorze 120/600 maksymalne sensowne powiększenie to 80-90x, może przy większym powiększeniu w newtonie obraz jest rzeczywiście mniej kontrastowy.

Foto: iOptron SkyGuider Pro, Canon 1100D mod, Samyang 8mm Fish Eye, Sigma Art 18-35mm, Canon 50mm 1.8, Samyang 135mm

Wizual: SW 120/600 na AZ4, Dobson 8

• 1 miesiąc później...
Napisano

Świetna rysunkowa robota:) Wg. mnie kontrast i światłocień na odpowiednim poziomie. Praca wygląda jakby była rysowana z pierwszej kreski co świadczy o wysokim poziome umiejętności autora. Generalnie bardzo miła dla oka. Jedyną rzeczą którą można było trochę dopracować to czcionka opisu, ale to zawsze można jeszcze poprawić. Pozdrawiam

• Like 1